Laugavegur - alt det praktriske...

Her er, hvad du skal have styr på, hvis du selv vil vandre Laugavegur.  

Påtænker du selv at tage på vandretur i Laugavegur, er der mange ting man skal huske at tage højde for. Vi har lavet en oversigt der gør det lidt mere overskueligt for dig.

Island laugavegur_DSC04472.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 20. dec 2023
Læst af: 467

Påtænker du selv at tage på vandretur i Laugavegur, er der mange ting man skal huske at tage højde for. Vi har lavet en oversigt der gør det lidt mere overskueligt for dig.

Transport til og fra ruten

Det virker mest af alt som en smuttur at flyve til Island, da tidsforskellen gør, at man lander blot et par timer efter, man så Danmark forsvinde under sig. Lufthavnen Keflavik ligger 45 minutters kørsel fra Reykjavik, og lufthavnsbusser til stationen BSI tæt på centrum er timet med flyankomster. Turen koster cirka 200 kroner.

Der går også bus fra busstationen til Landmannalaugar, hvor Laugavegur starter. Bussen kører også tilbage til Reykjavik fra Þórsmörk, hvor stien slutter. Book i forvejen for at være sikker på, der er plads. Billetten koster cirka 500 kr. ud og 460 kr. hjem og tager godt fire timer hver vej.

Ruten

Turen fra Landmannalaugar til Þórsmörk er på i alt 54 kilometer med omtrent fire til fem timers effektiv vandring om dagen. Ruten er som oftest meget nem at følge, men tidligt på sæsonen kan der stadig være en del sne, inden man når hytten Hrafntinnusker på dag et. Ruten var dog stadig nem at følge, da Opdag Verden vandrede der sidst i juni. Der er desuden flere flodkryds, og der er især gang i den på krydset mellem Hrafntinnusker og Alfavatn. Her er der dog spændt en kæde tværs over floden, som går én til et sted på låret.

Forlæng ruten

Det er muligt at forlænge Laugavegur med en enkelt lang dag eller to ikke nær så lange dage ved at vandre de 25,7 kilometer på stien Fimmvörðuháls videre mod syd fra Þórsmörk til Skógar. Den spektakulære rute går op mellem to gletsjere, og det betyder, at der er 1.153 højdemeter, som skal forceres undervejs. Tæt på det højeste punkt ligger overnatningshytten Baldvinsskáli.

Navigation

Der er ikke som sådan behov for at medbringe et fysisk kort for at finde vej, men det er selvfølgelig en god ide at have et med som backup. Hav samtidig en kort-app på mobilen, der virker offline – f.eks. Mapy.cz, som fungerer glimrende på ruten.

Mobilforbindelse

Der er meget sporadisk dækning på mobilen, men der findes steder med svagt signal – du skal dog ikke regne med at kunne være online, så download, hvad du skal bruge, inden du vandrer af sted.

Island laugavegur DSC04396

Overnatning i hytte og telt

Det er ikke tilladt at slå teltet op i den vilde natur på Laugavegur, så man overnatter enten i hytter eller i Telt uden for hytterne. Der er altid plads til et Telt, men flere steder ligger teltpladserne enormt eksponeret for særligt vind – det er i høj grad tilfældet i Hrafntinnusker og ved Álftavatn, mens der er mere læ at komme efter i Hvanngil og Emstrur.

Der er toiletter og mulighed for et varmt bad (ca. 25 kr. for fire minutter) ved alle hytter på nær Hrafntinnusker, som man også kan bruge, hvis man sover i Telt. Man kan dog ikke komme indenfor i hytterne, medmindre man overnatter i dem.

Det er en blandet fornøjelse at overnatte i hytternes sovesale. Der er ekstremt proppet i hytterne, og der er intet privatliv, da madrasser ligger presset helt tæt op ad hinanden – og der ikke er nogen adskillelse til den, der ligger ved siden af dig. Særligt i hytterne ved Emstrur ligger man tæt. Her er madrasserne smallere end et normalt Liggeunderlag, så du ligger ikke mange centimeter fra sidemanden eller -kvinden.

Der er køkkenfaciliteter i hytterne (som man ikke kan benytte, hvis man sover i Telt) med alt, hvad man har brug for af gryder, pander, tallerkener og service.

Overnatning koster cirka 500 kroner per person per nat. Book hytterne online, hvor systemet dog langt fra fungerer optimalt. I juni 2023 stod alle hytterne som fuldt bookede hele sæsonen, men da Opdag Verden nåede frem, var der masser af plads i hytterne. Stol ikke på, hvad der står på hjemmesiden – ring i stedet for og bestil over telefonen.

Proviant & vand

Du kan købe en smule frysetørret mad (ca. 180 kr. for en pose Real Turmat), chips (40 kr.), Snickers (20 kr.) og sodavand (25. kr.) i hytterne, men ellers er der ikke meget at komme efter. Der bliver ikke solgt færdige måltider i hytterne. Det bedste er at have al mad til turen med i rygsækken, når du forlader Reykjavik.

Årstid

Sæsonen er kort i Island, og vejret er særdeles ustadigt selv i højsommeren, hvor man kan forvente vind, regn og endda sne, der kan falde voldsomt. Nær Hrafntinnusker er der et mindesmærke for en 25-årig, der døde i en snestorm den 27. juni 2004. Man kan forvente, at vejen til Landmannalaugar er åben fra omtrent den 25. juni og frem til midt i september, men der er ingen garantier. Kommer du tidligt eller sent på sæsonen, kan du forvente færre mennesker på stierne – og større mulighed for at få en plads i hytterne, hvis du vil overnatte der. Her kan du tjekke, om vejen til Landmannalaugar er åben.

Mere info om ruten, hytterne osv.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Find din næste tur her


Ruteforslag
Laugavegur

Laugavegur

Priser fra 2.995,-
Fællesture
Vandring på Laugavegur - Island

Vandring på Laugavegur - Island

Andre spændende artikler


Fjeldvandring uden for stierne

Fjeldvandring uden for stierne

3 uger på Hærvejen

3 uger på Hærvejen

5 gode grunde til at vi elsker uld

5 gode grunde til at vi elsker uld