Laugavegur - alt det praktriske...

Her er, hvad du skal have styr på, hvis du selv vil vandre Laugavegur.  

Påtænker du selv at tage på vandretur i Laugavegur, er der mange ting man skal huske at tage højde for. Vi har lavet en oversigt der gør det lidt mere overskueligt for dig.

Island laugavegur_DSC04472.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 08. mar 2024
Læst af: 1304

Påtænker du selv at tage på vandretur i Laugavegur, er der mange ting man skal huske at tage højde for. Vi har lavet en oversigt der gør det lidt mere overskueligt for dig.

Transport til og fra ruten

Det virker mest af alt som en smuttur at flyve til Island, da tidsforskellen gør, at man lander blot et par timer efter, man så Danmark forsvinde under sig. Lufthavnen Keflavik ligger 45 minutters kørsel fra Reykjavik, og lufthavnsbusser til stationen BSI tæt på centrum er timet med flyankomster. Turen koster cirka 200 kroner.

Der går også bus fra busstationen til Landmannalaugar, hvor Laugavegur starter. Bussen kører også tilbage til Reykjavik fra Þórsmörk, hvor stien slutter. Book i forvejen for at være sikker på, der er plads. Billetten koster cirka 500 kr. ud og 460 kr. hjem og tager godt fire timer hver vej.

Ruten

Turen fra Landmannalaugar til Þórsmörk er på i alt 54 kilometer med omtrent fire til fem timers effektiv vandring om dagen. Ruten er som oftest meget nem at følge, men tidligt på sæsonen kan der stadig være en del sne, inden man når hytten Hrafntinnusker på dag et. Ruten var dog stadig nem at følge, da Opdag Verden vandrede der sidst i juni. Der er desuden flere flodkryds, og der er især gang i den på krydset mellem Hrafntinnusker og Alfavatn. Her er der dog spændt en kæde tværs over floden, som går én til et sted på låret.

Forlæng ruten

Det er muligt at forlænge Laugavegur med en enkelt lang dag eller to ikke nær så lange dage ved at vandre de 25,7 kilometer på stien Fimmvörðuháls videre mod syd fra Þórsmörk til Skógar. Den spektakulære rute går op mellem to gletsjere, og det betyder, at der er 1.153 højdemeter, som skal forceres undervejs. Tæt på det højeste punkt ligger overnatningshytten Baldvinsskáli.

Navigation

Der er ikke som sådan behov for at medbringe et fysisk kort for at finde vej, men det er selvfølgelig en god ide at have et med som backup. Hav samtidig en kort-app på mobilen, der virker offline – f.eks. Mapy.cz, som fungerer glimrende på ruten.

Mobilforbindelse

Der er meget sporadisk dækning på mobilen, men der findes steder med svagt signal – du skal dog ikke regne med at kunne være online, så download, hvad du skal bruge, inden du vandrer af sted.

Island laugavegur DSC04396

Overnatning i hytte og telt

Det er ikke tilladt at slå teltet op i den vilde natur på Laugavegur, så man overnatter enten i hytter eller i Telt uden for hytterne. Der er altid plads til et Telt, men flere steder ligger teltpladserne enormt eksponeret for særligt vind – det er i høj grad tilfældet i Hrafntinnusker og ved Álftavatn, mens der er mere læ at komme efter i Hvanngil og Emstrur.

Der er toiletter og mulighed for et varmt bad (ca. 25 kr. for fire minutter) ved alle hytter på nær Hrafntinnusker, som man også kan bruge, hvis man sover i telt. Man kan dog ikke komme indenfor i hytterne, medmindre man overnatter i dem.

Det er en blandet fornøjelse at overnatte i hytternes sovesale. Der er ekstremt proppet i hytterne, og der er intet privatliv, da madrasser ligger presset helt tæt op ad hinanden – og der ikke er nogen adskillelse til den, der ligger ved siden af dig. Særligt i hytterne ved Emstrur ligger man tæt. Her er madrasserne smallere end et normalt Liggeunderlag, så du ligger ikke mange centimeter fra sidemanden eller -kvinden.

Der er køkkenfaciliteter i hytterne (som man ikke kan benytte, hvis man sover i telt) med alt, hvad man har brug for af gryder, pander, tallerkener og service.

Overnatning koster cirka 500 kroner per person per nat. Book hytterne online, hvor systemet dog langt fra fungerer optimalt. I juni 2023 stod alle hytterne som fuldt bookede hele sæsonen, men da Opdag Verden nåede frem, var der masser af plads i hytterne. Stol ikke på, hvad der står på hjemmesiden – ring i stedet for og bestil over telefonen.

Proviant & vand

Du kan købe en smule Frysetørret mad (ca. 180 kr. for en pose Real Turmat), chips (40 kr.), Snickers (20 kr.) og sodavand (25. kr.) i hytterne, men ellers er der ikke meget at komme efter. Der bliver ikke solgt færdige måltider i hytterne. Det bedste er at have al mad til turen med i rygsækken, når du forlader Reykjavik.

Årstid

Sæsonen er kort i Island, og vejret er særdeles ustadigt selv i højsommeren, hvor man kan forvente vind, regn og endda sne, der kan falde voldsomt. Nær Hrafntinnusker er der et mindesmærke for en 25-årig, der døde i en snestorm den 27. juni 2004. Man kan forvente, at vejen til Landmannalaugar er åben fra omtrent den 25. juni og frem til midt i september, men der er ingen garantier. Kommer du tidligt eller sent på sæsonen, kan du forvente færre mennesker på stierne – og større mulighed for at få en plads i hytterne, hvis du vil overnatte der. Her kan du tjekke, om vejen til Landmannalaugar er åben.

Mere info om ruten, hytterne osv.

Island laugavegur DSC04464

Pakkelisten: 9 vigtige ting til Laugavegur

  1. Vejret i det islandske højland er i bedste fald ustadigt, og det skal der tages højde for, når rygsækken pakkes. Sover du i telt, så sørg for, at det er vindstabilt – vinden kan virkelig tage fat, og der var op til 22 sekundmeter, da vi lagde vejen forbi. Derudover får du brug for et godt underlag og en Sovepose, der gerne går ned til omkring frysepunktet. 

  2. Husk et godt regncover til rygsækken eller pak eventuelt dit grej i drybags inde i rygsækken. 

  3. Jeg vandrede tidligt på sæsonen og var glad for mine Vandrestøvler med det mellemhøje skaft – ikke så meget på grund at støtte (jeg vandrer også ofte i sko), men mere på grund af de store snefelter, der sidst på eftermiddagen blev til slushice, og som jeg sank i til godt over anklerne. Vandrestøvlerne kom også til gavn på de mindre flodkryds, som jeg blot pløjede igennem, når støvlerne altså ikke kom af, fordi vandstanden var for høj. 

  4. Synes man ikke, det er sjovt at krydse floder i bare fødder, så tag et par klipklapper eller lignende med – de beskytter fødderne mod de skarpe sten på flodbunden. 

  5. Trelagsprincippet er skræddersyet til Laugavegur. Husk Skaljakke plus Bukser mod vind og vejr. Tag uld på inderst og et mellemlag, der kan tåle at blive vådt – selv den bedste Skaljakke holder ikke regnen ude for evigt. Et par gode Handsker samt en Hue er også en god ide. 

  6. Sover du i hytterne, så husk ørepropper – man ligger mange folk meget tæt, og der bliver snorket (og pruttet) godt igennem. 

  7. Bruger du fire dage på at vandre ruten, har du en del tid, hvor du ikke vandrer. Husk noget underholdning – en god bog, downloadede lydbøger, podcasts.  

  8. Du kan ikke flyve med gas til din brænder, men det kan du bl.a. købe på N1-tankstationer – der ligger en få hundrede meter fra busterminalen BSI i Reykjavik. Vandrere efterlader desuden deres halvbrugte og halvfyldte dåser ved slutningen af Laugavegur. Da de fleste vandrer ruten fra Landmannalaugar til Þórsmörk, er det dog i den lille butik i sidstnævnte, man finder flest gasdåser. 

  9. Vandrestave kommer til deres ret på såvel flodkryds som på op- og nedstigninger. Husk dem. 

Redaktionen anbefaler

Tore Grønne

Tore Grønne

Tore Grønne er chefredaktør på Opdag Verden. Han har skrevet flere bøger om sine cykeleventyr og er medlem af Eventyrernes Klub. Tore har cyklet 50.000 kilometer rundt i verden, vandret lange ture...

Find din næste tur her


Ruteforslag
Laugavegur

Laugavegur

Priser fra 2.995,-
Fællesture
Vandring på Laugavegur

Vandring på Laugavegur

Andre spændende artikler


Kungsleden med en 2-årig

Kungsleden med en 2-årig

En lille bygd i Grønland

En lille bygd i Grønland

Erfaren Peru-farer klar med vandreguide

Erfaren Peru-farer klar med vandreguide