Islands mest kendte vandrerute byder på en surrealistisk farvepalette, damp fra jordens indre, brandvarme kilder, spruttende gejsere, grove lavaklipper, klare søer, hvid sne, sort ørkensand og grønne skove. Det hele på fire dage og 54 km, hvor man kan overnatte i såvel hytte som telt undervejs.
Når det kommer til vandring i Island, så er der Laugavegur – og alle de andre ruter.
Det er sjældent, at én rute rager så meget højere op i vandrelandskabet end alle de andre, men det er også sjældent, at en enkelt vandrerute på samme måde indkapsler et lands natur med alt fra is over ild til vanvittige pangfarver.
Dagetaperne er overkommelige, der er fine faciliteter undervejs, og det kræver ikke tonsvis af planlægning at opleve ruten, da den er så veletableret.
Aktivitet
Land
Turlængde
Tid
Type
Pris
Denne tur er bedst i:
Dag 1: Landmannalaugar til Hrafntinnusker (12 km)
Man starter i det indre Island ved hytten i Landmannalaugar, hvor man allerede får følelsen af det vilde Island. Her er råt, øde og fascinerende smukt fra det første skridt.
Man stiger med det samme omtrent 500 meter op i et landskab dækket af stærke orange, brændte brune og alverdens gyldne nuancer.
Allerede her får man smag af de til tider barske forhold i Island, og det er ikke usædvanligt, at man vandrer hen over sne selv midt på sommeren.
Snart venter en lavamark og et plateau, der udgør det højeste punkt på vandreruten – udsigten med bjergtoppe og dale i regnbuefarver skal nok tage pusten fra én, men så er det godt at vide, at herfra går det primært ned ad på resten af ruten.
Overnatning foregår i eller ved hytten Hrafntinnusker.
Dag 2: Hrafntinnusker til Álftavatn (12 km)
Dag nummer to byder på omtrent lige så mange højdemeter ned, som man vandrede op på dag ét.
Ned gennem dale, hen langs bjergkamme, gennem smeltevandsfloder. Og savner man lidt højdemeter, så kan man kaste sig over den ekstra tur til tops på 1.281 meter høje Háskerðingur; det højeste bjerg i området.
Afstikkeren tager omtrent halvanden time. Senere på dagen venter udsigten til de tre gletsjere Tindfjallajökull, Eyjafjallajökull og Mýrdalsjökull, inden dagen slutter ved søen Álftavatn.
Den ligger omgivet af grøn-sorte, kegleformede vulkanbjerge, der popper op i det øde landskab.
Fantastisk.
Overnatning foregår i eller ved hytten Álftavatn.
Dag 3: Álftavatn to Emstrur (15 km)
På dag tre er der hverken de store stigninger op eller ned, men der er til gengæld en del vandløb, der skal krydses – det er en god ide at have et par vandrestave med.
Vegetation er der stort ingen af, og på forblæste dage kan sandet fyge ind fra siden.
Overnatning foregår i eller ved hytten Emstrur.
Dag 4: Emstrur til Þórsmörk (15 km)
På turens fjerde og sidste dag, som heller ikke har de store højdemeter, men snor sig gennem dale og kløfter, bliver der føjet skov til vældet af forskellige landskabstyper, man oplever på Laugavegur.
Og så ligger Þórsmörk og venter for enden af stien.
Her kan du enten overnatte i hytten eller tage direkte videre mod Reykjavik.
Ruterne indeholder viden som:
Sæson, hvornår er det godt at tage på tur.
Hvor er Lejrpladser og er der vandrehjem, hytter eller anden overnatning.
Hvor kan jeg få mad og vand på turen.
Transport til og fra ruten.
Links til mere info.
Kort over ture & GPX fil du kan bruge på din GPS.
Fotos fra turen.
Udover Turbasen får du magasinet 6 gange om året, rabat på ture, kurser, grej og meget mere, klik videre til Bliv medlem og se hvad du får for 299 om året.
Der er ikke tale om specielt lange dagsetaper på Laugavegur, og det er kun på den første fra Landmannalaugar, hvor der for alvor er højdemeter, der skal tackles. Her er der 500 af dem.
Laugavegur lyder ganske overkommelig, men stigningerne kan dog være stejle, der kan ligge sne på stien, og så skal man huske på, at man begynder højt mod nord langt ude i Atlanterhavet.
Det islandske vejr er særdeles omskifteligt, og man skal være klar til alt fra høj fjeldsol over iskold vind til snefald og sandfygning.
Er rygsækken pakket med tøj efter forholdene, og har man mod på lidt af hvert, så kan de fleste dog sagtens være med.
Overnatter man indendørs i hytterne, behøver rygsækken ikke være særlig tung.
Det er lidt forskelligt, hvornår adgang til ruten er åben, men en tommelfingerregel hedder fra omtrent 25. juni til 15. september.
Midt på sommeren er ruten så populær, at det kun er tilladt at vandre stien med start fra Landmannalaugar.
Det er både muligt at overnatte i hytter og telt undervejs.
Der er ingen allemandsret på ruten, så overnatter man i telt, skal det foregå ved hytterne.
Hytterne har plads til mellem 52 og 78 overnattende gæster hver.
Her er også faciliteter som toiletter, rindende vand og mulighed for at tage et gratis, varmt bad (på nær i Hrafntinnusker).
Læs mere om Islands bjerghytter.
Som udgangspunkt skal man selv bære mad til hele turen, da det ikke er muligt at købe varme måltider i hytterne undervejs.
De sælger dog lidt basale fornødenheder som frysetørret mad, chokolade og sodavand. Man finder masser af vand langs stien.
Læs mere om de enkelte hytter undervejs.
Der går busser til og fra stien i Landmannalaugar og Þórsmörk, så snart vejene åbner for sommeren. Du kan se mere om de aktuelle vejforhold her.
Det er muligt at købe en billet fra Reykjavik, der gælder til rutens start og tilbage til hovedstaden igen, når man er færdig med at vandre.
Tag f.eks. et kig på Trex eller Kynnisferðir
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS