Rumænien

Læs artikler, guider og nyheder om outdoor og vandreture i Rumænien


Dyk ned i inspiration til de bedste vandreruter, hvad end der er tale om nye og forholdsvis ukendte vandrestier eller vandring på veletablerede klassikere, og tag det første skridt mod nye oplevelser i Rumænien.


Med campervan og vandrestøvler i Rumænien

Med campervan og vandrestøvler i Rumænien

Bjergtagende bestigninger i bjørneland
Bjerggeden og nybegynderen

Bjerggeden og nybegynderen

Fagaras Traverse i Rumænien
Ny vandrerute i Rumænien

Ny vandrerute i Rumænien

Via Transilvanica
Når Transsylvanien viser tænder

Når Transsylvanien viser tænder

Vandring med Opdag Verden i Rumænien

Info og fakta om Rumænien

I det østlige hjørne af Europa ligger der en perlerække af ferieoplevelser og venter på dig. Landet hvor du kan opleve de grønneste bakkedrag, høje sneklædte bjergtoppe, små landsbyer hvor middagshedens stilhed kun brydes af hønsenes kaglen og et enkelt hundeglam. I de større byer finder du fortovsrestauranter, trafikkaos med biler og hestevogne mellem hinanden, velklædte unge mennesker, gamle sortklædte koner, farverige sigøjnere, og løse vilde hunde.

På de lokale markeder vil du opleve en intens duft af grøntsager, krydderier, ost og levende dyr, høje skrig fra grisen der stoppes ned i bagagerummet på en gammel bil af mærket Dacia og skræppen fra hønen der stoppes ned i en indkøbstaske for at ende sine dage i konens suppegryde. Gadebilledet er i 2006 også blevet krydret med store meget dyre biler som står i skarp kontrast til alt andet i gadebilledet.

Landet er Rumænien. Et land som ikke mange danskere kender meget til. Et af de spørgsmål der tit bliver stillet når vi fortæller at vi rejser til Rumænien hvert år, er, ”er der varmt”? Og ja, der er varmt. Rumænien ligger på samme breddegrad som Italien.

Rumænien er mest kendt for myten om Dracula og charterrejserne til Sortehavet, men Rumænien har meget meget mere at byde på. Dracula er kun en mindre parentes i landets spændende historie, ligesom Draculas slot i Bran nær Brasov, kun er en af de mange interessante attraktioner der findes i Rumænien. En ferie ved Sortehavet minder en del om andre charterrejsemål, hvor alt er baseret på turisme.

Hvis du vil møde det rigtige Rumænien skal du ind i landet, op i bjergene hvor der ligger små isolerede landsbyer og hvor du med garanti vil blive inviteret indenfor hos de altid meget gæstfrie Rumænere. Du skal prøve at rejse med lokalbusser, minibusser og tog, handle på de lokale markeder, trave ude i landet mellem de små landsbyer, møde hyrden ude i landskabet, eller den gamle mand på bænken i parken. Du skal prøve at overnatte hos private og føle den venlighed og gæstfrihed der er kendetegnet for det Rumænske folk.

Du oplever landet bedst ved at rejse på egen hånd. Landet har et godt udbygget netværk af offentlige transportmidler og det er nemt at finde ud af systemet. Det er her du vil falde i snak med de lokale og her du vil møde den menige rumæner i hans hverdag.

Befolkning, religion og kultur

Der er omkring 22 mill. Indbyggere i Rumænien. Der sættes dog ofte spørgsmålstegn ved tallet da man mener der lever mange mennesker som ikke er registreret. Det er hovedsagligt sigøjnere (Romaer) man ikke kan blive enige om tallet på. Den Rumænske regering mener der er 420.000 Romaer, men Romaerne mener selv at det er mindst 1,8 mill Romaer der lever i Rumænien.

Befolkningen er sammensat af følgende nationaliteter: Rumænere 89% ungarere 6,6% Romaer 2,5% resten er Ukrainere, tyskere russere og tyrkere. Under overfladen findes mindre konflikter, så som at rumænere og ungarer ikke synes om hinanden. Det skal dog understreges, at alle gør deres bedste for at leve side om side, og ved en byfest i Targu Mures som har mange indbyggere af Ungarsk oprindelse, har vi set hvordan man mixer Rumænske og Ungarske traditioner, både i optræden og ved at alt bliver sagt på begge sprog.

Romaerne er derimod et ugleset folkefærd. De har svært ved at finde arbejde og de lever oftest uden for byen i små landsbyer, hvor de måske arbejder med at lave mursten. De er med deres farvestrålende beklædning, hvor mønsteret er klan relateret, meget synlige i gadebilledet. Tiggerne i gadebilledet er tit Romaer, og man kan se at børn der netop har fået en håndfuld mønter løber rundt om gadehjørnet for at aflevere gevinsten til faderen, som holder i sin store Mercedes.

Rumænerne, hvad enten de er den ene eller anden oprindelse, er et stolt folkefærd, som er utroligt venlige og gæstfrie. Man vil opleve at blive inviteret ind til mennesker man møder og efter at have skålet i den lokale blommebrændevin kaldet Tuica, går snakken lystigt. Hvis man som rejsende viser interesse og forståelse for deres land kan man opleve at de tager en beskyttende rolle over for en som rejsende, og arrangerer en udflugt eller andet for at glæde dig. Men tag ikke fejl. Rumænerne er i besiddelse af det latinske temperament og er meget stolte af deres rødder. Hvis man uforvaret kommer til at træde dem over tæerne, vil man kunne mærke det straks. Den venlige person man sidder overfor kan forvandle sig til en kølig brysk person i løbet af ingen tid. Det eneste der er at gøre er at sige tak for i dag og forlade etablissementet.

De forskellige trosretninger er ofte koncentreret i enkelte områder og her kan det nævnes at muslimerne bor i det nordlige Dobrogia , og at protestanterne bor i Transylvanien. I Rumæniens anden største by Iasi, var der før 2. verdenskrig stor koncentration af jøder, som led en grum skæbne ved de store deportationer af jøder under krigen.

Rumænerne er flittige kirkegængere og om søndagen valfarter de iklædt deres bedste tøj til kirken. Kirkerne ude i de små landsbyer er ofte så fyldte at folk må blive udenfor og høre gudstjenesten i højtalerne der er sat op under tagudhænget på kirken.
Der bygges i disse år et utal af nye kirker overalt i Rumænien. Pengene samles ind i menigheden og det ser ikke ud til at der spares på noget når det gælder ens tro.

Hvornår skal jeg rejse til Rumænien?

Tidspunktet for en rejse til Rumænien afhænger af om du skal på sommerferie eller på skiferie. Somrene i Rumænien er varme og lange med høj luftfugtighed og oftest temperaturer på mellem 25 og 30 grader fra sidst i maj til hen i september. Juli og august kan være ulideligt varme, så kan man ikke tåle at temperaturen tikker op omkring 37 grader skal man vælge for- eller eftersommer. Efteråret i Rumænien skulle efter sigende være utroligt smukt med sine gyldne farver og lune temperaturer.

Der findes flere skisportssteder i Rumænien og det kan sagtens lade sig gøre at tage på skiferie der. Os bekendt er der ingen danske rejsebureauer der arrangerer skiferier i Rumænien.

Rejsen til og fra Rumænien

Afhængig af hvilken rute du vælger er der ca. 2000 km til Rumænien. Hvis du vælger at køre selv (dette skal overvejes grundigt, se afsnit om Rejsen rundt i landet), er den nemmeste rute gennem Tyskland, Østrig og Ungarn. Du vil på denne rute komme ind i Rumænien ad E60 ved grænsebyen Bors. Hovedvejen kan følges til Byen Cluj Napoca. 

Hvis du ikke vil køre selv, så er der rejsebureauer der arrangerer både busrejser og flyrejser. Det er også muligt, men ikke udbredt, at tage en rutebus fra Danmark, ligesom det er muligt kun at købe transporten hos de rejsebureauer der arrangerer pakketure til landet.

Hvis du er frisk på en længere togtur, kan du stige på toget i Danmark, eller Tyskland, og med få skift, blandt andet til sovevogn i enten Wien eller Budapest, vågne op frisk og udhvilet i Rumænien. Det kan anbefales at tjekke billetpriserne hos de Tyske Statsbaner på www.db.de eller ved at besøge billetkontoret i Flensborg. Der er en del penge sparet ved at købe billetten der, og deres service er god.

Det er selvfølgelig det nemmeste at sætte sig i en flyver og være fremme i Rumænien på et par timer. Der er flere forskellige muligheder, både direkte og med mellemlandinger. Find billetter på nettet på de forskellige søgesider.
Hvis du kan lide at køre tog, kan du kombinere tog og fly. Prøv at flyve til Budapest og tage nattoget derfra til Rumænien. Det er helt specielt at vågne op og se det Rumænske landskab fare forbi vinduet og ved ankomsten at møde livet på banegården.

Hvis du skal på cykelferie kan du tage cyklen med. Tjek hos det flyselskab du skal rejse med. De tager lidt forskellige priser. Det samme gælder for andet sportsudstyr.

Rejsen rundt i Rumænien

Tog
Under tidligere tiders kommunistiske styre satsede man på kollektiv trafik. Derfor er tognettet i Rumænien godt udbygget og rimeligt velfungerende. Det er desuden meget meget billigt at køre tog og det kan ikke betale sig at købe nogen form for interrailbilletter hvis man udelukkende har tænkt sig at rejse rundt i Rumænien med tog. Skal man købe en togbillet, skal man møde på stationen senest en time før afgang for at købe den. Man skal altid huske at reservere plads, og prismæssigt kan man lige så godt købe billet til første klasse. Det er meget billigt.
Skinnenettet er bygget op af hovedlinier og sidelinier og der er ca. 11.000 km skinner. Hovedlinierne er bygget op i cirkler og der er derfor gode muligheder for at lave spændende rundture.

De Rumænske Statsbaner har en fin hjemmeside www.cfr.ro hvor du kan finde afgangstider og priser. På CFR’s hjemmeside vil du desuden finde et detaljeret kort over det Rumænske jernbanenet med alle stationer på. Der er forskellige togtyper. Det hurtigste er kategorierne A (accelerat) og R (rapid), typen P (persoane) er meget langsom og de kører med åbne døre og stopper i den mindste flække de kommer forbi. Du skal kun køre med kategori P hvis du har brug for at stå af ”in the middle of no where” hvor der måske ikke engang er en perron. Du kan læse om vores oplevelser med togturene under vore rejseoplevelser.

Bus
Enhver by i Rumænien har en busstation (Autogara) hvorfra der kører busser til de omkringliggende byer. På stationerne kan du læse ankomst (sosiri) og afgangstider (plecare) på store tavler. Busserne er ikke i ret god stand, vi har flere gange observeret at der ikke er slidbane på dækkene længere og at der skal drejes mange omgange på rettet før det virker. Der er dog også det Rumænerne selv kalder Prima Busser som typisk bruges på længere ture, men man skal ikke forvente at de er af den standard som vi har her i Danmark. At rejse med bus er en oplevelse af de mere specielle. Der medbringes levende dyr købt på markedet og der er rift om pladserne. Det er meget meget billigt at køre med bus.

Minibus
Imellem de større byer køres der også med en slags minibusser til 10-12 passagerer. De kører hele tiden og der er stoppesteder rundt i byen hvor de holder. Det er nyere busser der selvsagt har en anden standard end de ovenfor nævnte.
 
Taxa
Det er billigt at køre taxa, ca. 2 kr. pr. km. Der køres efter taxameter, men det er en god ide at spørge om prisen først, da taxameteret kan observeres forsvinde ind i handskerummet, og så er det rart at vide hvad prisen er. Hvis man benytter de taxaer som ser ud til at høre til byens central, de har samme farve og skilt på taget, så er der ingen problemer med et forsvindende taxameter. Forvent at Rumænerne ikke helt forstår dig hvis du bestiller en taxa til en længere tur på mere end 10 km. De bruger dog selv at køre taxa over kortere afstande i byerne.

Bil
Hvis man har egen bil med, er der nogle ting man skal være meget opmærksom på. Vejene er af en meget dårlig standard, og der kører hestevogne uden lys på også når det er mørkt. Vi vil ikke anbefale at man tager egen bil med til Rumænien. Hvis man er glad for sin bil så vil det være synd at udsætte den for de Rumænske veje. Det kan sagtens lade sig gøre at leje en bil.

Der findes næsten ingen motorvej i Rumænien. Der er europaveje, som er fine nok og så er der lokale veje hvor kørslen foregår som slalom mellem store huller. De værste huller som er dybe og næsten er en underminering af vejen, markeres med en gren som eneste advarsel. Så her skal man passe på. En gren er altså ikke bare en der har tabt en gren på vejen, men en markering af et farligt hul. Bevæger man sig videre ud i de mindre landsbyer er der grusvej og ingen skiltning.

Det er dog rimeligt nemt at finde rundt mellem de større byer. Inden man begiver sig af sted for at køre rundt vil vi anbefale at man køber et detaljeret kort. Det kan købes hos www.scanmaps.dk . Kort kan ikke købes i boghandelen, men de kan sikkert bestille et hjem.

Indenrigsfly
Der er flere flyselskaber der flyver mellem indenrigslufthavnene. De har fine hjemmesider man kan orientere sig på, både med hensyn til afgangstider og priser. Priserne varierer meget alt efter byernes størrelse og datoen for rejsen. Undersøg det grundigt inden du køber billet, da forskellene er ret store fra dag til dag. Flyselskabernes hjemmesider finder man på www.tarom.ro  og www.carpatair.com . 

Båd
Hvis man skal rejse rundt ude i Donau deltaet ved Sortehavet vil transporten mellem byerne  foregå i båd, da der ikke er veje der forbinder disse byer. Det er også muligt at sejle mellem byerne langs Donau.

Overnatning
Det er nemt at finde et sted at overnatte i Rumænien. Hvis du på forhånd har valgt at overnatte på hotel, ligger der altid flere at vælge imellem i nærheden af banegården som oftest ligger i bymidten. Priserne ligger for et rimeligt hotel med 2-3 stjerner på fra 200 kr. til 300 kr. for et dobbeltværelse. Standarden på Rumænske hoteller er dog en helt anden end det vi kender herhjemme.

Men et godt råd er at man får dem til at fremvise værelset før man vælger at blive. Så kan man jo altid gå videre til næste hotel. Hvis man giver sig lidt tid til at gå ind i de små gader eller lidt uden for byen, kan man finde alt fra små hyggelige pensionater, Diakonisse stiftelser, klostre eller private der gerne vil leje deres stue ud for en nat. Der er også flere vingårde hvor det er muligt at overnatte.

Det er herude du finder de lidt mere specielle oplevelser og her du møder Rumænerne ansigt til ansigt. Vi er stødt på priser ned til 54 kr. for en nat i en dagligstue.

Hvis man kommer med tog kan man være sikker på at man på stationen straks bliver antastet af personer der ønsker at tjene lidt ekstra ved at leje værelser ud til turister. Her gælder det om at bruge sin sunde fornuft og vurdere om det nu er fornuftigt at tage med personen hjem. Vær sikker på at du ved hvor i byen du tager med hen og lad være med at tage for langt væk fra bymidten. Vær kritisk.

Hvis du har mod på det mere primitive, er det også muligt at campere. Næsten hver eneste by har en campingplads og vi er sikre på at du kan slå teltet op hos private du falder i snak med. Dette er dog 
ikke afprøvet. På mange campingpladser er der små primitive hytter som kan lejes for meget få kr. De indeholder noget der ligner et par senge, og der vil muligvis være et toilet, og et fælles bad, samt en fælles grill. Hvis du camperer eller sover i hytte, er det almindeligt at man samler træ i den nærliggende skov og laver bål foran sit telt.

Sundhed og sikkerhed

Det er ikke nødvendigt at lade sig vaccinere for at rejse til Rumænien. Men ved at bruge denne hjemmeside kan du altid få de aktuelle informationer: www.ssi.dk.

Medbring altid medikamenter der kan kurere et maveonde. Det er næsten er uundgåeligt ikke at få lidt problemer med maven. Det skal dog siges, at med almindelig omtanke omkring den mad man køber, og det vand man drikker så kan det undgås. Køb altid vand på flaske.

Toiletforholdene er ikke dansk standard. Man kan møde alt fra pæne nye toiletter til huller i et cementgulv. På campingpladser kan man møde toiletter hvor der ikke er skillevægge imellem og hvis man ikke er til socialt liv når man går på toilettet, må man finde sig et sted ude i buskene når man camperer. Toiletter i togene bør undgås.

Normalt er sengetøjet på hoteller rent og pænt, om end det er noget slidt. Vi medbringer dog altid selv en sovepose for det tilfælde at vi skulle ende med at måtte overnatte et sted hvor der ikke ser pænt og rent ud. Vi medbringer også altid et par af de billigste badesandaler til brug for badeværelser hvor gulvet ikke er helt så lækkert. Det er dog sjældent vi har haft brug for nogen af delene.

Skulle man pådrage sig infektioner eller insektbid der volder problemer, så kan man roligt henvende sig på det lokale apotek. De er meget venlige og hjælpsomme og med fagter og hjælp af andre kunder der måske kan lidt engelsk eller tysk, kan det godt lade sig gøre at forklare at man har diarre. Hvis man er blevet stukket eller bidt af et insekt, er det altid en god ide at henvende sig på apoteket i det land man er på ferie i. De kender om nogen de insekter der er på stedet og kan derfor bedre finde det rigtige middel.

Sikkerhed
Det er normalt meget sikkert at rejse i Rumænien. Men når det er sagt, skal man huske på at det er et meget fattigt land og at man skal lade være med at vise at man har mange penge på lommen.

Man skal lade være med at veksle på gaden, og det er sket at uniformerede personer har bedt om at se pas, og de penge man har, under det påskud at der er falske penge i omløb. Støder man på sådanne personager skal man råbe meget højt ”politia” så vil de sikkert forsvinde igen. Straffene for kriminalitet er meget streng i Rumænien og det afholder en del fra at begå kriminalitet. Men det gælder om at gebærde sig med omtanke og holde sig væk fra skumle steder og personer. Lidt agtpågivenhed er nødvendig. Lommetyve koncentrerer sig mest om områderne omkring banegårdene og i de større byer.

Når alt dette er nævnt, skal det retfærdigvis siges, at vi aldrig har følt os truet på nogen af vore 7 rejser til Rumænien, men højest har måttet gå over på den anden side af gaden for at afprøve om nogen var så interesserede i os, at de fulgte efter.

Taxa kørsel i de større byer
Der skrives ofte om at man skal passe på ikke at blive snydt når man tager til Rumænien og vil køre i taxa. Der er faktisk en enkelt dansk avis der for nylig havde en ”rejse artikel” om Rumænien, og der stod kun hvor farligt det var at køre taxa, og at man var sikker på at blive snydt. Det kan du helt undgå at blive, hvis du henvender til en chauffør i en af de taxaer der ser ud til at tilhøre et firma.

Log ind