De 170 kilometer rundt om Mt. Blanc udgør en af verdens mest klassiske vandreruter. Her er rigeligt med højdemeter, hyggelige landsbyer, idylliske enge og svimlende bjergpas, men da man vandrer fra hytte til hytte, er det let at holde vægten i rygsækken nede.
Der er mange måder at gå turen rundt om Mt. Blanc. Man kan selv vælge, hvilke bjerghytter man vil sove i undervejs. Om de skal være fredelige og lidt mere simple højt på bjergskråningerne, eller de skal ligge mere beskyttet ned i dalene og måske have lidt flere faciliteter.
Uanset hvilken variant, man vælger, finder man en rute, der byder på en række højdepunkter, som man vandrer gennem Frankrig, Schweiz og Italien. Området er nemlig spækket med Alpetoppe, og det er altid fascinerende at spejde ind mod toppen over dem alle – Det Hvide Bjerg med sine 4.808 meter.
Derudover er der noget særligt i at vandre fra land til land. På småstierne højt i bjergene mærker man ikke meget til det, når man krydser fra et land til en andet, men i hytterne er der forskel – forskel på den mad, der bliver serveret, og forskel på det, man hælder i glassene, når man skal fejre endnu en veloverstået vandredag.
Aktivitet
Land
Turlængde
Tid
Type
Pris
Denne tur er bedst i:
Dag 1: Les Houches (Chamonix) – Les Contamines (16 km)
Du får gang i benene fra start, da Tour du Mont Blanc starter med en stejl stigning på 600 højdemeter op fra Chamonix-dalen.
Belønningen er vilde, vide udsigter fra passet Col du Voza og en velfortjent slentretur gennem skove og landsbyer – mest ned ad bakke, da du ender dagen i omtrent samme højde, som du startede den.
Dag 2: LES CONTAMINES – LES CHAPIEUX (18 km)
Allerede på dag to venter en formidabel bjergetape – måske en af de fineste på vandreturen rundt om Mt. Blanc. Der er to bjergpas, Col du Bonhomme og Col du Croix du Bonhomme, at forcerede på etapen. De kommer som altid med spektakulære udsigter til tinderne og dalene her i hjertet af Alperne.
Der kan være små snefelter helt ind i juli – og kommer du tidligt i sæsonen, kan det være, du skal have steigeisen frem.
Efter masser af højdemeter og højalpine landskaber slutter dagen med en lang nedstigning fra Col du Croix du Bonhomme til landsbyen Les Chapieux, hvor der er et par overnatningssteder at vælge imellem.
Ved dagens afslutning har du gået omtrent 1300 højdemeter op og lidt over 900 ned.
DAG 3: LES CHAPIEUX – RIFUGIO ELISABETTA (15 km)
Endnu en forrygende dag på Alpestier, hvor man vandrer fra Frankrig og ind i Italien over passet Col de la Seigne i 2.516 meters højde. Turen op er ikke for stejl, men med to pas fra dagen forinden i benene, er det også helt okay.
Arter vejret sig, er der udsigt til Mt. Blanc fra passet, og det står selvfølgelig ikke alene. Flere andre giganter dominerer horisonten.
Dagens rifugio ligger højt i bjernene og byder på uimodståelige udsigter til tinderne og gletsjerne omkring.
Der er i alt 1.000 højdemeter op og cirka 250 højdemeter ned på dagens etape.
DAG 4: REFUGIO ELISABETTA – COURMAYEUR (18km)
Man behøver ikke at skulle vandre over et Alpepas for at benene kommer på arbejde i de her egne, og det er dagens etape et godt eksempel på. Man skal nemlig omtrent 450 højdemeter op og mere ende det tredobbelte ned.
Der er dog stor sandsynlighed for, at man ikke kommer til at spekulere meget over, hvorvidt det er hårdt eller ej at vandre, for landskaberne er magiske – en verden af tinder, gletsjere, dale og fri udsigt til det imponerende Mt. Blanc-massiv.
Der er en kort nedstigning til dalen Val Veni, hvor en gammel romers vej leder over en slette til den smaragdgrønne sø Lac Combal. Herfra går det stejlt op ad til dagens højeste punkt i 2.430 meters højde. Igen taber udsigten pusten fra én. Herfra er der et par timers vandring til dagens mål.
DAG 5: COURMAYEUR – RIFUGIO BONATTI (12km)
Efter et par timers optur på den snoede skovsti kan man fra Refuge Bertone skue ned over stedet, dagen startede – måske til en lille bid mad. Herefter følger man under Mont de la Saxe med flere vilde udsigter, som man måske har vænnet sig til, kommer med Tour du Mont Blanc, men som man aldrig bliver det mindste træt af.
Rifugio Bonatti bliver af flere betragtet som et af de allerfineste på hele rundturen. Når du tager støvlerne af her, har du klaret omtrent 850 højdemeter i løbet af dagen, mens der kun har været cirka 100 ned ad.
DAG 6: RIFUGIO BONATTI– LA FOULY (20km)
På Tour du Mont Blanc sjette dag vandrer man over passet Grand Col Ferret og ind i Schweiz på en sti, der først bølger lidt op og ned inden opstigningen til grænsen. De prægtige landskaber fra dagene forinden fortsætter.
Snart er du i Schweiz og Val Ferret, og pludselig er landskaberne sig. De dramatiske isklædte toppe bliver erstattet af idylliske engstrøm og landsbyer med træhuse.
Igen i dag skal der forceres nogle højdemeter – cirka 900 op og mere end 1400 ned.
DAG 7: LA FOULY – CHAMPEX-LAC (15 km)
Kort og ret let etape (med blot lidt over 400 højdemeter), der snor sig gennem dal og skov inden en afsluttende stigning til Champex-Lac, der ligger ved en bjergsø.
Det er ikke den smukkeste dag på turen, men det er til gengæld helt fint med en stille og rolig dag lidt over halvvejs på turen.
DAG 8: CHAMPEX-LAC – COL DE LA FORCLAZ (16 km)
Når man tænker på, hvor mange alpine steder ude i verden, der bliver betegnet som ’Little Switzerland’, er der en vis ironi i, at Champex-Lac bliver kaldt ’Little Canada’. Med søen og skoven minder det dog lidt om det gode Canada, og herfra klatrer man ud af dalen på en stejl sti og op til udsigter ned over Rhone-dalens vinmarker.
DAG 9: COL DE LA FORCLAZ – TRÉ-LE-CHAMP (13 km)
Cirklen begynder at tage form, og på niendedagen af TMB når man tilbage til Frankrig. Man ser endelig Mont Blanc igen, når man kommer op over passet Col de Balme, og der er fabelagtige udsigter ned over Chamonix-dalen.
Det bliver anbefalet af stoppe til frokost i Refuge Col de Balme, inden stien snor sig ned lillebitte Tré-le-Champ.
Når man kommer derned, han man i alt tavet små 1100 højdemeter op og lidt mere ned.
DAG 10: TRÉ-LE-CHAMP – REFUGE LA FLÉGÈRE (8km)
En kort dag i kilometer, men en rig dag på udsigter.
Undervejs på etapen er der en række jernstiger, der er boltet ind i klippen og bringer en til Tête aux Vents i 2132 meters højde. Har man vejret med sig, er udsigterne fortryllende og dramatiske. Mont Blanc troner frem og de spidse tinder over Chamonix-dalen er heller ikke at kimse ad.
Den traditionelle rute fortsætter tolæ La Flégère, men der er mulighed for at tage en afstikker til en af Alpernes smukkeste søer: Lac Blanc.
DAG 11: REFUGE LA FLÉGÈRE – LES HOUCHES (17 km)
Cirklen på Tour du Mont Blanc bliver sluttet med dagens etape, hvor lår og knæ kommer på arbejde med en mere end 1500 højdemeters nedstigning til Chamonix-dalen. Men udsigterne er fænomenale, og der er god tid til at tale om alle de vilde oplevelser, der nu ligger bag en.
Ruterne indeholder viden som:
Sæson, hvornår er det godt at tage på tur.
Hvor er Lejrpladser og er der vandrehjem, hytter eller anden overnatning.
Hvor kan jeg få mad og vand på turen.
Transport til og fra ruten.
Links til mere info.
Kort over ture & GPX fil du kan bruge på din GPS.
Fotos fra turen.
Udover Turbasen får du magasinet 6 gange om året, rabat på ture, kurser, grej og meget mere, klik videre til Bliv medlem og se hvad du får for 299 om året.
Der er masser af frihed til at strikke lige netop den oplevelse sammen på TMB, som man leder efter.
Du kan vandre rundt om Mont Blanc såvel med som mod uret.
Du kan starte hvor som helts på turen.
Du kan springe etaper over ved at tage bussen nede i dalen.
Du kan blive højt i bjergene og sove i de mere utilgængelige bjerghytter, hvor dagstursfolket forsvinder fra sidst på dagen.
Højsæsonen ligger i juli og august. Vandrer man i den sidste halvdel af juni, skal man være forberedt på, at der kan ligge sne, og det kan blive nødvendigt med Steigeisen.
Slutningen af august og starten af september er gode tidspunkter, da der er lidt færre mennesker end i højsæsonen, hvor der kan være tryk på.
Det er muligt at overnatte i hytter på hele turen. Da der er mange vandrere i højsæsonen, er det vigtigt at booke i god tid – gerne minimum et halvt år inden du skal af sted. Der er heldigvis en del hytter og mange forskellige alternativer.
Du finder de fleste af hytterne her
Det er muligt at spise i hytterne. Her står den ofte på en trerettersmenu til aftensmad, en morgenbuffet med f.eks. toastbrød, smør, ost, marmelade, frugt, cornflakes med mælk samt kaffe og te.
De fleste hytter kan også sørge for en frokost, man kan tage med, i form af f.eks. en sandwich. Man passerer ofte også hytter på de forskellige dages etaper, hvor man kan spise undervejs.
Det er en god ide at tanke vand i hytterne og forhøre sig om mulighederne for vand på dagens rute.
Starter du Tour du Mont Blanc i Chamonix, kan du tage toget. Det er ikke den nemmeste løsning, men det er den mest miljøvenlige.
Foretrækker du at flyve til Chamonix, har du flere muligheder. Flyv til f.eks. til Geneve, men tjek også alternative lufthavne i Torino, Lyon og Chambery.
Læs mere om transporten til Chamonix her
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS