Mafiajagt på Sicilien

Mystiske mænd og pludselig paranoia

Sicilien er mafiaens rede, men mafiaen er ikke sådan lige til at få øje på. På mafiajagt i det syditalienske var tanken om kongen over organiseret kriminalitet da også skræmmende nok i sig selv.

20060411-125835-4_13Mb.jpg
Skrevet af: Line Weldingh
Opdateret den 14. mar 2020

Sicilien er mafiaens rede, men mafiaen er ikke sådan lige til at få øje på. På mafiajagt i det syditalienske var tanken om kongen over organiseret kriminalitet da også skræmmende nok i sig selv.

Varme og bilos hamrer mig i møde, da jeg træder ud på den myldrende hovedgade i Palermos centrum. Med farverige butikker, travle mennesker og dyttende biler ligner Siciliens hovedby umiddelbart enhver anden sydeuropæisk storby. Men det er den ikke. Palermo skulle efter sigende være arnested for den sicilianske mafia, Cosa Nostra. 

Der er flere teorier om mafiaens opståen. Mange historikere mener, at mafialignende organisationer har eksisteret helt tilbage fra 1600-tallet, men første gang, mafiaen optræder i historiebøgerne, er i 1800-tallet uden for Palermo. Her blomstrede eksporten af de mange citrustræer, araberne i sin tid havde taget med til øen. Men plantageejerne fik kun lov til at have deres citrusplantager i fred, hvis de betalte beskyttelsespenge til de såkaldte ’mænd af ære’. Selvom enkelte strittede imod, kom lovens lange arm ikke efter mafiaen, der allerede dengang havde gode kontakter til det lokale politi og politikere. Samtidig var Italien lige blevet samlet, og hovedsædet i Rom lod mere eller mindre Sicilien passe sig selv. Derfor fik mafiaen lov til at vokse sig stærk.

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Mafia CEn ægte mafioso
Jeg redder mig over på den anden side af den larmende ’Via Roma’. Mens jeg venter på, at det bliver min tur til at møve mig igennem et stillads, der fylder hele fortovet, kigger jeg ud på scootere, der zigzagger gennem strømmen af italienske biler. Foran mig står der pludselig en nydelig, gammel mand. Han har store, mørke solbriller, sort jakkesæt og en sort hat på.
”Sådan ser en ægte mafioso ud,” tænker jeg. Jeg prøver at følge ham med øjnene. Måske vil folk hilse ærbødigt på ham og endda kysse ham på hånden, som de gør i Godfather-filmene. Eller måske ville en ægte mafiaboss ikke skilte med det på den måde. Snart er det min tur til at møve mig igennem stilladset, og jeg mister ham af syne.
Tanken om den lille mafia-lignende mand forfølger mig. Nej, en ægte mafiaboss ville nok ikke skilte med det. For det er jo netop mafiaens styrke, at den lever i det skjulte. Det eneste synlige tegn på dens eksistens i Palermo er fængslet ’Prigione dell’Ucciardone’ – Italiens mafia-fængsel nummer ét. Her skulle de indsatte efter sigende have mere magt end fængselspersonalet. Fængslet er dog kun kort beskrevet i min guidebog og optræder ikke på kortet.

Mafia DDesuden er det eneste, man ved om mafiaen, det, som afhoppede medlemmer har fortalt. Er man ’mand af ære’, har man nemlig tavshedspligt – også kaldet ’omérta’. Og bryder man den, må man betale med sit liv.
Efter at en række drab på politikere og dommere i starten af halvfemserne fik modstanden mod mafiaen til at vokse, er mafiaen blevet bedre til at skjule sig. I Palermo blev mafiabossen Toto Riina anholdt – efter at have levet åbenlyst i byen i 24 år – og senest har omkring 100 butikker i Palermo skrevet under på, at de ikke betaler beskyttelsespenge til mafiaen.
Men selvom man ikke umiddelbart kan se mafiaen i gadebilledet, betyder det ikke, den er væk.

Mafiaens aflad
Bilens aircondition kæmper imod middagssolens hidsige stråler, og støddæmperne møder hidtil ukendte udfordringer, da jeg to dage senere kører ind i landet mod Corleone – en landsby 60 kilometer fra Palermo, der ikke umiddelbart har noget specielt at byde på. Ud over én ting: Siden anden verdenskrig har den været kendt som den sicilianske mafias uofficielle hovedstad. I tidernes løb har utallige mafiabosser haft hjemme i og omkring landsbyen. Blandt andet Cosa Nostras øverste leder, Bernardo Provenzano – også kendt som ’Corleones spøgelse’ – der sidste år blev anholdt tæt på byen efter at have været på flugt i over 40 år.
”I ved ikke, hvad I gør,” var hans eneste kommentar, da han blev sat bag tremmer.
Mafiaens hovedstad er overraskende rolig på sådan en varm søndag eftermiddag. Ud over enkelte stemmer fra den lokale bar og en gammel mand på en stol uden for sin hoveddør ligger Corleone øde hen. I de smalle, skyggefulde gader ligger velholdte lejligheder side om side med gamle facader uden indmad. Hvorfor bor Siciliens mest magtfulde mænd her? Mens jeg går op ad de skrånende veje, lægger jeg mærke til husene. Er der alarmer eller sikkerhedsfolk ved dørene? Men Corleone kunne lige så godt være en hvilken som helst anden landsby. Og dog. Aldrig har jeg set så mange kirker i så lille en by. På hvert gadehjørne kommer en ny til syne – ni kirker, når jeg at tælle. Hvordan hænger det sammen, at Siciliens hovedstad for organiseret kriminalitet også er byen med flest kirker?
Straks har jeg udtænkt en forklaring: En af de ældste, mest kendte veje til syndsforladelse i den katolske kirke er at betale aflad. Måske råder byens mafiosoer bod på deres synder ved at finansiere en kirke?
Jeg spadserer op til et udkigspunkt og kigger ud over byens tegltækkede tage, der er omkranset af gule marker. Med små intervaller ringer alle kirkernes klokker.
Mafiaen er ikke sådan lige at få øje på. Og jeg finder nok aldrig ud af, om mine formodninger var rigtige. Men jeg er egentlig meget glad for at kunne fortælle mig selv, at det kun er min egen fantasi.
”La mafia non esiste“, mafiaen eksisterer ikke, som sicilianerne siger om mafiaen. For den optræder aldrig i fjernsynet. Og så eksisterer den nok ikke.


Godfather’s Sicilien

Mafia ADa Mario Puzo skrev sin berømte roman The Godfather, var det ikke uden grund, han valgte den sicilianske by Corleone som mafiosoen Vito Andolinis ¬¬¬– alias Don Corleones – fødeby. Men under optagelserne til Godfather-filmene, valgte man at filme scenerne fra Corleone i byerne Savoca og Forza d’Agro, der ligger på det østlige Sicilien. Corleone var nemlig allerede i 1971 for udviklet til at ligne en landsby i 1940’erne. Tager du til Savoca, kan du se den kirke, Michael Corleone – Don Corleones søn – blev gift i, og Bar Vitelli, hvor han sidder, da han første gang møder Apollonia. For at se byen, den lille Vito flygter fra – skjult i en æsel-vogn – skal du tage til Forza d’Agro.

Denne artikel er blevet bragt i Adventure World/Opdag Verden nr 87 i 2007

Andre spændende artikler


På eventyr langs den Transmongolske Jernbane

På eventyr langs den Transmongolske Jernbane

Dunhuang - sand, sand og oase

Dunhuang - sand, sand og oase

5 skjulte perler på Gran Canaria

5 skjulte perler på Gran Canaria

Log ind