Kogegrej og brændere


Opdag Verden har testet nogle af det bedste kogegrej og brændere

Bliv klogere på hvilket Kogegrej, du skal vælge. Opdag Verden tester udstyr, så du kan købe det bedste udstyr der findes på det danske outdoormarkedet.

En simpel brænder til at koge vand til den frysetørrede mad og kaffen på vandreturen eller det store kogesæt til lækkerier på friluftsturen? Når det kommer til brændere og kogesæt til outdoorkøkkenet på tur, er der masser af muligheder for at tilpasse sit kogegrej, alt efter om det skal være let, hurtigt og nemt, eller man satser på at lave mere ’rigtig’ mad eller måske endda de vilde gourmetmåltider.

Skal man primært koge vand, kan man passende kigge efter en integreret brænder, der hurtigt og nemt koger vand, men som man ikke skal regne med at kokkerere de store måltider på. Man kan også vælge den lille, lette topbrænder, der blot skal skrues på en gasdåse, hvis man leder efter det helt minimale setup. Går man i den anden retning, kan man kigge på forskellige typer af gasbrændere, spritbrændere eller multifuelbrændere, som man kan kombinere med så mange gryder og pander, som man nu engang har brug for.

Læs en guide til at vælge den rette brænder
Læs en guide til at vælge den rette Trangia
Læs en guide til at vælge grej til det gode turkøkken

Stanley SS Cook Set for Two

Stanley SS Cook Set for Two

Kompakt kogesæt til to
Test

Trangia Mini 28

Et kendt ansigt – næsten da
MSR PocketRocket 2

MSR PocketRocket 2

Brænder på kun 73 gram.
Petromax Perkomax Coffee Pot 1,5l
Primus Tupike Stove
Petromax Atago
Test

Primus Moja Stove

Luksuskomfur i skrivemaskineformat
Petromax Dutch Oven ft6
Petromax Cooking Tripod
Petromax Griddle and Fire Bowl Fs56
Test

Petromax dutch oven FT6 bålgryde

Bålmad på et højere niveau
Primus Moja Stove

Primus Moja Stove

Friluftskomfur til den korte tur
MSR LowDown Remote Stove Adapter

MSR LowDown Remote Stove Adapter

Fødderne der giver ekstra stabilitet til brænderen
Trangia 25-6 UL Non-Stick med gasbrænder

Trangia 25-6 UL Non-Stick med gasbrænder

Hele molevitten til turmaden
Jetboil MiniMo

Jetboil MiniMo

Til kaffen og måltidet
Jetboil Flash

Jetboil Flash

Koger ½ liter vand på 100 sekunder
Primus Essential Trail Stove

Primus Essential Trail Stove

Let og effektiv – med simrefunktion
Petromax Hobo Stove BK1

Petromax Hobo Stove BK1

Hyggeligt alternativ til brænderen
Test

Jetboil Stash

Jetboils letteste til dato
Test

Primus Lite+ Stove System

Kompakt brændersystem
Primus Lite Stove System

Primus Lite Stove System

Hurtigt, let og alsidigt
Primus Essential Stove Set 2,3 L

Primus Essential Stove Set 2,3 L

Stabilt, let og kompakt køkken
Trangia 25-5 UL med gasbrænder

Trangia 25-5 UL med gasbrænder

Klassisk turkøkken
Jetboil MiniMo

Jetboil MiniMo

Minimo er et gennemtænkt og effektivt udekøkken til en enkelt person
Jetboil Stash
Test

MSR PocketRocket Deluxe

Solid, kompakt og stabil gasbrænder
Primus Firestick Stove Ti
Jetboil Flash Camo
Jetboil JetGauge
Robens Woodsman brænder og oplader
Test

Jetboil MightyMo

Lille brænder, stor virkning
BioLite CampStove
Primus PrimeTech Stove Set
Jetboil MicroMo Carbon
Primus Powerlighter III
Trangia Triangel Vindskærm
Primus Winter Gas 230g
Primus Techno Trail
MSR Windboiler Stove System 1L
BioLite BaseCamp Stove
Udstyrstest

Primus OmniLite Ti

Primus Express Stove
Udstyrstest

Primus Eta Power

Udstyrstest

Biolite CampStove

Udstyrstest

Primus PowerCook

BioLite CampStove
Udstyrstest

Primus Eta Express

KOGEBOG: STORMKØKKENET
Udstyrstest

Jetboil Helios

Hjælp til valget af din nye brænder

Ilden har altid været en af menneskets tro følgesvende. Lige fra tiden, da vi først tæmmede den, og frem til i dag har lejrbålet været samlingspunktet. I dag bruger vi måske ikke flintesten, men en lighter, og træet er skiftet ud med gas. Rigtig mange tager en brænder med på rejsen, og med den rivende udvikling, der er sket, er der god grund til at undersøge markedet. Adventure World guider dig til, hvilken type brænder der passer til din rejse, og vi ser på fem gode bud på din næste brænder.

Med det meget store udvalg af brændere er det bestemt ikke ligegyldigt, hvilke overvejelser du gør dig, inden du går på indkøb. Som med alt andet udstyr handler det om, hvad du skal bruge det til. Tænk over, hvad din rejse byder på, og overvej derefter, hvad dine ønsker og krav er.

Det er ikke den samme brænder, der er det oplagte valg, hvis din familie skal på camping i Sydeuropa, som det er, hvis du er en garvet vandrer, der skal sikre dig en kop varm kaffe, når dagen er omme. Det overordnede spørgsmål er, om du skal have en multi-, gas- eller spritbrænder. Du skal undersøge brænderens egenvægt, også inklusive brændstof, i den ønskede mængde. Dertil er det vigtigt, om dit brændstof er tilgængeligt under rejsen, eller om du skal slæbe alt med fra start til slut. Kig på, hvor stort brændstofforbrug den har, og undersøg dens betjeningsvenlighed.

IMG_9997.jpg
Multifuel og hvad så?

En splinterny multifuel-brænder tiltrækker sig tit et nysgerrigt blik eller to. Der er meget at indstille, og den skal nærmest kickstartes. Helt overordnet er en multifuel-brænder meget fleksibel og meget besværlig.
En multifuel-brænder er karakteriseret ved, at den bruger mange forskellige typer brændstof.

At brænderen kan opvarme din mad både over benzin, diesel, sprit, petroleum og sågar flybrændstof gør den yderst fleksibel. Hvis du er på eventyr ude i den store verden og skal kunne tanke op hvor som helst, så er det langt mere realistisk at kunne købe en halv liter benzin fra en lokal motorcyklist end at skulle finde den nærmeste gasforhandler. Derudover har benzin en høj brændstofværdi, så du kan opvarme utrolig meget vand på en halv liter benzin.

Det gør også brænderen meget billig i drift, så selvom en multibrænder er dyr i indkøb, vil du kunne tjene den ind over tid, hvis du bruger den meget. Der er dog også mange argumenter mod multifuel-brændere. De er meget mere komplekse end for eksempel en gasbrænder. Der er masser af smådele, der alle skal fungere korrekt, og som skal justeres ustandseligt.

Specielt i de ældre modeller stopper dyserne til og skal renses på mere eller mindre opfindsomme måder. Selvom flere ser det som en sjov ekstra bonus, er det i længden mest til besvær, at en multifuel-brænder skal kickstartes - eller rettere, den skal forvarmes. Det betyder også, at der let kommer mere ild ude omkring den, end hvad godt er. Da selve beholderen er forbundet med en slange til brænderen, er der også en mulighed for utætheder, som kan skabe ubehagelige eller endog farlige situationer.

Konklusionen er, at skal du på eventyr ude i den store verden uden mulighed for at komme forbi civilisationens glæder, så er en multifuelbrænder det rette valg for dig.

IMG_0022.jpg

Hvornår er gas godt?

En gasbrænder kræver ingen ekspertise, og når den virker, så virker den bare. Den er såre simpel og det rette valg på de fleste kortere ture, eller hvor du ellers kommer forbi nye gasdepoter. Gas i sig selv har en høj brændstofværdi, og en dåse gas giver dig mange liter varmt vand.

Som tommelfingerregel skal du regne med, at 100 gram gas giver en times tændt brænder ved moderat niveau og rolige vindforhold. En gasbrænder er også meget sikker, da der ikke er samme muligheder for udsivning som ved multibrænderen. Der er ingen slanger og ingen væsker, så risikoen for gasudsivning er forholdsvis lille.

Brænderens vægt er generelt meget lav, og hvis du undersøger vægten for både brænder og din beholdning af gas, vil den samlede vægt stadig være lav til kortere ture. Minusserne ved gasbrændere er helt overordnet, at du skal slæbe alt brændstoffet med fra begyndelsen af rejsen. Der findes desværre ingen standard for gevind på gasbeholderne, og du skal derfor være opmærksom på, om du får samme type gasdåser som din brænder.

Enkelte af de nyere brændere kan dog bruge flere forskellige typer gevind. Brændstoffets tilgængelighed er kun et problem, hvis du skal være væk i lang tid, eller hvis du er langt væk fra steder, hvor du kan købe nye gasdåser. Prisen på gas er derimod et problem for alle, og det gør gasbrændere forholdsvis dyre i drift.

Overordnet er gasbrænderen det rette valg, hvis du er til outdoor i nærområdet, for eksempel kortere ture i Skandinavien, eller hvis du skal rundt i mere civiliserede lande og for det meste skal bo på en campingplads.

IMG_0086.jpg

Hvem skal vælge sprit?

Markedet for spritbrændere er ikke så varieret, da Trangia har sat sig hårdt på det. Det betyder dog på ingen måde, at det ikke er værd at overveje en spritbrænder. Det er en prisfornuftig løsning, da en flaske sprit næsten ingenting koster. Simpelheden er også en stor fordel, for alle kan hælde lidt sprit i en beholder og sætte ild til det.

Den lille spritbeholder kan heller ikke gå i stykker, og i det hele taget har du en brænder, der kan følge dig resten af livet. Det gør spritbrænderen meget pålidelig, og hvis du prioriterer sikkerheden for, at intet kan gå i stykker, højt, så er spritbrænderen den rigtige. Trangia har været på markedet i lang tid og bliver der højest sandsynligt i lang tid endnu, så selv hvis du ødelægger en lille del eller mister grydetangen, så kan du altid skaffe en erstatning. Det er lækkert, at Trangia har lavet forskellige pakker, der henvender sig til forskellige typer rejsende.

I pakken får du gryder, pander og/eller en lille tekande, så du bare skal vælge en færdig pakke og derefter er klar til rejsen. Det samme er dog også et af minusserne, for Trangiaen bliver let en meget stor klump i bagagen. Det største minus er dog den tid, det tager at varme en liter vand over sprit. Det tager omtrent dobbelt så lang tid som for de to andre typer.

Du skal derfor skærme grundigt af, for at vinden ikke tager sprittens mere begrænsede varme. En spritbrænder er heller ikke nogen letvægter, og sammen med dens store fylde er den ikke det bedste valg, hvis din rejse involverer meget vandring. Endnu en ulempe er tilgængeligheden af sprit, som det uden for Skandinavien er mere vanskeligt at skaffe.

Alt i alt er spritbrænderen det rette valg for dig, der skal rejse meget rundt i for eksempel Europa, men ikke har det helt store budget til det. 

IMG_0016.jpg

Hvad med en klassisk overlever?

Der er ikke mange, der ikke kender den: Klassikeren, der ikke består af andet end sammennittet metal. Du folder den ud, lægger en sprittablet i midten og wupti. Der er intet, der kan gå i stykker, og selv hvis du ødelægger den, stiller du bare en sten, hvor det brækkede 'ben' skulle være. Prisen er uovertruffen billig, så efter hver tur køber du bare en ny. Til gengæld er den heller aldrig helt i orden.

Den er altid skæv, og gryderne er ved at falde af. Det er en sand overlever, der enten er god som en nødbrænder, hvis den anden svigter, eller hvis du satser på at skulle bruge din brænder forholdsvis sjældent.

Log ind