Udstyrstest

MSR WhisperLite Universal Combo

Brænderens svar på en Schweizerkniv

Skrevet af: Kaare Meldgaard
Den 23. feb 2024
Læst af: 1624
Karakter fra test

Multifuelbrænderen her er en videreudvikling af den ikoniske WhisperLite – en brænder af høj kvalitet, som klarer det, den er udviklet til, rigtig flot. 

Anmeldelsen

Inden vi dykker ned i WhisperLite, så lad os lige tale lidt mere generelt om multifuelbrændere: Multifuelbrændere tillader dig at bruge de fleste typer almindeligt brændstof som f.eks. gas, rensebenzin, almindelig benzin, petroleum – dog ikke f.eks. sprit. Der er primært to formål med at have en brænder, der ikke blot brænder gas: Gas (ud over flydende gas, som denne også kan brænde) fungerer traditionelt rigtig dårligt i koldt vejr. Det er der de senere år dog lavet lidt om på i form af dåser med vintergas, som kan bruges i lavere temperaturer, og brændere har også fået justerbare ventiler, som betyder, at de kører bedre på gas ved lavere tryk/temperaturer. Men til vinterbrug er f.eks. benzin – i hvert fald noget andet end gas – stadig at foretrække; specielt på længere ture med højt forbrug, hvor man måske skal smelte sne. Derudover er multifuelbrænderen velegnet til brug ude i verden, hvor man ikke lige finder små gasdåser med isobutan, og dem er der altså en del steder, man ikke finder. Benzin kan man til gengæld stort set altid få fat i.

Multifuelbrændere er dog typisk også lidt mere besværlige i brug i forhold til gasbrændere. De kræver forvarmning (som kan skabe pænt høje flammer), kan være lidt ustabile, og så kræver de vedligeholdelse. Det er desuden typisk lidt sværere at skifte fra en type brændstof til en anden, og så vejer de mere og er dyrere end gasbrændere. Lydniveauet kan også godt komme lidt op – ”Tænd jetjageren!” har nogle gange været min tanke, før jeg fyrer op i visse benzinbrændere.

Hvem er brænderen til?

Multifuelbrænderen opfylder altså behovene for en relativ tilpasset brugerskare, der f.eks. er meget til vinterture eller eventyr langt ud i verden. Den fungerer også til f.eks. almindeligt friluftsliv herhjemme, men er dog generelt lidt mere besværlig at bruge end gasbrænderen, som samtidig er billigere og nemmere at lave mad på.

Tager man på vinterfjeld eller lignende kolde ture, så er MSR WhisperLite en oplagt ”do it all”-brænder, og den kan også sagtens bruges om sommeren med gas og til almindelig madlavning. Det er en bundsolid brænder med mange års udvikling og brugerfeedback på bagen, og den nye udvikling med gastilføjelsen gør blot brugsområdet større. Den har stadig de ”svagheder”, multifuelbrændere nu engang generelt har med lidt besværlige skift af dyser til de forskellige brændstoftyper, smådele der kan blive væk, og så savner jeg måske også en printet instruktion på enten opbevaringsposen eller brændstofflasken – den lille indlægsseddel bliver let væk. Vil man vandre med den, skal man selvfølgelig også tage med i overvejelserne, at den er lidt tungere end mange gasbrændere, så den er nok mere velegnet til generelt turbrug end på vandreturen.

MSR Wisperlight

Høj kvalitet og brugervenlighed

MSR er kendt for høj kvalitet, og jeg vil påstå, at kvaliteten på WhisperLite Universal er så god, som den kan blive. Den er gennemtænkt og gennemarbejdet – den er en videreudvikling af den ikoniske Whisperlite; en af de allermest kendte benzinbrændere med flere årtier på bagen – og så er den designet med de bedste materialer. Inden for kategorien af multifuelbrændere er brugervenligheden på MSR WhisperLite relativt høj. Man skal selvfølgelig lige lære den at kende, da der skal skiftes dyser, alt efter hvilket brændstof man bruger, og den skal gøres rent og forvarmes, men når man først har lært brænderen at kende, så fungerer den. Det er en god ide at bruge noget tid på det derhjemme, inden man drager på tur. Fordi justeringen af brændstoftilførsel sidder på flasken (der er to tilkoblinger; én til gas og én til benzin samt petroleum), så bliver finjustering svær – andet end at koge vand med benzin er tæt på umuligt. Den kræver generelt opmærksomhed og fokus, når den bruges, og lydniveauet kan blive ret højt. Det er ikke en hyggebrænder. Omvendt er man ikke i tvivl om, hvorvidt den er tændt eller ej.

Prisen ligger på niveau med, hvad andre lignende multifuelbrændere koster, men du får lidt mere funktionalitet end på de fleste andre, da du også har gasdelen – og endda kan bruge flydende gas, som kan bruges ved lavere temperaturer og meget mere effektivt om vinteren. Med andre ord får du noget for pengene, og er man glad for benzinbrændere, så sparer man også nemt nogle penge her kontra at købe meget dyrere gasdåser igen og igen.

MSR

WhisperLite Universal Combo
Pris: 1.799 kr.,-

Bedømmelsen

MSR WhisperLite Universal Combo er en rigtig velfungerende brænder med meget få mangler – rigtig meget fungerer virkelig godt. Det eneste, jeg savner, er lidt småting som f.eks. printede instrukser og bedre kvalitet på pakposen

9/10: Wow, vi er imponerede
Høj kvalitet og godt design. Kan bruges med stort set alle typer brændstof – også flydende gas. Relativt nem at skifte dyse på.
Vindskærmen føles billig og er lidt besværlig i brug. Mangler måske lidt småting som printet instruktion på produktet og lidt bedre kvalitet pakpose.

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på MSR WhisperLite Universal Combo
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på MSR WhisperLite Universal Combo ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.