Primus OmniLite Ti

Primus OmniLite Ti fra de svenske kogegrejseksperter er en ’lettere’ opdatering af den klassiske multifuelbrænder, Omnifuel.

Mine forventninger til denne brænder var meget høje, da det er et stykke grej, som bare skal være fuldstændig i orden, når man står midt ude i ingenting. Dette kogegrej er ikke bare til campingturen, men noget som bruges på ekspeditioner og under ekstreme klimaforhold.

OmniLite Ti er en utrolig let brænder, der med sine 239 gram vejer halvt så meget end sin storbror Omnifuel på 441 gram. Grunden til at den vejer mindre, er den stærke og meget lette titanium og dens lidt mindre dimensioner.

En multifuelbrænder har flere fordele sammenlignet med gas- og spritbrændere: For det første brænder den næsten alle former for brændbare væsker (benzin, diesel, petroleum og tilmed flybrændstof), så uanset hvor i verden man befinder sig, kan man næsten altid finde brændstof, der virker.

For det andet kan OmniLite Ti også brænde gas. Dog har gas den ulempe, at gas-forbrændingen ikke er helt stabil under stærk kulde, mens benzin og lignende fungerer upåklageligt. Her er det også vigtigt at nævne, at det langt fra er alle multifuelbrændere, som både brænder gas og flydende brændsel, men det gør OmniLite Ti meget effektivt. Udsat for kulde har den præsteret rigtig godt på flydende brændsel, hvor gassen ellers kan have lidt problemer. Det er så fedt at have en brænder, som ikke har nogle begrænsninger, og som kan bruges på alle slags ture.

Dog er det ikke det nemmeste stykke kogegrej at bruge; man skal sætte sig ind i brænderen og forstå, hvordan den virker, og hvordan man vedligeholder den. Med OmniLite Ti får du en brænder, flaske, pumpe, smøreolie, foldbar vindskærm, etui samt lidt tools. Alt efter hvilket brændstof, man vil bruge, skal man udskifte dyssen, og det er nemt nok med det medfølgende tool-kit, som også giver mulighed for at rense åbningen, så den ikke soder til.

OmniLite Ti kører ’langt på literen’, den er altså ret brændstof-økonomisk, men det afhænger altså også af, hvilken gryde man bruger. Som sagt i tidligere artikler, så vil jeg endnu engang råde til at købe en ordentlig gryde til din brænder. Jeg har prøvet to forskellige gryder på OmniLite Ti: En almindelig aluminiumsgryde på en halv liter bruger godt 13 gram gas og et minut mere end Primus Eta Pots, som kun bruger 8 gram gas og koger vandet på kun 1 minut og 30 sekunder. Det er altså lidt af en gasbesparelse, der er værd at tage og føle på. Når man bruger flydende brændsel, skal man lige indberegne forvarmning på omkring 40 sekunder, hvorefter kogetiden på en halv liter er omkring halvandet minut med en Eta Pot.

OmniLite Ti har en brændværdi på 2600 watt. Det er 400 mindre end Omnifuel, men kogetiden er stadig lavere OmniLite Ti på grund af den mere effektive opvarmning og forbrænding. Multifuelbrændere er også kendt for at larme som en jetmotor, og det er ikke nogen undtagelse for denne brænder. Jeg synes dog ikke, at det er særligt generende. Hvis man mest tænker at bruge den som gasbrænder, så skal det siges, at den larmer mere end andre gasbrændere, men det er dog ikke noget, der generer mig.

Det gode ved OmniLite Ti er, at du får en brænder, du kan bruge hvor som helst, når som helst. Der er ikke nogle begrænsninger ved den, da man bare kan køre gas, når vejret er til det, og hvis der er frost eller ingen gas, så kører man bare på det flydende brændstof, man kan finde. Det er bare at smide den størrelse gryde på efter antal personer, og så har du mad hvor som helst med stort set alle typer brændsel.

Rasmus Simonsen, søndag, 05 januar 2014, hits: 7735