Udstyrstest

Primus Lite+

Skrevet af: Rasmus Bech
Den 22. jun 2022
Læst af: 12985
Karakter fra test

Gasforbrug pr. 0,5 l: 5,75 g
Kogetid pr. 0,5 l: 4 min. 14 sek.
Øget gasforbrug i vind: 187 %
Effektivitet: Kan ikke betale sig at bruge andet end fuldt blus
Vægt: 408 g
Pakkevolumen: 1274 cm³
Pris: 999 kr.

Den lille, kompakte brænder er langsom og vindfølsom, der dog under optimale forhold har et lavt gasforbrug. I bund og grund er Lite+ den kompakte boiler til dem, der har tid nok, og ikke kommer til at befinde sig i kraftig storm. P

rimus Lite+ har et rigtig flot gasforbrug, men det tager sin tid at opvarme vandet. Fire minutter og 14 sekunder på at opvarme 500 ml vand – det er over dobbelt så lang tid som MSR Reactor, testens hurtigste brænder.

Under vindtesten falder de rosende ord om gaseffektivitet dog helt til gulvet, hvor gasforbruget øges med 187 % til 16,5 gram. Det kan ikke betale sig andet end at skrue fuldt op for gassen på Primus Lite+. Ved et lavere blus bruger den ikke mindre gas, til gengæld bruger den længere tid.

Det er den mindste brænder i testen, og med en mindre kedel kan man sagtens have plads til den i en mindre rygsæk. Medbringer man en læskærm, eller har man mulighed for at stille brænderen i nogenlunde læ, kan man på en uges tur nøjes med en gasdåse på 100 ml og derved virkelig være light and fast.

Primus Lite+
Anmeldelsen

Primus Lite+ har dog i min optik nogle graverende designfejl. Hanken er for slasket til, at man kan holde i den og hælde, og håndtaget har en dobbelt funktion, hvilket er supersmart, da den kan hænges op. Spændet, der er brugt til det, er lavet af metal, og metal bliver varmt.

Vores Primus Lite+ gik i stykker under testen, fordi metalspændet simpelthen smelter håndtagsrammen. Det næste er låget. Primus har tænkt anderledes, og i stedet for et låg, der holder fast om kanten, går låget ned i gryden. Flere gange røg låget ud, når vi hældte vand ud.

Med den rette snilde kan det dog holdes på plads, men det kræver lidt øvelse. Samtidig løb der lidt vand ved siden af, og det gjorde selve overtrækket vådt. Til sidst skal de siges, at den gasdåsefod, der medfølger til Primus Lite+, ikke kan puttes ned i selve kedlen. Primus kommer ind på en sjetteplads i brugstesten.

Primus

Lite+
Pris: 999,-

Bedømmelsen

kogeGasforbrug pr. 0,5 l: 5,75 g 
Kogetid pr. 0,5 l: 4 min. 14 sek.
Øget gasforbrug i vind: 187 %
Effektivitet: Kan ikke betale sig at bruge andet end fuldt blus
Vægt: 408 g
Pakkevolumen: 1274 cm³

4/10: Bestået, men kun lige
Kompakt og let, lavt gasforbrug
Designfejl, lang kogetid, vindfølsom

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på Primus Lite+
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på Primus Lite+ ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.