Udstyrstest

Petromax dutch oven FT6 bålgryde

Bålmad på et højere niveau

Skrevet af: Elsa Lysgaard Ranzau
Den 22. jun 2022
Læst af: 2507
Karakter fra test

Bålmadsspecialisterne fra Petromax har produceret en række solide støbejernsgryder, der passer perfekt til outdoor-ture, hvor lejrhyggen og fællesskabet omkring madlavningen og bålpladsen er i fokus. Med en Dutch Oven er der mulighed for at tage madlavningen på bålet til et højere niveau – og så er den fænomenal til at bage i.

Petromax dutch oven FT6 bålgryde
Anmeldelsen

Dutch Ovens kommer i en række størrelser, og vi har testet den mellemste størrelse, som rummer omtrent seks liter. Bålgryden giver med sit solide støbejern indtryk af virkelig at være kram og har flere gennemtænkte detaljer, som giver mulighed for at anvende den på mange forskellige måder. Et hak i hanken gør f.eks., at gryden hænger stabilt ned over ilden fra et bålstativ, mens et mindre hul i overkanten af gryden giver plads til et termometer. Derudover kan låget anvendes separat fra gryden som stegepande. Det placeres direkte i gløderne, hvor tre mindre ben på oversiden af låget sørger for lidt distance ned til gløderne. 

En Dutch Oven egner sig til outdoorture, hvor man ikke skal gå langt med sin oppakning, og hvor man gerne vil hygge sig i lejren og gøre noget ekstra ud af madlavningen over lejrbålet. Med en vægt på omtrent ti kilo vil de fleste nok foretrække ikke at skulle bære den over lange distancer, men i stedet tage den med på f.eks. shelter- eller kanoturen.

En Dutch Oven er fænomenal at bage i

Det ligger lige til højrebenet at bruge Dutch Oven til alverdens sammenkogte gryderetter og simreretter, men der, hvor Dutch Oven adskiller sig fra mange andre bålgryder, er, at den er fænomenal at bage i. Vi har eksperimenteret med bagning over bål og bagt både grydebrød, kanelsnegle, blåbærtærte og porretærte i bålgryden. Resultatet bliver virkeligt lækkert.

Når man bager i gryden, kan man med fordel vende gryden omvendt, så bageformen står i låget, og selve gryden fungerer som overdel – det gør, at bageformen er lettere at få op, hvis man vil kigge til den undervejs, da den så ikke skal op over en høj kant. For at give en stabil varme, mens man bager, kan man placere glødende kul ovenpå gryden, så bålgryden både opvarmes ovenfra og nedenfra af bålpladsens kul.

Har man en stor bålplads, kan man have gang i et bål ved siden af bålgryden, så man løbende har en ny forsyning af gode stykker glødende brænde og kul, som man kan skubbe ind under gryden eller placere på oversiden af den for at give en ensartet varme.

For at lette den efterfølgende rengøring af gryden, kan det være en fordel at bruge bageforme eller eventuelt folieforme inden i gryden.

Holder på varmen

Til sammenkogte simreretter er der også flere forskellige muligheder for at anvende gryden. Den kan enten placeres direkte i de varme kul, den kan hænges over bålet i et bålstativ, eller den kan stilles ovenpå Petromax' grydeholder – et cirka 16 centimeter højt stativ, som løfter gryden lidt op fra bålpladsen og gør det nemt at skubbe glødende kul eller brændende træstykker ind under gryden, når der er brug for flammer.

En forhøjning i oversiden af låget bevirker, at varme kul og gløder ligger stabilt ovenpå Dutch Oven i situationer, hvor du har brug for, at der både er en varmekilde over og under gryden.

Bålgryden er i lækker kvalitet, og når først den massive støbejernsgryde er blevet varm, holder den længe på varmen og afgiver en jævn varme til madretten i gryden. Her har vi et stykke bålgrej, der giver rig mulighed for at eksperimentere med madlavningens mange finesser over bål for mester-bålkokken (og alle os andre).

Fif til Dutch Oven tilbehør

Nyttigt tilbehør til madlavning over bål med Dutch Oven er for eksempel:

  • Et par bålhandsker, som gør det nemt at håndtere den brandvarme gryde.
  • En pejsetang til at flytte rundt på gløderne og placere dem ovenpå grydelåget eller under gryden.
  • En lågløfter, da låget er lidt besværligt at få fat i uden Petromax' tilhørende lågløfter.
  • En grydeholder. Petromax har et cirka 16 centimeter højt sammenklappeligt stativ, som gryden kan placeres ovenpå i bålstedet. Det gør det nemt at regulere temperaturen i gryden ved at skubbe brændende træstykker eller kul ind under gryden.

Bedømmelsen

En lækker og solid bålgryde, der giver mulighed for at tilberede et væld af forskellige bålretter. Dutch Oven har mange gennemtænkte detaljer og alsidige anvendelsesmuligheder. Den er glimrende til simreretten, og vil man bage, er den decideret fænomenal.

Vægten gør, at den ikke er velegnet til vandreturen, men den er oplagt til f.eks. shelteret eller kanoturen.

8/10: Produktet fortjener applaus
Høj kvalitet, solid, gennemtænkte detaljer, alsidige anvendelsesmuligheder.
Lidt besværligt at løfte låget uden lågløfter

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på Petromax dutch oven FT6 bålgryde
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på Petromax dutch oven FT6 bålgryde ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.