Vælg den rigtige brænder

32 tips og råd til at vælge den rigtige brænder

Gas-, sprit- eller multifuelbrænder? Forskellige typer brændere passer til forskellige typer ture. Læs her hvad der er af fordele og ulemper for hver af typerne, find gode råd om brug af gas og se vores bud på forskellige brændere til forskellige typer ture.

shutterstock_104940674_Jill.jpg
Skrevet af: Rasmus Simonsen
Opdateret den 27. jan 2023

Gas-, sprit- eller multifuelbrænder? Forskellige typer brændere passer til forskellige typer ture. Læs her hvad der er af fordele og ulemper for hver af typerne, find gode råd om brug af gas og se vores bud på forskellige brændere til forskellige typer ture.

 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Jetboil-Jetboil-ZipGasbrænderen

Der findes rigtig mange forskellige typer af gasbrændere.

Der er de integrerede, hvor brænderen står på dåsen, og der er de eksterne gasbrændere med en slange fra selve brænderen til gasdåsen. Brænderen kan have indbygget forvarmer for bedre effekt i koldt vejr, og gastypen, man bruger, har meget at sige.

En blanding med isobutan gør den f.eks. bedre i koldt vejr. Gasbrænderen er nem at finjustere i forhold til temperatur og derfor nem at lave mad over.

Fordele: Nem at anvende, god simrekontrol, let type brænder, god på sommerture, god varmeeffekt, ofte indbygget piezotænder.

Ulemper: Dyr i brændstof, svært at genbruge gasflasker, svært at kontrollere hvor meget brændstof der er tilbage, svært at skaffe samme gevind i udlandet, man har altid gasrester liggende, da man skal slæbe på beholderen, virker ikke optimalt i kulde.

Forbrug: Cirka 20-50 gram per dag, alt efter om du koger vand eller laver mad.

Pris: Cirka 5-10 kroner per person per dag. Brænderen er forholdsvis billig.

Anvendelse: Forår, sommer og efterår. Op til to ugers vandring.

 

Trangia

Spritbrænderen

En nem og enkel brænder, der oftest ses i Trangiaen.

Kan både bruges indbygget i kogesæt, men også bare med en enkel vindskærm omkring, og en gryde eller pande ovenpå.

Fordele: Billigt brændstof, der kan skaffes alle vegne, nem at anvende, ikke så eksplosivt/farligt som andre brændstoftyper, støjfri, intet rest-materiale.

Ulemper: Lav varmeeffekt, meget lang kogetid, soder gryderne, svag effekt, dårlig i koldt vejr.

Forbrug: Cirka 150 ml per person per dag.

Pris: Cirka 3-5 kroner per person per dag. Billigste type brænder.

Anvendelse: Forår, sommer, efterår. Op til to ugers vandring.

 

Multifuel

Multifuelbrænderen

Avanceret type brænder, der ved hjælp af en forvarmer, en pumpe og en brændstofbeholder kan brænde alverdens typer flydende brændstof.

Den mest rene og effektive forbrænding er med rensebenzin (white gas). Man kan bruge alverdens typer brændstof i den, det handler bare om at skifte til rigtige diameterdyse.

Brænderen er meget kompakt, vejer ikke meget og står på jorden.

Man kan sætte en vindskærm omkring den. Nogle typer multifuel har endda også indbygget gasbrænder.

Fordele: Rigtig god varmeeffekt, virker ved hvilken som helst temperatur, brændstof kan skaffes hvor som helst, kan bruge mange typer brændstof, kører længst på brændstof i forhold til vægt, billig brændstof.

Ulemper: Meget vedligeholdelse, kræver en del erfaring at betjene, begrænset varmekontrol, skal bruge forvarmning, kan støje meget, mange dele der kan gå i stykker (medbring reservebrænder/reparationsgrej).

Forbrug: Cirka 100 ml per person per dag på sommertur til cirka 200 ml per person per dag på vintertur.

Pris: Cirka 4-8 kroner per person per dag. Brænderen er dyr og kræver et reparationssæt.

Anvendelse: Året rundt, længere ture, bedste løsning vinter og i højder.


10 ting værd at overveje

1. Skal du rejse med den? Det er ikke alle typer brændstof, man kan skaffe alle steder i verden. Gas med skruegevind, som er brugt i det mest af Europa, er ikke lige til at skaffe i resten af verden. Sprit og andre flydende brændstoffer kan skaffes i hvilket som helst land.

2. Hvor mange personer skal bruge den? Man kan spare noget på vægten, alt efter hvilken type brænder man vælger. Rejser du oftest i grupper, er et større brændersæt en god ting, hvorimod du kan nøjes med en mindre brænder, hvis du bare er en eller to, der skal af sted.

3. Hvor længe skal du være væk?
Alt efter hvor længe du skal være væk, er der stor forskel på hvor meget brændstoffet vejer/fylder. Multifuel har mindst vægt og fylde i forhold til brændetid.

4. Hvad er dit budget?
Sprit er den billigste, men ikke den mest effektive løsning. Gør op med dig selv, hvad du har behov for, hvor mange penge du vil sætte af nu og her, og hvad prisen på brændstof er i længden.

5. Hvilke årstider skal du hovedsageligt bruge den?
Alt efter hvilken årstid/klima, du skal ud i, så er nogle brændere bedre end andre. Gas og sprit virker bedst over frysepunktet, men multifuel er bedst til både under og over frysepunktet.

6. Skal du koge vand eller lave rigtig mad?
Skal du bare koge vand, kan du nøjes med en lille, men effektiv brænder, som både er mere brændstofeffektiv og har hurtigere kogetid. Skal du lave mad på brænderen, skal den stå solidt og have mulighed for finjustering af temperaturen.

7. Skal den være let at bruge?
Gas er nemmest at bruge, giver god mulighed for regulering af varmen og har ofte indbygget piezotænder til sikker antænding. Sprit er også let at bruge, og ved at lukke åbningen til kan man regulere varmen en smule. Multifuel kræver nogen erfaring, og vedligeholdelse, og er ikke så nem at finjustere varmen på.

8. Har vægt nogen indflydelse?
Alle typer brændere har forskellige vægtklasser, og man kan finde løsninger, som er lettere end andre. Nogle gange er der tale om materialebrug, og andre gange er der tale om, hvor mange gryder eller hvor stor volumen er.

9. Hvor stabil skal brænderen være?
En brænder på jorden er mere stabil end en brænder skruet på selve gasdåsen. Skal du lave mad og ikke bare koge vand på din brænder, så er det en stor fordel med en brænder med stor stabilitet.

10. Skal den være brændstofeffektiv?
Der findes flere brændstofeffektive brændere, som er optimeret til bedst udnyttelse af brændstof. Derudover kan man med gryder med varmeveksler spare en masse på energien, da mindst mulig varme går til spilde.


15 råd til gas

1. Beregn cirka 10-12 gram gas pr. liter vand over frysepunktet.

2. Vej gasdåse inden brug og vej efter brug og beregn dermed, hvor meget der er tilbage

3.
Genbrug gasdåsen som metalaffald med Jetboil Canister.

4.
Beregn cirka 250 gram gas til to mand til en uge, hvis det er en sommertur med frysetørret mad.

5.
Du må ikke medbringe gas i fly. Undersøg om det er muligt at få samme gassystem som din gasbrænder i det land, du rejser til.

6.
Gas koster cirka 5-10 kr. pr. person pr. dag.

7.
Forvarmere kan også være en fordel ved gas, da det nemmere kan brænde ved lavere temperaturer.

8.
Vælg brænder med ekstern dåse til madlavning. Vælg en integreret til ren kogning af vand.

9.
Brug gryder med varmeveksler for bedst varmeudnyttelse.

10.
Hvis du har en gasbrænder direkte på gasdåsen, så køb en fod til gasdåsen for bedre stabilitet.

11.
Brug gas efter årstid. Der findes f.eks. vintergas, der er udviklet specielt til frost.

12.
Brug skumunderlag eller andet der isolerer gasdåsen mod kulde i koldt vejr og varm gasdåsen inden brug i soveposen eller dunjakken for bedre effekt.

13.
Medbring en ekstra brænder på længere ture. Hvis brænderen går i stykker, er det ikke altid lige til at skaffe en ny, og du har ingen mad.

14.
Medbring ekstra ild, hvis du har indbygget piezotænder, da den nemt kan svigte.

15.
Du kan investere i en kombineret gas og multifuel-brænder og på den måde få fordele fra begge typer brænder.

 

7 Brændere Til 7 Ture

1. Sommervandring = Gas/sprit: Både gas og sprit kan bruges, men jeg vil dog personligt altid vælge gas, da kogetiden er væsentlig lavere.

2. Kajak og kano i Danmark = Gas/sprit: I kajak og kano er vægt ikke altid en must, men igen er kogetiden til forskel på gas og sprit væsentlig. Hvis børn skal være med til madlavning, kan sprit være nemmere at styre end gas.

3. Vinterfjeld i store højder
= Multifuel: I både højder og kulde er det kun multifuel, som er fuldstændig pålidelig, og man vil i hvilket som helst vejr eller land kunne skaffe brændstof og få det til at køre.

4. Ture til Asien, Sydamerika og Afrika =
Multifuel: Det er ikke muligt at transportere gas med fly, og det kan være svært at finde samme skruegevind som gasbrænderne herhjemme. Med en multifuel kan du finde brændstof hvor som helst.

5. Hytte til hytte i Alperne =
Gas/sprit: I alperne kan det være svært at finde et sted at købe gas, men du vil i bil kunne medbringe din egen gas. Dog vil sprit være en sikker løsning, hvis du ikke medbringer brændstof hjemmefra.

6. Gourmetmad i Sverige =
Gasbrænder: Vælg en gasbrænder med en stabil bund og gasdåsen ved siden af selve brænderen. Gassen er især god, da den er nem at finjustere og meget effektiv.

7. Frysetørret mad i Norge =
Integreret gasbrænder: Med en integreret gasbrænder opnås oftest laveste vægt, mindst volumen, hurtigst kogetid og mest brændstofeffektivitet.

Andre spændende artikler


Mad til weekendturen

Mad til weekendturen

10 principper for ultraletvægtsvandring

10 principper for ultraletvægtsvandring

DET GODE VANDREKØKKEN

DET GODE VANDREKØKKEN

Log ind