10 råd til bedre billeder

Proffernes tips til pletskud

shutterstock_87828109.jpg
Skrevet af: Redaktionen
Opdateret den 28. Nov 2016
Læst af: 7332

Vi har bedt de internationalt anerkendte naturfotografer, ægteparret Jonathan og Angela Scott, om at komme med deres 10 bedste tips til at ramme plet med kameraet. Læs, hvad de har at sige om at fotografere, tag deres råd med på tur næste gang, du pakker rygsækken, og kom hjem med bedre billeder.

For Jonathan Scott startede det, som det gør for så mange andre: Det startede med en rejse. Nærmere betegnet i det gode år 1974, da den dengang 25-årige englænder med en frisk uddannelse som zoolog, satte ud på en fire måneder lang rejse fra fødebyen London til Sydafrika .

Og selvfølgelig skulle han fotografere sine oplevelser. Så han fik fingrene i et kamera og satte af sted. Det blev starten til at liv med kameraet ved hånden, og motiver for øjet. 

I begyndelsen af 1980’erne havde han allerede boet i Kenya, hvor han den dag i dag stadig bor med sin kone Angela, i årevis, og fotografering var blevet til en profession. Han begyndte at skrive og fotografere bøger om specielt Afrikas vilde dyr, der levede i hans baghave – savannerne i Masai Mara og Serengeti.

I 1990 mødte han Angela, der er født i Alexandria i Egypten og opvokset i Tanzania, og sammen har de to siden fotograferet verden. De har kigget gennem søgeren på samtlige verdens syv kontinenter, men det er dog ’baghaven’ og de afrikanske dyr, der ligger deres hjerter nærmest.

De skrevet et utal af bøger, præsenteret tv-serier for BBC, leder foto- og dyrekurser i Kenya og er en inspiration for fotografer med hang til den store natur og dens beboere. Men sådan har det ikke altid været. Engang var det andre, der kom med gode råd til de to.

Eksperternes inspiration
Efter Jonathan i begyndelsen af 1980’erne havde skrevet sin anden bog, The March of Lions, kom han i kontakt med den senere ven, den prominente, japanske fotograf Mitsuaki Iwago.
”Iwago er intuitiv. Han kommer ind i hovedet på sine motiver.

Han er mindre interesseret i at fange opførsel, end han er i at fange motivets karakter. At se ham fotografere var som at kigge på en balletdanser. Han flød rundt om sine motiver; kameraet var en del af ham,” fortæller Jonathan.

Da Jonathan bad japaneren om at komme med gode råd, lød svaret:
”Vær mere dristig!”
Jonathan vidste godt, hvad Iwago mente. Når han tog billeder, var det med biologens øjne. Han holdt sig på afstand af dyrene. At gå helt tæt på dem bragte ham i et dilemma, for han ville selvfølgelig gerne vende hjem fra savannen med de bedste billeder, men han ville forstyrre dyrene i deres naturlige omgivelser.

”Men Iwago havde ret. Jeg var nødt til at være mere dristig. Jeg brugte ikke vidvinkel-objektiver, ultra-teleobjektiver eller lave vinkler og vigtigst af alt, så vidste jeg ingenting om lys. Jeg plejede bare at have solen bag mig og mere eller mindre blot ’sigte og skyde’. Nu ved jeg, hvad jeg laver, men det har taget mig lang tid at lære.”

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


Grej til myggeture

Grej til myggeture

Mayaernes udvikling gennem tiden

Mayaernes udvikling gennem tiden

3 simple tips: Gode billeder på vandreturen

3 simple tips: Gode billeder på vandreturen