Vi har bedt de internationalt anerkendte naturfotografer, ægteparret Jonathan og Angela Scott, om at komme med deres 10 bedste tips til at ramme plet med kameraet. Læs, hvad de har at sige om at fotografere, tag deres råd med på tur næste gang, du pakker rygsækken, og kom hjem med bedre billeder.
For Jonathan Scott startede det, som det gør for så mange andre: Det startede med en rejse. Nærmere betegnet i det gode år 1974, da den dengang 25-årige englænder med en frisk uddannelse som zoolog, satte ud på en fire måneder lang rejse fra fødebyen London til Sydafrika.
Og selvfølgelig skulle han fotografere sine oplevelser. Så han fik fingrene i et kamera og satte af sted. Det blev starten til at liv med kameraet ved hånden, og motiver for øjet.
I begyndelsen af 1980’erne havde han allerede boet i Kenya, hvor han den dag i dag stadig bor med sin kone Angela, i årevis, og fotografering var blevet til en profession. Han begyndte at skrive og fotografere bøger om specielt Afrikas vilde dyr, der levede i hans baghave – savannerne i Masai Mara og Serengeti.
I 1990 mødte han Angela, der er født i Alexandria i Egypten og opvokset i Tanzania, og sammen har de to siden fotograferet verden. De har kigget gennem søgeren på samtlige verdens syv kontinenter, men det er dog ’baghaven’ og de afrikanske dyr, der ligger deres hjerter nærmest.
De skrevet et utal af bøger, præsenteret tv-serier for BBC, leder foto- og dyrekurser i Kenya og er en inspiration for fotografer med hang til den store natur og dens beboere. Men sådan har det ikke altid været. Engang var det andre, der kom med gode råd til de to.
Eksperternes inspiration
Efter Jonathan i begyndelsen af 1980’erne havde skrevet sin anden bog, The March of Lions, kom han i kontakt med den senere ven, den prominente, japanske fotograf Mitsuaki Iwago.
”Iwago er intuitiv. Han kommer ind i hovedet på sine motiver.
Han er mindre interesseret i at fange opførsel, end han er i at fange motivets karakter. At se ham fotografere var som at kigge på en balletdanser. Han flød rundt om sine motiver; kameraet var en del af ham,” fortæller Jonathan.
Da Jonathan bad japaneren om at komme med gode råd, lød svaret:
”Vær mere dristig!”
Jonathan vidste godt, hvad Iwago mente. Når han tog billeder, var det med biologens øjne. Han holdt sig på afstand af dyrene. At gå helt tæt på dem bragte ham i et dilemma, for han ville selvfølgelig gerne vende hjem fra savannen med de bedste billeder, men han ville forstyrre dyrene i deres naturlige omgivelser.
”Men Iwago havde ret. Jeg var nødt til at være mere dristig. Jeg brugte ikke vidvinkel-objektiver, ultra-teleobjektiver eller lave vinkler og vigtigst af alt, så vidste jeg ingenting om lys. Jeg plejede bare at have solen bag mig og mere eller mindre blot ’sigte og skyde’. Nu ved jeg, hvad jeg laver, men det har taget mig lang tid at lære.”
Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner
Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Livet gennem et objektiv
For Jonathan og Angela er fotografering blevet en del af livet. Det er den måde, de ser verden på.
Og det er den måde, de deler deres verden med andre på. Efter årtier med kameraet i hånden, har de efterhånden noget at byde ind med, når det kommer til gode råd til folk, der deler deres begejstring for at fotografere. Et af dem er at købe det bedste udstyr, man har råd til, særligt objektiver. Og så er det at kigge på billeder, du kan lide, som andre fotografer har taget.
”Undersøg billederne, find ud af, hvad det er, fotografen ville opnå med billedet, og hvordan han gjorde det: Hvor meget var teknik, og hvor meget var en enestående eller opfindsom måde at se motivet på? Lad være med bare at fotografere, hvad du er interesseret i – lær dig selv at være alsidig. Fotografér en vens bryllup, din familie, dine kolleger, bygninger og arkitektur, dyreliv og rejser.
Lær, hvordan dit udstyr fungerer, så det bliver en del af dig – en forlængelse af dit sind og din hånd. Vær aldrig tilfreds med, hvad du har opnået. Visualisér billeder, du vil tage, planlæg dem og få det så til at ske. Lær så meget, du kan, om dit motiv. Lær at forstå eksponering – det er vitalt – og tro ikke bare, at du senere kan ordne det i PhotoShop.”
En af Jonathan Scotts fotohelte er Steve McCurry.
”Steve kan godt lide at komme tæt på, men alligevel virker hans billeder aldrig invaderende; de trækker dig ind i motivet og gør dig forundret over vores verden,” siger Jonathan.
Du kan se Steve McCurrys billeder, læse mere om ham og garanteret blive inspireret på www.stevemccurry.com
1. Tidligt om morgenen og først på aftenen giver lyset varme og stærkt mættede farver. Når lyset rammer motivet forfra, så du har solen bag dig, skal du flytte dig nogle grader til en af siderne, så du skaber nogle skygger. Det giver dybde og former dit motiv.
2. Lad lyset komme fra siden (sidebelyst) eller mod kameraet (i modlys), sådan er mange af vores yndlingsbilleder taget. Det giver en kreativ virkning, der forstærker stemningen i dine fotos, men udfordringen kan være, at kameraets lysmåler bliver snydt, og du får mørke, underbelyste billeder. Det kan du undgå ved at åbne op for blænden, så der kommer mere lys på detaljerne i motivets mørke områder. Den bedste måde at gøre dette på er at anvende bracketing: Tag et antal billeder, hvor du hver gang ændrer eksponeringen med et tredjedels eller et halvt trin. Så kan du være sikker på, at mindst ét af billederne falder i din smag.
3. Vær anderledes. Vælg ikke altid de åbenlyse billeder, men prøv at tænke lidt mere abstrakt, når du finder motiver. Tag dine billeder fra forskellige vinkler. Går du ned i højde med dit kamera, kan du komme i direkte øjenhøjde med dit motiv og dermed gøre det mere virkningsfuldt. Hold altid øje med, om der skulle være støv eller plaskende vand i omgivelserne, der kan bidrage til kompositionen med lidt drama.
4. Lær at se med kameraets øje. Idet du benytter forskellige objektiver til skabe interessante billeder med, er det det, fotografering handler om. Det kan være på en tur, hvor du kommer helt tæt på de eksotiske planter med et makroobjektiv. Det giver et fuldkomment anderledes perspektiv på dine omgivelser, og så får du ting at se, som det blotte øje ellers ikke ser.
5. Diagonaler er virkningsfulde, visuelle elementer i din komposition. Det er let at lave diagonaler ved at vippe dit kamera lidt til siden, så horisonten kommer til at løbe fra hjørne til hjørne i stedet for parallelt med søgerens bundlinje. Du kan også prøve at fotografere en række mennesker med kameraet vippet lidt, så der opstår en diagonal. På safarien skal du holde øje med naturlige diagonaler. Det kan for eksempel være rækker af dyr som gnuer og zebraer, der bevæger sig diagonalt gennem landskabet.
6. Husk ‘Det gyldne snit’. Det er et princip, som gør, at du undgår billeder, hvor horisonten befinder sig lige midt i søgeren. Når du fotograferer landskaber, skal du selv afgøre, om det er forgrunden eller himlen, der er det vigtigste motiv. Horisonten placeres, så det vigtigste i motivet fylder cirka 2/3 af billedet. Dermed trækkes øjet hen mod det område i din komposition, der er det vigtigste. ‘Det gyldne snit’ fungerer ved, at billedet opdeles både i vandret og lodret plan af to sæt linjer, som krydser hinanden i vigtige punkter. Der, hvor linjerne skærer hinanden, findes billedets mest centrale områder. Det kan du udnytte til placeringen af vigtige elementer i billedets komposition.
7. Placér ikke dit motiv lige midt i søgeren. Det er bedre at forskyde det lidt til højre eller til venstre, så der opstår et rum, som motivet enten kan se eller bevæge sig ind i. Sidder geparden på et termitbo, bliver billedet mere dramatisk, hvis du forskyder den lidt til en af siderne. I dette tilfælde giver det dyret et rum at skue ind i.
8. Benyt kameraets Auto Servo til at følge motiver i bevægelse. Så kan enhver form for action indfanges helt i fokus. Vi elsker at fotografere fugle i flugten eller en stor kat, der jager. I disse situationer er funktionen en ideel hjælp til at opnå knivskarpe fotos. Sørg for, at kameraet er indstillet til High Speed Burst, så du får en serie kontinuerlige optagelser.
9. Udnyt lukkerhastigheden kreativt. En hastighed på 1/1000 sekund fryser motivets bevægelser, men bruger du langsommere hastigheder og panorerer, så du følger motivets bevægelser, får du en stærkere oplevelse af fart og bevægelse. Husk at flytte billedstabiliseringen hen på trin to, når du panorerer.
10. Når du fotograferer solopgange og -nedgange, skal du lave lysmåling på himlen, uden at solen er med i søgeren eller med spotmåling. Flyt kameraet til en af siderne uden for solen, og lås eksponeringen der. Derefter kan du komponere billedet på ny, så solen kommer med. Laver du en lysmåling, hvor solen er med, uden at du kompenserer for den, bliver resultatet ofte for mørkt. Leg med ISO-indstillingerne på dit kamera, og lav eksperimenter med lyset, så du opnår forskellige effekter i de enkelte skud.
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS