Du er her:

Sydafrika


6257317---Sydafrika---TebenSydafrika er kontrasternes land. Det rummer nogle af de smukkeste scenerier på kloden, men når man ser på kulturen og befolkningen, trækker apartheidstyret fra det 20. århundrede stadig blodige spor efter sig. Sydafrika er for den rejsende, der både er til at bruge sig selv og til at tænke over verdens tilstand. Det er et møde med et gæstfrit folk, der, på trods af fortidens og nutidens tragedier i form af for eksempel racisme og aids, tror på en bedre fremtid.

Det gør ingen forskel, om man er til udfordrende vandreture, kunst, musik, mad og drikke, viden om samfund og historie, kulturelle oplevelser, indblik i lokalbefolkning, fantastisk natur og landskaber, dyreliv, storbyliv eller noget helt andet. Sydafrika har noget for alle, og man tager ikke skuffet derfra. 

Pretoria og Johannesburg deler titlen som hovedstad. Andre store byer er Cape Town, Durban, Bloemfontein og Port Elisabeth. 

Hvornår skal jeg rejse til Sydafrika?

Sydafrika kan være uudholdeligt varmt i sommermånederne (november-januar), hvor prisniveauet generelt også ligger meget højt i landet på grund af, at mange holder ferie. Derfor kan det anbefales at rejse på andre tidspunkter af året, men det afhænger af, hvad formålet med rejsen er.

Vinteren (juni, juli) er mild i det meste af landet med temperaturer op mod 20 grader, men hvis man befinder sig i områder beliggende højt over vandets overflade, skal man forberede sig på, at der kan være nattefrost. Ind imellem kan det i øvrigt føles koldere end det er, fordi husene er dårligt isolerede og oftest ikke har central varme. 

Da Sydafrika strækker sig over flere klimazoner og har et meget blandet terræn, er det svært at generalisere. 

Rejsen rundt i Sydafrika

Tog: I mange af de større byer findes der lokale togforbindelser. Det koster meget lidt og er en udmærket måde at se byerne på. Husk at købe 1. Klasse-billetter, da de kun koster et par kroner ekstra, men forøger både sikkerhed og komfort. De lange strækninger mellem større byer kan også gøres med tog. Det er også billigt, men tager lang tid. Har man har nok af tid og penge, findes der luksustoge, som kører over lange strækninger gennem nogle af de smukkeste naturområder i landet. Samtidig kan man blive opvartet med god mad og vin, i luksus-møblerede privatkupeer, hvor der findes både bad og toilet.

Bus: Busforbindelser i byerne er meget billige, men holder ikke altid deres tidsplan. Langdistancebusser er der masser af, og de forbinder de større byer med stop i nogle af de mindre. Det er billigt at køre med langdistancebusserne, men det kan også kræve en del tålmodighed. Der findes både dag- og natafgange, men der er ingen forskel på busserne. Så vær forberedt på mange timer i samme opretsiddende stilling.

Desuden kan nogle af selskaberne, i perioder eller under hele strækningen (også om natten), finde på at spille forholdsvis høj musik over fælles højtalerne, så ørepropper kan være en god idé. Men som regel er der god service, og tidsskemaet overholdes nogenlunde. Mange af de lange strækninger giver fantastiske muligheder for at se forandringerne i landskabet, og hvordan sydafrikanerne bor og arbejder langs hovedvejene. 
Langdistance-selskaber er blandt andet Intercape, Translux og Greyhound. De har kontorer ved de store busstationer i byerne, og ellers kan man ringe, bestille og betale med VISA-kort over telefonen.

Minibus: Minibusser findes i byerne. Det er oftest gamle og meget slidte varevogne. De forlader endestationerne, når der er nok folk med. De stopper, hvor folk vil af og på, de propper gerne så mange mennesker ind som fysisk muligt, og de kører som regel lidt vildt. Men de er yderst effektive, koster næsten ingenting, er en god måde at komme i kontakt med sydafrikanere - og en ganske sjov og charmerende oplevelse.. 

Fly: Der findes indenrigsruter mellem de større byer. Det er en nem og hurtig måde at komme omkring, men det er ikke altid billigt. Et godt lavprisselskab er kulula, www.kulula.co.za

Bil: Det er nemt og behageligt at køre i bil i Sydafrika. Vejene er gode, skiltene er på engelsk, benzintankene ligger tæt ved hovedvejene, afgifter er lave, og benzinen er billigere end i Europa. Forhindringer ved at køre i bil vil være, at der køres i venstre side af vejen, at der i centrum af de større byer godt kan være meget kaotisk, og desuden at der pludselig kan befinde sig dyr og mennesker på vejene, hvor man ikke regner med det. Men hvis man tager det roligt og er opmærksom, skulle der ikke være nogen problemer. 
Blandt biludlejningsfirmaer findes blandt andet: www.hertz.co.za, og www.avis.co.za

Overnatning: I de fleste byer, og hvor rejsende ellers kommer, kan man finde mange forskellige overnatningsmuligheder. Hostels er meget brugte af rygsæksrejsende. Man kan som regel få en seng i et fællesrum, et tomands – eller tremands værelse til en ganske god pris. Selvom kvaliteten svinger meget fra sted til sted, er sydafrikanerne gode til at gøre stederne hyggelige. Som regel er der fælles rum, køkken og diverse faciliteter.

Desuden kan de hjælpe med meget turistinformation og har god indbyrdes kontakt og gode råd til, hvordan man kommer videre mod næste hostel på nemmeste og sikreste måde. Mange hostels henter gerne fra lufthavn, bus- eller togstationer. 
Guesthouses og lodges findes også de fleste steder. De er en smule dyrere end hostels, men tilbyder også lidt mere i form af ro, renlighed og service.

Bed & breakfast`s er også almindeligt og kan ofte være en familie, der lejer et par værelser ud. Man kan her forvente lidt mere personlig service og stemning.

Hoteller er der nok af, flest i de turistede områder. Og i alle klasser. Det kan dog anbefales at booke på forhånd, hvis man kommer i højsæsonen (december-januar).

Ønsker man mere specifik information om transport, overnatning og områder, findes der en lille, gratis sydafrikansk guidebog. Den hedder Coast to Coast og kan findes på hostels og mange af de lokale rejsebureauer. Den er god, fordi den altid er opdateret og har diverse telefonnumre og adresser på vigtige steder.

Sundhed og sikkerhed i Sydafrika

Hold dig opdateret på Udenrigsministeriets hjemmeside: 

https://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/rejsevejledninger/sydafrika/

Rejsen til og fra Sydafrika

Fly: 
Der findes tre store internationale lufthavne i Sydafrika. Johannesburg International, som ligger 25 km øst for Johannesburg. Cape Town International, som ligger 22 km øst for Cape Town. Og Durban International som ligger 20 syd for Durban. Disse lufthavne har et stort udvalg af internationale ruter, og man kan fra dem komme til og fra det meste af verden. Sydafrikas største flyselskab hedder South African Airways (SAA), men også en række andre flyselskaber forbinder Europa med Sydafrika – blandt andre British Airways, KLM, Air France og Lufthansa.

Over land: 
Sydafrika deler grænser med Swaziland, Lesotho, Namibia, Botswana, Zimbabwe og Mozambique. Og det er muligt at krydse ind og ud af Sydafrika via alle landene. De mest brugte grænseovergange er som regel åbne alle dage fra 8 – 18, men tjek lokalt for en sikkerheds skyld.

For indrejse til nogle af landene kræves et visum. Tjek hos landenes ambassader eller hos dit rejsebureau. Og husk at det i Sydafrika kan tage alt fra et par dage og op til flere uger at få et visum til et andet land. Så vær i god tid.

Gastronomi

Sydafrikas køkken er ligeså varieret og farverig som kulturen. De mange nationaliteter afspejles i madlavningen, og der findes især et stort udvalg af asiatisk, indisk og europæisk mad, og ofte fusioneret med det afrikanske.

Fisk og skaldyr er meget populært, og der er meget af det langs kysterne, hvor der findes et kæmpe udvalg af arter og i øvrigt tilberednings- og serveringsformer. Kød findes der også mange alternative udgaver af. Bl.a. Struds, antilope, eller springbuk kan man få serveret på mange restauranter. En populær snack er Biltong, som er tørret kød der kan købes som slik over hele landet.

Sydafrika er en af verdens store vinproducenter og leverer omkring en milliard flasker vin om året. Kvaliteten er høj og priserne lave, så hvis man er interesseret i vin, er der mange muligheder for et indblik i både produktion og smagning. Delstaten Western Cape er kendt for sine mange vinområder. De vigtigste kaldes tilsammen The Winelands, og er nogle naturskønne områder, som udover vinsmagning tilbyder rundture på vingårde, gode restauranter og salg af deres vine.

Hvis man vil have præcise kort over, hvor gårdene ligger, kan man spørge de lokale rejsebureauer.

 

Læs artikler om Sydafrika fra magasinet Opdag Verden - din genvej til friluftsliv og eventyr:


Ny guide til vandring i Drakensberg

Ny guide til vandring i Drakensberg

De høje toppe, dybe kløfter, lodrette basaltklipper og klare bjergfloder i Sydafrikas Drakensbe...
Western Cape, Sydafrika

Western Cape, Sydafrika

I hottentots Holland
Små 100 kilometer sydvest for Cape Town finder man Hottentots Holland Nature Reserve. Navnet st...
Safari i Sydafrika

Safari i Sydafrika

Oplev Sydafrikas største nationalpark
Det er en fantastisk oplevelse at køre ved siden af et næsehorn og en flok giraffer eller at se...
Vandring i Sydafrikas Drakensberg Mountains

Vandring i Sydafrikas Drakensberg Mountains

Blandt buskmænd og smuglere
Stille. Vi er helt stille. De bevæger sig heldigvis væk fra os, men der er ingen grund til at påk...
Fra Nordkap til Cape Town i jeep

Fra Nordkap til Cape Town i jeep

Michael Huus fortæller om sin jeeptur
Michael Huus vandt Årets Eventyr 2012 i den professionelle kategori med sin 35.500 kilometer lang...
Safari i Sydafrika: Kruger National Park

Safari i Sydafrika: Kruger National Park

Der er noget helt specielt ved at køre på safari i sin egen bil i Kruger, hvor der blandt andet l...
Ny dyrepark krydser grænser i Sydafrika

Ny dyrepark krydser grænser i Sydafrika

Nu kan du snart spotte sort og hvid næsehorn, flokke af zebraer og giraffer, mens du kører ind og...
Ghetto-turisme i Sydafrika nu med gode senge

Ghetto-turisme i Sydafrika nu med gode senge

Engang var det forbundet med en god portion dødsforagt at gå sig en sigtseeing-tur i de sydafrika...
Verdens aber truet af udryddelse

Verdens aber truet af udryddelse

48 % af verdens abearter er truet af udryddelse, viser ny rapport fra den Internationale Union ti...
Nedskyder elefanter i Sydafrika

Nedskyder elefanter i Sydafrika

I Sydafrika har succesen med at bevare elefantbestanden nu udløst det stik modsatte. Regeringen ...
Tæt på Krugers kæmper - Sydafrikansk safari til fods

Tæt på Krugers kæmper - Sydafrikansk safari til fods

Safari til fods gennem Kruger Nationalpark kræver en god portion mod, ydmyghed og tillid til guid...
Underholdning i Kampala

Underholdning i Kampala

Live musikDe understående steder har live musik på programmet mere eller mindre regelmæssigt: Sa...
Township tour

Township tour

Et township er et område beboet af sorte og farvede og noget som stammer fra apartheidtiden. Ofte...
Garden Route

Garden Route

  Garden Route er en naturskøn kyststrækning pakket med seværdigheder og aktivitet. Stræk...
Hiking

Hiking

Fordi landskabet i Sydafrika er så varieret, er der fra lokale såvel som turister stor interesse ...
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind