Ved kysterne brydes vandoverfladen af kæmpemæssige hvaler og delfiner. Flodmundingerne syder af liv og særligt de prustende flodheste, fiskende flodørne og isfugle vækker ens opmærksomhed. Savannen er spækket med store flokke af de velkendte afrikanske dyr og den fugtige regnskovs farver, lugte og eksotiske lyde understreger, at man er trådt ind i en anden verden. St. Lucia er et sandt kalejdoskop af, hvad Sydafrika kan byde den eventyrlystne.
Ved kysterne brydes vandoverfladen af kæmpemæssige hvaler og delfiner. Flodmundingerne syder af liv og særligt de prustende flodheste, fiskende flodørne og isfugle vækker ens opmærksomhed. Savannen er spækket med store flokke af de velkendte afrikanske dyr og den fugtige regnskovs farver, lugte og eksotiske lyde understreger, at man er trådt ind i en anden verden. St. Lucia er et sandt kalejdoskop af, hvad Sydafrika kan byde den eventyrlystne.
Bådens motor stopper og vi glider langsomt mod mangrovesumpens bred. Det er lavvande, og træernes luftrødder stikker lodret op, som var det en kæmpe nålepude. Mangrovesumpenes mudderflader er indtaget af dyndspringere og vinkekrabber og ind imellem får vi et glimt af sjældne fugle, der er særligt knyttet til mangroverne.
Tæt på bredden kommer en krokodille til syne. Den ligger fuldstændig stille. Ved nærmere eftersyn finder vi endnu flere mellem træerne. De er alle pænt store, vel omkring to til tre meter, og indbyder ikke ligefrem til en nærmere udforskning af mangroven til fods. Små krusninger i vandet afslører andre af disse fortidslevn, der lydløst bevæger sig af sted omkring os.
Vi befinder os i midt i Afrikas største floddelta, St. Lucia i den nordøstlige del af KwaZulu-Natal provinsen ud til det Indiske Ocean, knap 300 kilometer syd for grænsen til Mozambique. Den omkring 3000 km2 store - og stadig noget oversete - nationalpark er kendt for sine store uberørte sandstrande, skovdækkede klitter, floder, savanner, mangrover og ikke mindst de enorme søer med Sydafrikas største bestand af flodheste og nilkrokodiller.
Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner
Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Farlige flodheste
I dagtimerne samles flodhestene på dybere vand i flodernes forgreninger. Vi nærmer os flere gange flokke på over 50 dyr. De ser harmløse ud, som de pjasker rundt der, men skindet bedrager. Under det fredelige ydre gemmer der sig det pattedyr, der har flest menneskeliv på samvittigheden i Afrika. Når de ind imellem gaber, får vi deres formidable våben at se, de enorme hjørnetænder.
Flere gange må vi da også sande, at deres respekt for os kan ligge på et meget lille sted. De er ikke blege for at gøre udfald mod båden, og vi kan ikke gøre andet end at give dem plads. Her er det flodhestene, der regerer.
Vi sejler videre, og lidt længere fremme belønnes vi med en hejre, der med en forstenet tålmodighed venter på bytte. Isfuglene -en anden af St. Lucias 521 fuglearter - fisker mere aktivt, og styrtdykker gang på gang fra deres faste gren ned i vandet efter fisk. Er der fangst, bliver byttet flere gange slået højlydt ned mod grenen, til den livløst kastes i svælget med hovedet først. Det var den fisk. Men den iltre sjæl har ikke fået nok. Med nogle hurtige knæbøjninger og et par spjæt med halen er den klar igen. På de lavvandede dele af mangroven provianterer skestorken ved at bevæge næbet fra side til side i vandet, mens den går langsomt fremad og sier plankton og krebsdyr.
Fra regnskov til sandklitter
Efter en god nats søvn under myggenettet er det tid til at udforske de nærliggende områder til fods. Først betages vi af den kystnære subtropiske regnskov. Halvmørket og køligheden giver en blid start på morgenen. Svagt høres brændingerne fra havet i baggrunden og fuglenes hektiske aktivitet i trækronerne i deres søgen efter føde. De har dog ikke mere travlt, end at de svinger ind om en halvsøvnig ugle, der lige skal mobbes lidt. Fuglenes tilstedeværelse viser sig at være en fordel, idet drillerierne lidt senere går ud over en slange. Så er vi da i hvert fald gjort opmærksom på den.
En sti fører os til et tårn i skovkanten og tager os op i trækronehøjde. Men den mest betagende udsigt er dog den, der vender ud mod det Indiske Ocean. Store klitter og sanddyner så langt øjet rækker breder sig ud foran os, og der er ikke et menneske at se. Vi er vidne til nogle af verdens højeste klitter. Nogle af dem er så langt som 180 meter over havet og flere er beklædt med tæt skov mod landsiden.
Fem økosystemer
Den dynamiske kombination af hav og floder samt beliggenheden mellem det tropiske og subtropiske Afrika har skabt ikke færre end fem forskellige økosystemer, der sørger for fantastiske leveforhold for et imponerende mængde af plante- og dyrearter.
Fra at have bevæget os rundt i en anden verden med dæmpet belysning, fugtig luft og lugten af blade i forrådnelse kommer vi nu ud til den solbeskinnede kyst med uendelige mængder af plads, lys, luft og lugten af saltvand. Gennem det fine sand når vi vandkanten, hvor de store bølger kaster sig højlydt ind og skyller konkylier, døde havfugle og farverige fisk ind på land. Pludselig springer en stor hval op af vandet. Vi ser det igen og igen. Det er pukkelhvalen, der giver os endnu en overvældende oplevelse i St. Lucia.
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS