Verdens længste krokodille

krokodille på 6,17 m fanget på Filipinerne

Da en flok lokale folk i filippinske Bunawan halede krokodillen Lolong i land, må de have haft på fornemmelsen, at det var en usædvanlig stor krabat, de havde med at gøre.

shutterstock_2759894.jpg
Skrevet af: Rasmus Bech
Opdateret den 09. aug 2023
Læst af: 16361

Da en flok lokale folk i filippinske Bunawan halede krokodillen Lolong i land, må de have haft på fornemmelsen, at det var en usædvanlig stor krabat, de havde med at gøre.

Krokodillen, der var mistænkt for at stå bag flere angreb på mennesker og for at have dræbt mindst to, blev fanget i live, og nu har folkene fra Guinness slået fast, at kæmpen på de skræmmende 6,17 meter er den største saltvandskrokodille, der nogensinde er blevet holdt i fangenskab. Den er nemlig hele 70 centimeter længere end den tidligere rekordholder, der er en australsk saltvandskrokodille. Det skriver National Geographic. 

Historien om verdens længste krokodille

Lolong blev fanget den 13. september 2011 i Agusan del Sur-provinsen på øen Mindanao på Filippinerne. Dette episke fangstøjeblik blev en milepæl i landets bestræbelser på at beskytte lokalbefolkningen og bevare det vilde dyreliv.

Fangsten af Lolong blev udført af en gruppe dyrehandlere og jægere, der var blevet indkaldt til at tage hånd om en mistænkt krokodille, der havde været involveret i flere angreb på landsbyboere og kvæg i området. Indtil da havde rygterne om en "monsterkrokodille" cirkuleret i lokalsamfundet i årevis, og frygten for dette skræmmende væsen havde kastet en skygge over de omkringliggende landsbyer.

Efter flere uger med intensivt arbejde og strategisk udlagt lokkemad formåede dyrejægerne endelig at fange den enorme krokodille i en særligt designet fælde. I det øjeblik, Lolong blev hævet op af vandet, indså folkemængden, hvor storslået og frygtindgydende dette dyr var. Dyrlæger og biologer blev tilkaldt for at udføre en nøje inspektion af krokodillen og målte dens længde til utrolige 6,17 meter.

Nyhed om Lolongs fangst spredte sig hurtigt ikke kun på Filippinerne, men også globalt. Den massive krokodille blev snart kendt som verdens længste krokodille, en ære, der skubbede Filippinerne ind i rampelyset for deres bemærkelsesværdige naturarv. Det blev dog også klart, at Lolongs fangst rejste spørgsmålet om, hvorfor et dyr af denne størrelse og potentiel fare ikke havde været beskyttet eller håndteret tidligere.

Efter nogle kontroverser omkring fangst og tilbageholdelse blev Lolong placeret i et midlertidigt fangenskab, hvor biologer kunne studere den og vurdere dens helbred. Desværre blev Lolong dog diagnosticeret med sundhedsmæssige problemer, herunder lungebetændelse og en infektion. Dyreplejere og eksperter gjorde deres bedste for at give den bedste pleje, men efter lidt over et år, den 10. februar 2013, døde Lolong i fangenskab.

Selvom Lolong ikke længere er blandt os, har dens arv fortsat. Det bemærkelsesværdige fund af verdens længste krokodille har bidraget til en øget opmærksomhed omkring vigtigheden af at bevare og beskytte vilde dyr og deres levesteder i Filippinerne og over hele verden. Den har også kastet lys over behovet for at finde balancen mellem beskyttelse af samfundet og bevaring af naturen.

I dag er Lolong en del af Filippinernes dyrelivshistorie, og dens historie tjener som en påmindelse om, at selv de mest majestætiske væsener har brug for vores beskyttelse og omsorg for at overleve. Lad os håbe, at Lolongs arv vil inspirere fremtidige generationer til at respektere og bevare det unikke dyreliv, der deler vores planet.

Rasmus Bech

Rasmus Bech

Rasmus arbejder på Opdag Verden og er startede magasinet i 1995. Han har været i vores nabolande et utal af gange, Trekket i Nepal, i Ladahk, Marokko, med Bjerggorillaer i Rwanda, Grønland og ...

Andre spændende artikler


Malaysia får sine første byer på UNESCO-liste

Malaysia får sine første byer på UNESCO-liste

Det Gyldne Tempel i Amritsar

Det Gyldne Tempel i Amritsar

11 begivenheder fra Freddy Wulffs liv

11 begivenheder fra Freddy Wulffs liv