CIA's hemmelige missioner i Tibet

ARTIKEL I det nye årtusinde ånder fred og ro i Mustang (Nepal), men man skal ikke mere end godt 30 år tilbage for at finde heftig guerillaaktivitet i området i en af CIA’s tophemmelige operationer.

kort.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 15. maj 2021

ARTIKEL I det nye årtusinde ånder fred og ro i Mustang (Nepal), men man skal ikke mere end godt 30 år tilbage for at finde heftig guerillaaktivitet i området i en af CIA’s tophemmelige operationer.

ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Indhyllet i myter og mystik havde Mustang gennem århundreder ligget hen som en udørk, glemt bag verdens højeste bjergkæde. Kongedømmer var opstået og døet hen, interne krige udkæmpet, og Mustang lå hen i glemslen. Så invaderede Kina Tibet. I modsætning til den vidt udbredte opfattelse at, at tibetanernes fredselskende mentalitet og buddhistiske natur holdt dem fra at gøre modstand, så opstod der oprørs- og guerillabevægelse. Khampaerne, et hårdført nomadefolk fra Kham i det nordøstlige Tibet, var blandt de mest aktive, og CIA så en mulighed i dem. Bølgen af kommunistfrygt skyllede ind over USA, og khampaerne var et kærkomment redskab til at føre hemmelige operationer mod kommunistiske Kina. De tibetanske Khampaer kæmpede for frihed og ret til deres eget land. CIA brugte dem til at sætte en torn i øjet på Mao. Operationen fik kodenavnet St. Circus.

2000 tibetanske guerillasoldater befandt sig således sidst i 1950’erne i Mustang, og omkring 300 af dem blev fløjet til hemmelige Camp Hale i Colorado, hvor de blev trænet i krigsførelse. Efterretningsdokumenter, der for nyligt blev offentliggjort, afslørede hvordan amerikanerne brugte mere end 11 millioner kroner årligt på at træne guerillaerne og flyve dem ind i Tibet. Her blev de kastet ned med faldskærme og forsøgte at udøve så meget ravage som muligt. Overlevelsesprocenten blandt tibetanerne var uhyre lav. Den eneste overlevende fra den første mission betegnede aktionen som ’at smide kød ind i tigerens mund’. Fangenskab resulterede ofte i døden - guerillaerne slugte cyanidkapslerne, som CIA forsynede dem med.

De amerikansk støttede angreb ind i besatte Tibet fortsatte op gennem 1960’erne, indtil USA og Kina forsøgte at stabilisere deres interne forhold. Tibetanerne passede ikke længere ind i USA's storpolitiske mål, og St. Circus blev i 1971 kasseret. Tilbage stod tibetanerne overladt til sig selv og drømmen om et frit Tibet. Guerillaerne fortsatte deres aktiviteter indtil 1974, hvor den nepalesiske regering, under pres fra Kina, sendte tropper ind i Mustang. Guerillaerne forberedte sig på et sidste blodigt showdown. Det satte en båndoptaget meddelelse fra Dalai Lama imidlertid en stopper for: Han bad guerillaerne om fredeligt at lægge våbnene. De fulgte hans ord. Efter 20 års kamp nedlagde de våbnene og Tibets væbnede kamp for frihed så sin ende. Mange desillusionerede guerillaer begik selvmord umiddelbart efter.

Andre spændende artikler


Den hemmelige kortlægning af Tibet

Den hemmelige kortlægning af Tibet

Den vanvittige historie om kapløbet mod Lhasa

Den vanvittige historie om kapløbet mod Lhasa

FARVEL TIBET – På sporet af et tabt land

FARVEL TIBET – På sporet af et tabt land

Log ind