• Hjem
  • Artikler
  • Tibet: Friendship Highway i jeep og på cykel

Tibet: Friendship Highway i jeep og på cykel

Friendship Highway, der løber gennem Himalaya fra Lhasa i Tibet til Kathmandu i Nepal, byder på storslåede bjerglandskaber, mulighed for en afstikker til Mt. Everest Base Camp og byer med buddhistiske klostre og oldgamle traditioner. Hvad end du tager turen i jeep eller på cykel, er det en uforglemmelig tur gennem det højeste Himalaya.

Everest_Rongpuk.jpg
Skrevet af: Redaktionen
Opdateret den 18. maj 2021

Friendship Highway, der løber gennem Himalaya fra Lhasa i Tibet til Kathmandu i Nepal, byder på storslåede bjerglandskaber, mulighed for en afstikker til Mt. Everest Base Camp og byer med buddhistiske klostre og oldgamle traditioner. Hvad end du tager turen i jeep eller på cykel, er det en uforglemmelig tur gennem det højeste Himalaya.

Friendship Highway starter i Lhasa og begiver sig snart ind i bjergene syd for Tibets gamle hovedstad. Snart snor vejen sig op over det første af en række smukke bjergpas på vejen – det 4794 meter høje pas Khamba La. Her fra går det ned til den fantastisk smukke, turkisfarvede bjergsø, Yamdrok Tso, der bliver regnet for at være hellig af tibetanerne.
Tinder på op over 7000 meter tårner sig op, og flokke af langhårede, hårdføre yakokser lunter af sted, når vejen igen krøller sig op over et pas i mere end 5000 meters højde.

Marc_van_Vuren_1.jpgI byen Gyantse finder man det imponerende kloster Palkor Chöde samt den fabelagtige Kumbum-stupa, der er bygget helt tilbage i 1440.
Den næste by af anseelig størrelse, og den næststørste i Tibet, er Shigatse, der er hovedsæde for Tibets næsthøjeste inkarnation – efter Dalai Lama – nemlig Panchen Lama, og hjemby for klosteret, Tashilünpo, der er livligt med munke og messen og helt sikkert et besøg værd.
Videre gennem bjergene stiger man mod himlen i endnu enormt bjergpas, 5220 meter høje Lhakpa La, og kommer til Lhatse, hvor vejen mod Vesttibet og Mt. Kailash går fra.
Marc_van_Vuren.jpgEfter Lhatse åbner landskabet sig snart op, og man kommer ud på de store, åbne tibetanske sletter, der ligger smukt hen med fri udsigt til de højeste bjerge i Himalaya. Mt. Everest kroner bjergkæden med sin snedækkede tinde og ligger side om side med andre stormomsuste toppe.
Men hvorfor blot kigge fra afstand, når man kan komme tæt på?
Everest Base Camp
Efter den mildest talt ucharmerende by, Shegar, drejer en lille vej fra med kurs stik mod det højeste bjerg i verden. Fra passet Pang La, der ligger 5150 meter over havets overflade, er der igen uforstyrret udsigt til Himalayas giganter – hele fire af verdens seks højeste bjerge ligger lige for snuden af beskueren.
Helt oppe under Mt. Everests lodrette nordside ligger Rongpuk-klosteret, hvor man finder ly for nattens kulde med en udsigt, der er så smuk, så smuk, at det kan forekomme helt ubegribeligt.
Tilbage på Friendship Highway kommer man gennem Tingri, der byder på udsigt ud over sletterne og bjergene. Herfra går det mod dobbeltpasset Lalung La (5124 m) og Shung La (5200 m), hvor man igen har følelsen af, at strækker man blot armen så langt frem så muligt, kan man næsten røre ved den hvide mur af Himalayatinder.
Her fra er det ned, ned og ned, og er man på cykel, er der nu fuld gevinst efter sliddet med at komme op over de mange pas. Nedkørslen er blandt de længste i verden – et fald på næsten 4500 meter på omtrent 170 kilometer. Vel nede har man passeret grænsen til Nepal, og forude ligger Kathmandu og venter med de smukke templer, snørklede gader og adgang til trekking i Himalaya.
HVORDAN Flere danske rejsebureauer arrangerer rejser på Friendship Highway. Tjek vores Partnerlinks i venstre margin her på siden. Alternativt kan man arrangere turen i Lhasa. Går turen på cykel, er det en god idé at medbringe sin egen cykel.
urosr.jpgHVOR LANG TID Regn med at bruge et par uger på den godt 1000 kilometer lange tur fra Lhasa til Kathmandu, hvis du er på cykel. Og husk at afsætte et par dage til at akklimatisere, inden du sætter ud fra Lhasa.
HVORNÅR Det bedste tidspunkter at rejse ad Friendship Highway på er i foråret og efteråret.
OVERNATNING Er du på cykel, er der glimrende muligheder for at campere i det fri. Træk cyklen lidt væk fra vejen og lig i ly af bakkerne eller spørg lokale om lov. I byerne langs vejen er det også mulighed for mere primitiv overnatning – primært på steder, hvor lastbilchaufførerne sover. Det kan dog anbefales at campere, da et liggeunderlag for det meste er mere behageligt end de slidte senge, og der er fred og ro for snorkende lastbilchaufførerne. Er du i jeep vil overnatning oftest foregå på guesthouses i byerne.

Billeder
1. Mt. Everest set fra Rongpuk-klosteret
2. Gyantse. Marc Van Vuren
3. Tibetansk pige langs vejen. Marc Van Vuren
4. Friendship Highway snor sig ned mod Yamdrok Tso. Uros R.


{mosmodule module=Tibet}

Andre spændende artikler


Friendship Highway i jeep

Friendship Highway i jeep

Lhasa

Lhasa

CIA's hemmelige missioner i Tibet

CIA's hemmelige missioner i Tibet

Log ind