Guide til Californiens nationalparker

Halvkuplen, Generalen & Dødens Dal

Landskaber med klare bjergsøer under nøgne klippetinder til den tørreste, varmeste ørken i Nordamerika. Verdens største træer nær krøllede Stillehavsveje og mastodonter i Yosemite. Vi guider dig her til en uforglemmelig nationalparksrundtur i Californien, hvor der er vandrestier nok til et helt liv, uovertruffen klippeklatring, rafting og cykling.

Bodie_shutterstock_63760345.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 14. mar 2020
Læst af: 9600

Landskaber med klare bjergsøer under nøgne klippetinder til den tørreste, varmeste ørken i Nordamerika. Verdens største træer nær krøllede Stillehavsveje og mastodonter i Yosemite. Vi guider dig her til en uforglemmelig nationalparksrundtur i Californien, hvor der er vandrestier nok til et helt liv, uovertruffen klippeklatring, rafting og cykling.

Det er intet mindre end en fantastisk rundtur på Californiens ofte ensomme landeveje, der bringer dig ind i en lang række af USA’s smukkeste, tørreste og mest spektakulære nationalparker.

På denne 4000 kilometers køretur (hvilket er absolut overkommeligt på Californiens øde landeveje) kæder vi otte af statens nationalparker sammen til en kavalkade af naturoplevelser, hvor der aldrig er langt mellem, at du træder ud af bilen og ind i naturen.

Guiden bringer dig til de mest spændende nationalparker i Californien, og vi guider dig desuden til ekstra oplevelser undervejs, der af den ene eller den anden grund ikke har klaret cuttet til nationalpark-status.

Du kan selvfølgelig skippe en eller flere af nationalparkerne, men har du tre uger, kan du opleve alle stederne på den her liste. Vi beskriver nationalparkerne i en cirkel, der starter og slutter i San Francisco, hvor du kører med uret.


ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Redwoods shutterstock 92838Redwoods NP

Lilleput i Gullivers land
Nej, det er ikke bare træer, der ligger i de fire Redwood National and State Parks nær Stillehavskysten i det nordlige Californien. Det er meget mere end det. Det er oplevelsen af at være en myre i skoven, et barn blandt træstammer, en lilleput i Gullivers land.

Redwood-træerne er aldeles enorme, de er trods alt verdens højeste træer med toppe, der rager op til 115 meter i vejret, en diameter på solide otte meter og en alder, der kan nå op mod de 2000 år.

Der er nem adgang til træerne fra fine, små veje, der krøller sig ind og ud mellem træerne. Langs dem er der masser af små vandreture, du ser væltede træer med rødder så store, du må knibe dig i armen, men vil du virkelig opleve træerne, må du ud på nogle af de mere end 320 kilometer backcountry trails, du kan udforske til fods.

Får du fingrene i en cykel, er det værd at bruge en dag på at trille ind mellem stammerne, og der er intet bedre sted at gøre det end på Avenue of the Giants (www.avenueofthegiants.net); en 50 kilometer lang vej, der slynger sig ind mellem giganterne.


CraterLake shutterstock 375Crater Lake NP

Den dybblå sø i krateret
Ok, Crater Lake National Park ligger ikke just i Californien, men det var synd for den (og for jer), hvis den ikke kom med på listen her, da den er enormt smuk. Og det er ikke en lang omvej at nå derop. Den 592 meter dybe (den 10. dybeste sø i verden), dybblå, alpine sø ligger i et stort vulkankrater med bratte klippesider, der forsvinder i vandet.

Parken ligger i 2000 meters højde, og i gennemsnit falder her næsten 14 meter sne årligt. Vandet i søen kommer da også primært fra smeltet sne, og kommer du mellem oktober og juni, skal du være forberedt på sne – helt frem midt i juli 2011 var flere veje i området stadig lukket på grund af metervis af sne.

I sensommeren kan du give dig i kast med den del af Pacific Crest Trail (www.pcta.org), der snor sig om krateret, du kan cykle rundt om søen, sejle ud til den lille vulkan-ø eller tage dig en helt sikkert isnende dukkert i en af de klareste søer i verden.

Om vinteren kan du trække i sneskoene eller spænde skiene på og udforske de mere utilgængelige områder, hvor du her god mulighed for at have det hele for dig selv. Forbered dig på fantastisk vintercamping!

www.nps.gov/crla/planyourvisit under menupunktet brochures finder du info om leje af snesko og ski, vandrestier, dyreliv, geologi, dykning og meget, meget mere.


LassenNP shutterstock 54056Lassen NP

Vulkaner og kogende mudder
Jorden i den lille Lassen National Park syder og bobler. Helt bogstaveligt. Her er varme kilder, boblende mudderpøle, røg og damp, der hvæser op fra undergrunden.

Juvelen i parkens krone er da også den aktive vulkan Lassen, en af de mange vulkaner i parken, der eksploderede for snart 100 år siden og sendte aske mere end 300 kilometer væk. I dag kan du vandre til toppen af vulkanen på en del af et netværk af stier på omtrent 250 kilometer.

Du kan også gå småture, der tager dig gennem områder med de kogende mudderpøle, røg og dampe, for eksempel den fem kilometer lange rundtur ved Bumpass Hell (husk klemmen til næsen, hvis du ikke bryder dig om den karakteristiske lugt af rådne æg).

Der er masser af halv- og heldagsture, hvor du kan vende tilbage til dit telt på en af parkens otte campingpladser, men vil du have det hele for sig selv, er det med at pakke rygsækken og begive dig ud i parkens wilderness. Vær opmærksom på, at der falder omtrent 13 meter sne i Lassen NP årligt, og stierne først er snefri midt på sommeren.


Yosemite shutterstock 35259Yosemite NP

Kaptajnen og Halvkuplen
Hvad skal man sige, om nationalparken over dem alle? Det er en underdrivelse, at den er smuk, og en kliché at den er nationalparkernes perle. Men det er et faktum, at den er must.

Det er der desværre mange, der har fundet ud af, og mens udsigterne til de vertikale klippesider som kolossen El Capitan og symbolet på Yosemite, The Half Dome, der spejler sig i krystalklare søer på engene i bunden af dalen, er uforglemmelige, så er det ude på stierne over dalen, du virkelig oplever Yosemite.

Det er heroppe, du finder den uforstyrrede oplevelse af naturen, for mens dalbunden på en sommerdag syder af aktivitet, så bliver de fleste besøgende hernede.

Gå for eksempel op langs Nordamerikas højeste vandfald, Yosemite Falls, og ud i vildmarken, hvor du finder fremragende wilderness camping, ensomhed og ro. Tag en længere tur på den populære John Muir Trail (www.johnmuirtrail.org), der krydser hele Yosemite fra nord til syd, eller udforsk den del af Pacific Crest Trail (www.pcta.org), der skærer gennem parken.

Er du til klippeklatring, bliver det ikke meget bedre end Yosemite, og selv for dem, der aldrig ville vove sig på på lodrette klipper, er der noget dybt fascinerende over at fatte kikkerten og vantro stirre på små skikkelser 800 meter over dalbunden, der klatrer op og op efter flere dage og nætter på klippesiderne.

Om vinteren er det en fremragende mulighed at udforske Yosemite med snesko, om sommeren og efteråret kan du cykle gennem dalen og over de mere end 3000 meter høje pas, du kan fiske, kigge efter fugle eller ride – Yosemite har det hele.


DeathValley shutterstock 78Death Valley NP

Varmest, tørrest, lavest
Death Valley på grænsen til Nevada er et enormt, øde område, der på alle måder er uegnet til menneskelig beboelse. Det er superlativernes sted: Det laveste sted i Nordamerika (Badwater ligger 86 meter under havets overflade), det varmeste og det tørreste sted.

Her er vanvittig varmt med sommertemperaturer på over de 50 grader (den højeste målte temperatur er 56.7 grader), og på det tidspunkt af året skal de fleste nok regne med at beundre de multifarvede klipper bag bilruden, hvor man hurtigt forstår at værdsætte aircondition.

Varmen slår bogstaveligt talt, når man stiger ud og gisper et par gange, som man får den varme luft galt i halsen. Når det er sagt, så kan man sagtens stige ud og gå korte ture som for eksempel ud over sandklitterne ved Mesquite Flat Dunes, der ligger som et lille stykke Sahara, eller ud til farvepaletten på klipperne ved Artist’s Drive.

Lægger du vejen forbi i vintermånederne, er der uden tvivl mere at lave udendørs. Du kan cykle gennem parken, tage rygsækken på og vade ud i den uspolerede natur, hvor du ikke finder stier, men blot masser af plads. I foråret er dalen overstrøet med vilde blomster, og det skulle være et helt særligt tidspunkt at besøge Death Valley.


JoshuaTree shutterstock 863Joshua Tree NP

Troldetræer og mælkevej
Det er ikke helt så lige til at finde skønheden og storheden i Joshua Tree, som det er i for eksempel Yosemite, Crater Lake eller Death Valley. Joshua Tree kræver lidt mere af den besøgende. Men tager man sig tiden, finder man buttede, rødlige klippeformationer i den golde ørken, som i slutningen af vinteren bliver dækket af vilde blomster.

Man finder de sære Joshua-træer, der ligner en mellemting mellem forkerte kaktusser og forvoksede, forkrøblede troldetræer. Og man finder stilhed. Med mere end 3000 km² uberørt ørken er der uendelige muligheder for at vandre ind i vildnisset (husk vandet!) eller hoppe i sadlen på mountainbiken.

Der er også glimrende klatring på de smukke formationer i nationalparken, du kan leje en krikke og afprøve dig selv som cowboy, og du kan se en stjernehimmel, som man kun ser i øde ørkener, hvor luften er tør og klar, og der ikke er lys fra byen til at forstyrre udsynet til Mælkevejen.


Sequoia shutterstock 946248Sequoia & Kings Canyon NP’s

Store bjerge, høje træer, dybe dale
Som et par bjergtvillinger med træer, der stræber mod den californiske himmel, ligger de to nationalparker Sequoia og Kings Canyon klods op og ned ad hinanden i Sierra Bjergene. Her er ingen Half Dome eller El Capitan, som man finder i Yosemite, men her er til gengæld heller ikke det samme antal besøgende.

Som navnet antyder, så er det her giganternes, sequoia-træernes, land, hvor du kan spænde sækken på ryggen og begive dig ud på bjergskråningerne, campere mellem træerne under en klar himmel, og – hvis du er heldig – rende på en enkelt bjørn eller to.

Selvom man ser en grizzly-bjørn på Californiens flag, så er der dog ikke flere af dem tilbage i staten. Det er derimod sortbjørne, du kan støde på, og det er derfor påkrævet, at vandrere pakker mad i særlige bjørnebeholdere.

Når du har samlet en af dem op i parkens Visitor Center, og begiver dig ud på stierne, finder du åbne landskaber med bjergsøer under nøgne klippetinder, og snart er du nede blandt træerne, der skal ses for at forstå, hvor store de er.

Et par facts om General Sherman, der bliver anset for at være verdens største træ, kan måske give dig en idé om, hvor massive disse oldgamle fyre er: Generel Sherman er 83 meter høj, hans stamme er 11 meter i diameter og 33 meter i omkreds. Skulle nogle være så nederdrægtige at fælde Generalen, kunne man bygge 120 huse af hans stamme, der vejer omtrent det samme som 15 blåhvaler.


I John Muirs fodspor

Er du på jagt efter én lang vandretur i Californien, er John Muir Trail det oplagte valg. Den 346 kilometer lange tur bringer dig gennem det mest spektakulære, Californiens Sierra Nevada-bjerge har at byde på, og undervejs oplever du nationalparkerne Yosemite, Sequoia og Kings Canyon. Samtidig slutter du ved det højeste bjerge i de nedre 48 stater, Mt. Whiteny. Læs mere på www.johnmuirtrail.org


BigSur Brixty shutterstock

5 klassikere uden for nationalparkerne

Californien byder på et væld af utrolige naturoplevelser, der ligger uden for statens nationalparker. Her er fem steder, du kan besøge undervejs på vej mellem nationalparkerne.

  1. Mt. Shasta: Vulkanen på de 4322 meter ligger i et spektakulært bjerglandskab, og her finder du bjergbestigning, vandring, skiløb, fiskeri, rafting og hyggelige småbyer. www.visitmtshasta.com
  2. Lake Tahoe: Om vinteren åbner skisportsteder af olympiske dimensioner, og om sommeren er der mulighed for at hive kajakken ud på den dybblå bjergsø eller vandre i de omkringliggende bjerge. www.visitinglaketahoe.com
  3. Bodie: En vaskeægte cowboyby i en gold bjergørken, hvor husene har fået lov at stå, som da de blev forladt. Det giver en følelse af drabelige dueller, og man kan næsten høre saloon’ens svingdøre blæse i den tørre vind. www.parks.ca.gov/bodie
  4. Mt. Whitney: Det højeste bjerg i ’De nedre 48’, som amerikanerne kalder USA fraregnet Alaska og Hawaii. Bjerget rejser sig fra den tørre ørken over smukke highway 395 mellem Yosemite og Death Valley. Bjerget kan selvfølgelig bestiges, og der er også masser af smuk vandring i området. www.mount-whitney.com
  5. Big Sur: USA’s mest berømte kyststrækning (og smukkeste?) ligger på lille, krøllede, øde Highway 1 mellem Los Angeles og San Francisco. Du kan vandre ind i kystbjergene eller blot stoppe på en lille Bed & Breakfast, smække benene op, skænke dig en kold, californisk Lagunitas-øl og læse Jack Kerouacs klassiker ’Big Sur’. www.hikinginbigsur.com

Andre spændende artikler


175 møder med Alaskas konge: Grizzlybjørnen

175 møder med Alaskas konge: Grizzlybjørnen

Pebersprayen slår pistolen

Pebersprayen slår pistolen

”Jeg har aldrig set et utilfreds træ”

”Jeg har aldrig set et utilfreds træ”

Log ind