Udstyrstest

Primus Spider Stove Set

Skrevet af: Rasmus Simonsen
Den 22. jun 2022
Læst af: 7660
Karakter fra test

Mindre brændstof – Mere madlavning - Længere på literen

Et brandsikkert brændersæt fra svenske Primus.

Hvorfor kun udnytte 40 % af brændværdien, når man kan udnytte 80 %? Primus viser endnu engang, at effektivitet og gasbesparelse fuldt ud kan hænge sammen.

Primus Spider Stove Set indeholder brænder, vindskærm, piezotænder, enlitersgryde, låg med si, plastikskål og etui. Udover alle de ting kan sættet også indeholde en 100-grams gasdåse. Hele sættet vejer 600 gram, har en diameter på 15 centimeter og en højde på 10 centimeter. Sætter passer fint til 1-2 personer, men hvis man er på solotur er gryden på en liter dog lige rummelig nok, medmindre man er til større solo-kokkekunst.

Selve brænderen kan stå selv på jorden med gassen ved siden af. Den kan bruges for sig uden en speciel gryde eller med vindskærmen koblet på. Det giver en stor frihed i forhold til brug og gør det muligt at bruge brænderen både som hovedbrænder eller reservebrænder, da man ikke behøver slæbe alt til sættet med.

Spar op til det halve i gasforbrug og få samme effektivitet, som du er vant til.

Primus Spider Stove Set
Anmeldelsen

Glimrende stabilitet
Sættet har en smart kobling med magneter mellem vindskærm og brænder, der giver en fantastisk stabilitet. Det er en løsning, som giver meget fleksibilitet, og som gør det muligt at bruge dele fra sættet på mange måder.

Vindskærmen holder vinden godt ude, og der er masser af effekt på brænderen, der står stabilt på jorden, ligesom en gryde eller en pande står meget sikkert. Den er opbygget, så det er nemt at putte en hvilken som helst gryde eller pande på, også selvom vindskærmen sidder på. Spider Stove har en nem simrekontrol.

Det er en stor fordel, at gassen er på afstand fra gryden, for hvis vandet er ved at koge over, undgår man at få kogende vand over sine fingre. I det hele taget er sættet meget nem at bruge, idet det er nemt at finjustere, hvad end jeg bare har kogt vand eller lavet mad på sættet.

Grønne, lette fordele
Spider Stove har en effekt på 2000W og kan koge en liter vand på 3.35 minutter. Brænderen kan køre 119 minutter på 230 gram gas, hvilket svarer til cirka 35 liter vand, eller at den bruger cirka 6 gram gas for at koge en liter vand.

Det er langt mere vand og mindreend en gennemsnitsbrænder. Brænderen bruger ned til det halve brændstof af andre brændere, hvilket selvfølgelig er lig med halvt så meget brændstof pakket i rygsækken på tur. Den undersøgelse er endda lavet på baggrund af Primus’ egne tidligere brændere, samt deres egne gryder uden vekselvarmere.

En normal brænder har en varmeudnyttelse på omkring 40 %, hvor ETA-teknologien har en udnyttelse på 80 %. Noget, der kan mærkes på pakket vægt på en tur, indflydelse på miljøet samt omkostninger til brændstof.

Det er tre overordnede ting, der gør forskellen: Varmeveksler under gryderne, forvarmer til gassen samt vindskærm. Det jo ikke fordi, man får en langsom, ustabil brænder – den er både hurtig, har en stabil opbygning og en pris, der er lig med andre brændere.

Det eneste, jeg har at sætte en finger på i sættet, er etuiet, som egentlig er smart at pakke i, men det kommer desværre til at lugte, hvis man har beskidte gryder eller andet transporteret i den. Jeg savner desuden en pande i sættet, men det er muligt i købe ved siden af, hvis man ønsker det.

Udvid brænderen
Der er mulighed for tilkøbe en multifuel-del til sættet. Sættet vejer 243 gram, med brændstofflaske og selve pumpedelen. Kogetiden med multifuel-brænderen er den samme som med gas, men kræver dog omkring et minuts opvarmning. Desværre har brænderen kun en effekt på 1500W, hvilket er en smule lavt i forhold til andre sæt.

Multifuel-brænderen gør det muligt at bruge diverse brændstoffer, man kan finde i de lande, hvor gas til brænderen kan være svært at finde. Du kan også gøre Spider Stove Set til en fire-sæsoners brænder med et Eta Spider Multifuel Kit til 599 kroner. Hvis du har gryder og vindskærm, er det også muligt bare at købe brænderen for sig selv til 499 kr.

Primus

Spider Stove Set
Pris: 1099,-

Bedømmelsen

kogeSpar op til halvdelen af din gas og få samme effektivitet, som du er vant til. Spider Stove Set er et kompakt og stabilt brændersæt med masser af detaljer. Tre overordnede ting gør forskellen: Varmeveksler under gryderne, forvarmer til gassen samt vindskærmen. Det giver en masse fordele, både hvad angår økonomi, pakket vægt og indflydelse på miljøet. Hurtig kogetid plus et enkelt men stabilt design. Alt i alt et rigtig godt produkt.

9/10: Wow, vi er imponerede
Lav vægt, meget brændstoføkonomisk, varmeveksler under gryde, god stabilitet, stor fleksibilitet, mulighed for tilkøb
Etuiet kan blive snasket, kun plads til en 100-grams gasdåse i etui, ingen medfølgende pande

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på Primus Spider Stove Set
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på Primus Spider Stove Set ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.