Udstyrstest

Utility Flame Gel

Skrevet af: Andreas Tolstrup Laursen
Den 22. jun 2022
Læst af: 5148
Karakter fra test

Utility Flame Gel byder på et alternativ til den normale brænder. Sæt ild til gelen, og du er klar til at koge vand. Vi har testet produktet for at se, om det holder på tur.

Utility Flame Gel er en gennemsigtig, tyktflydende, brandbar gele, der ikke indeholder giftstoffer. Den kan hverken smelte eller fryse, så den kan bruges året rundt, og så er den blevet godkendt til at medbringe på fly, hvilket kan være en fordel, da det samme ikke er tilfældet med gas.

Utility Flame producerer også et minimalistisk og yderst billigt (29 kroner) ’køkken’. Der er tale om en galvaniseret plade, der er skåret til, så den virker som læskærm. Når der skal tændes op, knækker man en del af skærmen, så der er lufttilstrømning til flammen, og den del bruges så til at anbringe gelen.

To x testforsøg
Jeg har testet produktet af to omgange. Først varmede jeg en liter vand ved brug af en pakke gel på 37 milliliter. Der medfølger ingen gryder, så jeg anvendte en trangia-gryde. Selve gelen tager noget tid at antænde, og selv efter et minut havde den kun opnået 40 procent af den højest opnåede temperatur.

Utility Flame Gel
Anmeldelsen

På det tidspunkt vil alle andre brændselsformer være godt i gang med selve madlavningen. Efter seks minutter var gelen nået op på den højeste temperatur, jeg målte, nemlig omkring 500 grader. Efter 10 minutter skete der desværre ikke meget mere, og den liter, jeg havde sat over, var kun gået fra 10 grader til 43 grader.

Flammerne gik meget ud af åbningen på Utility Flame Collapsible Stove, da der tydeligvis kom for lidt ilt til gelen. Jeg fortsatte testen nogle minutter, hvor jeg holdt gryden lidt over stativet og opnåede derved hurtigt en lidt højere temperatur. Efter sammenlagt 16 minutter var jeg oppe på 65 grader, gelen var omkring de 230 grader, og flammerne var aftagende.

Andet forsøg udførte jeg på et klassisk 25-1 trangiasæt, hvor jeg anvendte den lille aluminiumplade til gel. Jeg brugte igen en gel med 37 ml, men den her gang halverede jeg vandmængden til 500 ml.

Opstarten var lige som ved den første test meget langsom, men efter seks minutter begyndte vandet at koge. Vandet opnåede en temperatur 97 grader, og flammen kom op på over 400 grader. Der var stadig gang i flammen, og med dette setup kunne man helt sikkert have varmet en liter vand.

Glimrende til frysetørret
Gelen har en brændingstid på lige under 20 minutter. Den er en langsom starter og kommer aldrig op på de temperaturer, vi ser med gas, men rigeligt til at varme vand til medbragt frysetørret mad for to. Med en pose til to personers måltid kan man nemt regne sit forbrug ud, og i forhold til gas vejer og fylder plastposerne, der forsegler gelen, minimalt.

Utility Flame Collapsible Stove vil jeg ikke tage med i bedømmelsen af produktet, men blot kommentere her: Det er et utrolig billigt og let køkken, som jeg dog ikke selv ville anvende, da det hæmmer gelen i at opvarme gryden, der bliver sat på.

Utility Flame

Gel
Pris: 39,-

Bedømmelsen

Produktet er fantastisk til en kort tur, hvor hvert eneste gram tæller. Det er let at anvende og med en læskærm, en gryde og et låg kan man komme langt. På en længere tur bliver det volumenmæssigt svært for gelen at hamle op med en minibrænder med en 100 ml gasdåse indeni. En sidste fordel er, at du kan tage den med på fly. Skal du flyve til et sted, hvor du ikke kan skaffe gas, er det perfekt at pakke Utility Flame Gel i rygsækken.

8/10: Produktet fortjener applaus
Kan medbringes i fly, let at anvende, tænder langsomt og derfor ingen fare for forbrænding, kan anvendes ned til -30 grader, indeholder, afgiver og efterlader ingen giftige stoffer
Lang kogetid, kort brændetid, kan ikke anvendes til reel madlavning uden at bruge flere gelposer, fylder mere end andre former for brændstof på længere ture, giver skrald efter brug (dog vægtmæssigt minimalt)

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på Utility Flame Gel
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på Utility Flame Gel ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.