Lever du af havregrød, snacks og frysetørret mad på tur, kan dit vandrekøkken begrænse sig til et integreret kogesystem, som f.eks. en Jetboil, og en spork. Men har du større krav til turkosten og madhygge på tur, så skal køkkengrejet opgraderes.
Lever du af havregrød, snacks og frysetørret mad på tur, kan dit vandrekøkken begrænse sig til et integreret kogesystem, som f.eks. en Jetboil, og en spork. Men har du større krav til turkosten og madhygge på tur, så skal køkkengrejet opgraderes.
Det er med gryder og pander til friluftsbrug som dem derhjemme i køkkenet: De fås i forskellige typer materialer, prisklasser og kvalitet. De mest almindelige materialer i friluftskøkkenets gryder er aluminium, hårdanodiseret aluminium, rustfrit stål og titanium. Alle har de deres fordele og ulemper, og man må vælge ud fra parametre som vægt, holdbarhed og pris.
Aluminium: Gryder i aluminium er blandt de mest prisstærke, de vejer ikke det store, og materialet spreder varmen jævnt. Det gør, at man undgår ét ekstra varmt sted, hvor maden har en tendens til at brænde på. Det betyder, at aluminium er ganske udmærket til simremad. Man skal dog være varsom med syrlige madvarer, da de langsomt nedbryder aluminium. Materialet er samtidig ret blødt, så du skal regne med at få lidt buler i gryden, hvis du ikke passer på. Det kan også være svært at undgå, at der kommer ridser i gryden, efterhånden som den kommer med på flere og flere ture.
Hårdanodiseret aluminium: Det er ikke meget dårligt at sige om det her materiale til gryder. Hårdanodiseret aluminium har de samme gode egenskaber som regulært aluminium, men bliver hverken ridset eller bulet og har i det hele taget en længere levetid. Det er samtidig et materiale, der er nemt at gøre rent; særligt hvis det er belagt med et nonstick-materiale. Er de det, skal man dog være lidt mere varsom for ikke at ridse – brug derfor helst plastic- eller træredskaber til at røre med.
Rustfrit stål: Er stærkere end aluminium og bliver ikke lige så nemt ridset, men det fordeler heller ikke varmen lige så godt og effektivt. Det betyder, at der f.eks. kan være steder på en pande i rustfrit stål, der er markant varmere end andre steder. Og så er der selvfølgelig større risiko for, at maden brænder på. Rustfrit stål vejer mere end aluminium, men det kan også tage de tæsk, der f.eks. kommer med lange ture i vildmarken.
Titanium: Her er det tale om det letteste materiale, som hverken går på kompromis med styrken eller ruster. Materialet lader sig hurtigt varme op, men det er ikke lige så godt til at fordele varmen jævnt som rustfrit stål, og man skal passe på, man ikke kommer til at overophede sine gryder og pander. Skal man blot varme vand, og er lav vægt et vigtigt parameter, så er titanium et godt valg. Det er også generelt det valg, der kræver det dybeste greb i pungen.
Non-stick: Du kan få såvel gryder som pander med non-stickbelægning. Det gør, at pandekagerne ikke så let brænder på, og rengøringen er nem – du skal dog være mere påpasselig, da belægningen lettere får skrammer og ridser. Du skal også være påpasselig ikke at overophede gryder og pander med non-stick, da de kan afgive giftige dampe. Det er dog kun tilfældet ved ekstrem overophedning.
trangia Kasserolle 1,5 l UL
Gryde i en ekstra hård aluminiumlegering med plads til 1,5 liter vand. Vægt: 100 gram. 69 kr. / www.trangia.se
Primus LiTech™ Trek Kettle
Kompakt gryde plus låg/stegepande i hardanodiseret stål med nonstick-belægning og foldbare håndtag. Rummer 1 liter, og der er plads til en 230 grams gasdåse inden i. Vægt: 285 gram. 289 kr. / www.primus.dk
Handler det udelukkende om vægt, så drop koppen og brug din lille gryde fra din brænder til at drikke varme drikke af. Den skal nok kunne bruges til at transportere teen, kaffen eller den varme kakao indenbords. Vil du skrue en smule op for komforten, og hyggen, så er en kop eller en mug dog en billig, simpel og let tilføjelse til vandrekøkkenet.
Kopper i titanium og rustfrit stål: Lette kopper, der kan klare nogle tæsk og har den fordel, at du kan sætte dem direkte på brænderen og give morgenkaffen lidt ekstra varme på kolde morgener – med mindre du har et dobbeltvægget krus, som du ikke bør sætte direkte over åben ild. Nogle krus kommer med håndtag, der kan foldes sammen om koppen – en fin detalje, hvis du gerne vil pakke kompakt. Nogle kopper er dækket med emalje, der har det med at vække en vis nostalgi.
Kopper i plastic: Det er svært at slå foldekoppen på pris og vægt. Og så er den stort set umulig at ødelægge. Her findes selvfølgelig flere varianter – fra den helt simple til den med låg, som ikke er helt så kompakt, men holder kaffen varmere i lidt længere tid.
Trækopper: Skal der kræses for hyggen, bliver det ikke meget bedre end en trækop, som ovenikøbet har et par fordele. Udover at være miljøvenlige og bæredygtige, så kan du i modsætning til kopper i f.eks. stål holde om trækopper – eller kopper i plantefibre, som man også kan købe – uden at brænde fingrene, når indholdet er skoldhedt. Du kan også holde om den og føre den op til læberne uden at få iskolde fingre eller ødelagte læber, når der er hård frost på vinterture.
Stabilotherm trækop
Trækop, som du kan drikke af uden at brænde hænder og læber. Du kan også holde om den uden at fryse fingrene i kulden. Indeholder 1,2 dl. Vægt: 116 gram. 99 kr. / www.stabilotherm.se
Gentlemen’s Hardware Adventure Enamel Mug
Robust emaljekop, der indeholder 300 ml. Vægt: 119 gram. 109 kr. / www.eventyrsport.dk
Skal det være let, billigt og simpelt så køb en spork i plastic for en slik. Pris og kvalitet hænger dog sammen, og en plasticspork klarer ikke nødvendigvis en klodset støvle og kan også knække i rygsækken. Er du villig til at spendere lidt mere, så køb en spork i f.eks. titanium.
Spiser man primært frysetørret mad, er det værd at kigge efter én med forlænget skaft, så man kan nå helt ned i hjørnerne i posen uden at snaske hænderne til. Du kan også købe helt almindelige knive, gafler og skeer i f.eks. stål eller titanium. Spørgsmålet er, om du får det brugt ude på tur?
Sea to Summit AlphaLight Long Handled Spork
Ske og gaffel i ét lavet i hardanodiseret stål. Ekstra lang med sine 22 centimeter. Vægt: 12 gram. 69 kr. / www.seatosummit.com
Skål: En skål har flere anvendelsesmuligheder end tallerkenen, men er du alene på tur med havregrød og frysetørret mad, kan du spare begge dele og spise direkte fra gryden/posen. Foretrækker du en skål, finder du dem i alt fra plastic over bambus til stål med emalje. Hvad du foretrækker, er dybest set en smagssag.
Køkkenredskaber: Er du ude på at lave rigtig mad på tur, og ikke bare den slags, der skal hældes varmt vand i, kan du få brug for lidt køkkenredskaber, der ikke vejer det store, og er lavet i materialer, som ikke ridser dine gryder. Flere af dem kan klappes sammen på midten, så de ikke fylder meget i rygsækken, men er gode at røre i gryden med.
Meal kits: Du kan finde en lang række forskellige såkaldte meal kits. Et sæt består typisk af en form for beholder til opbevaring af mad, skål, kop, bestik, skærebræt osv. Det kan da være udmærket på tur, men der er en risiko for, at flere af delene i sættet viser sig at være overflødige.
Grydegreb: Afhængigt af hvilken gryde du bruger, og om den har en hank eller lignende, kan du få brug for et grydegreb, så du ikke brænder nallerne.
Rengøring: En lille, bionedbrydelig sæbe + noget til at skrubbe gryder med kan spare en del frustrationer.
Sea to Summit Wilderness Wash 89 ml
Parfumefri og bionedbrydelig flydende sæbe, du kan bruge til alle formål og tage med i flyet. 39 kr. / www.seatosummit.com
MSR Alpine Dish Brush / Scraper
Lille, let opvaskebørste, der sparer dig masser af frustrationer. Vægt: 22 gram. 39 kr. / www.msrgear.com
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS