Røg, flammer, gløder. En rist, tung gryde eller jordovn. Der er masser af spændende, hyggelige måder at tilberede lækker mad over bål i naturen, og i en ny bog får læseren serveret 60 opskrifter på bålmad. Vi har fået lov at smugkigge og vise nogle af opskrifterne frem.
Røg, flammer, gløder. En rist, tung gryde eller jordovn. Der er masser af spændende, hyggelige måder at tilberede lækker mad over bål i naturen, og i en ny bog får læseren serveret 60 opskrifter på bålmad. Vi har fået lov at smugkigge og vise nogle af opskrifterne frem.
En stor bog fyldt med idéer til at lave spændende og eventyrlig mad over ild. Her foregår alt ved ilden. Rundt om ilden. I ilden. Over ilden. Med ilden. Nogle retter er helt simple. Andre kræver lidt mere. Bogen er blevet til af tre kammerater, kokkene Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjerg samt fotografen Morten Kirckhoff, som over et år er taget ud på ture med skovbunden som underlaget og himlen som loftet. Korte ture, lange ture – hvad der nu kan passe ind i en travl hverdag. Med lidt gode råvarer, et Telt og soveposer. Brænde og et tændt bål. Samvær og noget på hjertet. Bogen er fyldt med inspiration, der skal give lyst til at tage ud i naturen med familie og gode venner. Det kan være den lange tur på fjeldet, til et shelter i skoven eller ud til bålstedet i haven. Bare ud.
ILD – Eventyrlig mad af Nikolaj Kirk, Mikkel Maarbjerg og Morten Kirckhoff. 336 sider med hard-cover. 350 kr.
Læs mere på www.eventyrligmad.dk
Fra bogen:
”Der er et eller andet ubeskriveligt, helt rigtigt ved det at lave mad i det fri. Det, at man færdes i elementerne og får sanserne med i alt, hvad man laver, gør det endnu mere tilfredsstillende at stå med en dejlig råvare i hænderne, inden man går i gang med at tilberede og indtage den. Man kan ikke forklare eller vise, præcis hvad det er, der er så særligt ved at være i og bruge naturen. Man kan kun vise billeder og fortælle om, hvad det er, man har oplevet – og så komme med en dyb, hjertevarm opfordring til alle, som vil give sig selv og sine nærmeste en oplevelse: Kom med ud i naturen, mærk den, duft den, brug den, og spis den!
Vi har det sådan, at når vi sidder ude i skovbunden og mærker vinden og frosten bide i vores kinder eller solen slikke i nakken eller bare lytter til dyrene, der kalder på hinanden gennem morgentågen, så forsvinder støjen fra de ting, der i den travle hverdag fylder vores hoveder. Vi slipper helt hverdagens stress og føler os frie. For os er madlavning i det fri og ild helt uadskillelige. Der går en tråd tilbage igennem tiden til en verden, hvor urmennesket for flere hundrede tusind år siden fandt frem til, at hvis man steger sit kød eller sine rødder i flammerne, så bliver de lettere at spise og fordøje, og de smager bedre (og man bliver ikke syg af dem). Den verden føler man sig forbundet til, når man står ude i naturen og mærker varmen fra flammerne. Man føler en særlig tryghed, når man bliver holdt varm og ved, at man snart får stillet sin sult.”
Bogens tre forfattere. Fra venstre: Mikkel Maarbjerg, Morten Kirckhoff og Nikolaj Kirk.
i saltdej
4-5 personer
1 kg kalveculotte ▪ 500 g groft salt ▪ 1 kg mel ▪ Ca. 1/2 l vand ▪ Blandede vilde urter, f.eks. løgkarse, døvnælde og skvalderkål
Først tændes et bål; det skal brænde ned til gløder.
Saltdej er en klassisk måde at tilberede kød eller fisk på. Du kan derfor nemt udskifte kalveculotten med en hel fisk eller andre kødtyper. Du er måske overrasket over, at der skal så meget salt i en opskrift, men selve dejen skal ikke spises – ved mødet ved varmen fra gløderne størkner den og bliver helt hård, så den danner en skal, som holder saften inde i kødet. Den afgiver også noget salt til kødet, hvorfor selve kødet skal have lidt mindre salt, end du ellers ville give det.
med stegte bænkebidere
4 personer
20 grønne asparges ▪ 1 dl piskefløde ▪ Saft af 1 citron ▪ 1 tsk. sukker ▪ Havsalt og friskkværnet peber ▪ 2-3 spsk. olivenolie ▪ 60-80 bænkebidere ▪ 10-12 små ramsløgsskud ▪ 10 vilde purløg
Udstyr: Grillrist ▪ Lille pande ▪ Fedtsugende papir
Bænkebidere er faktisk landlevende krebsdyr. De kan derfor gøre det ud for rejer og passer således godt til f.eks. asparges, som de serveres sammen med i denne ret. Du finder dem ofte under træstubbe, store sten eller grene, hvor du nemt og hurtigt kan samle en håndfuld. Vask dem grundigt, og dryp af. De kan derefter bruges med det samme eller fryses, indtil du skal på tur.
i pose
2 personer
6 skiver gammeldags bacon ▪ 6 æg ▪ Havsalt og friskkværnet sort peber ▪ Nogle dråber trøffelolie ▪ 2 spsk. fintskårede vilde løg
Udstyr: 2 tykke brune papirposer ▪ 2 pinde
Det fine ved denne lille opskrift er, at man faktisk kan skabe sig et dejligt lille morgenmåltid kun ved hjælp af en pose og en pind. Ideen er, at så længe baconen er ’våd’ og smelter, så brænder posen ikke. Til slut er baconen tilberedt, og æggene er som spejlæg. Denne metode er en klassiker i vildmarkskøkkenet, men vi har givet den et skud kærlighed med lidt trøffel og fintsnittet purløg.
med flødekogt selleri
4-6 personer
1 lille vildsvinekølle, ca. 2 kg. ▪ Havsalt og friskkværnet sort peber ▪ 1 klat smør ▪
Timian ▪ 1 god håndfuld paradisæbler ▪ 6-8 blomsterkviste fra musevikke
Flødekogt selleri
1 knoldselleri ▪ Lidt smør ▪ 1 skalotteløg ▪ Lidt vand ▪ 2 fed hvidløg ▪ 2 dl piskefløde ▪
Havsalt og friskkværnet sort peber ▪ Lidt citronsaft
Udstyr: Madsnor ▪ Dutch oven (en støbejernsgryde med låg kan bruges) ▪ Kasserolle
Skræl knoldsellerien med en stor Kniv, og skær den i grove tern. Sæt kasserollen på bålet, og kom en klat smør i sammen med selleriternene, finthakket skalotteløg og lidt vand, som bare lige dækker bunden af gryden. Kom lidt salt i, læg låg på gryden, og lad det simre i 10 minutter, til vandet er fordampet, og sellerien er næsten mør. Skær hvidløgsfeddene i halve, og kom dem i sammen med piskefløden. Kog ind, til fløden tykner om selleriternene. Smag til med salt og peber
og skovbær
4 personer
1 dl mælk ▪ 2 æg ▪ Vanilje ▪ 8 skiver lyst brød, gerne brioche ▪ Rørsukker ▪ Smør til stegning ▪ Vilde bær (hindbær, brombær, blåbær) ▪ En lille håndfuld skovsyre ▪ 1-2 dl creme fraiche 38 %
Udstyr: Støbejernspande
Anret på et fad eller tallerken med masser af friske vilde bær og skovsyre drysset udover, og server en klat god, fuldfed creme fraiche til.
med kartoffelbrød
4 personer
500 g stenbiderrogn ▪ Havsalt ▪ Creme fraiche 38 % ▪ 1 rødløg ▪ Vilde urter (ramsløgsblomster, vild purløg og fuglegræs)
Kartoffelbrød
2 bagekartofler ▪ 10 g gær ▪ 1 dl lunkent vand ▪ 2 spsk. creme fraiche ▪ 1 tsk. sukker ▪ Havsalt ▪ 250 g hvedemel
Udstyr: Støbejernsgryde ▪ Piskeris
Kom nu masser af stenbiderrogn, en stor klat creme fraiche, finthakket rødløg og urter over.
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS