• Hjem
  • Artikler
  • Careful Choice - Det miljøvenlige valg i Eventyrsport

Careful Choice - Det miljøvenlige valg i Eventyrsport

- Eventyrsport indfører eget miljømærke

Eventyrsport har indført deres egen miljømærkning. Med den bliver det nemmere at finde bæredygtige produkter på hylderne. Vi har talt med kvinden bag ideen og mærket.

shutterstock_274566236.jpg
Opdateret den 24. Nov 2022
Læst af: 6322

Eventyrsport har indført deres egen miljømærkning. Med den bliver det nemmere at finde bæredygtige produkter på hylderne. Vi har talt med kvinden bag ideen og mærket.

Der er heldigvis en tendens til, at outdoorindustrien bevæger sig i en mere miljøvenlig retning. Vi ser flere og flere producenter, der fokuserer på bæredygtighed i produktionen og valg af materialer, men som forbruger er det ikke altid helt nemt at finde rundt i de forskellige miljømærkninger, grønne løsninger og bæredygtige materialer, der bliver brugt.

For at gøre det nemmere at finde det grønne grej på hylderne har Eventyrsport indført deres egen miljømærkning, Careful Choice, som de kalder en kompasnål til at finde vej i junglen. Vi har stillet Kasia B. Sørensen, som er Category og Sustainability Manager i Eventyrsport, et par spørgsmål om miljømærkningen:

Hvorfor kommer initiativet nu?

”Det er meget nemt at skelne mellem økologisk og ikke økologisk mad i supermarkeder, og forbruget af økologiske produkter stiger fra år til år. Men de fleste kunder ved ikke, om tøjet, de køber, er produceret på en bæredygtig og miljørigtig måde. Der er rigtig mange bæredygtige initiativer på markedet, mærkninger og certificeringer, men det er svært for kunderne at skabe sig overblik og finde produkterne på en nem måde. Mange af vores leverandører gør også meget for miljøet og mennesker, men de er ikke ret gode til at fortælle historien, så den når slutforbrugeren. Derfor kom jeg med en ide til at lave vores egen bæredygtighedsmarkering, som vil være en nem måde at finde de mest miljørigtige produkter i vores sortiment. På den måde støtter vi også leverandørernes miljøvenlige initiativer og udviklingen af bæredygtige teknologier.”

Hvordan har I udvalgt kriterierne for, hvilke produkter der får Careful Choice-mærkningen?

”Jeg ville lave enkelte, håndgribelige og nemt forståelige krav til vores bæredygtighedsmarkering. Der er to hovedområder. Det første er materialerne, produktet er lavet af: økologiske materialer, miljøvenlige materialer, som uld, træfiber og hamp, genanvendte materialer og materialer produceret med Bluesign-certifikat. Her har vi stillet det høje krav, at produkterne som minimum skal indeholde 80 % af disse materialer – eller minimum 90 % Bluesigned-certificerede materialer."

"Det andet er fokus på den måde, produkterne er produceret på – dvs. at vi fremhæver produkter, som er produceret efter de mest strikse krav, når det kommer til anerkendte internationale miljø-certificeringer som Bluesign og Oeko-Tex. Ud over det fravælger jeg alle produkter, som indeholder fluorocarbon-baserede imprægneringer, som fortsat er de mest effektive på markedet og sikrer produkternes holdbarhed, men som er svært-nedbrydelige i naturen. Vi vil også kun acceptere uld, som kommer fra mulesing-fri produktion samt dun med internationale certificeringer, som sikrer, at den ikke er plukket fra levende dyr."

"Jeg har også valgt at acceptere Vaudes og Haglöfs egne bæredygtige markeringer, fordi de bruger strikse bæredygtighedskriterier, som ligger meget tæt på vores egne, har vundet mange bæredygtighedspriser i diverse internationale konkurrencer og utvivlsomt er førende på området.”

Kommer Careful Choice til at betyde noget for det udvalg, man i fremtiden finder på hylderne?

”Ja, helt bestemt. Vi kommunikerer meget tydeligt med vores leverandører, at bæredygtighed er meget vigtigt for os, og at vi vil prioritere det i højere og højere grad, når vi sammensætter vores sortiment. Vi taler åbent med vores leverandører om, hvor vigtig det er, at de investerer i udvikling af miljøvenlige teknologier og materialer, og påpeger områder hvor de kan udvikle sig i. Lige nu er jeg i tæt dialog med udvalgte fodtøjs-producenter, hvor jeg stiller krav om, at de begynder at tænke mere på miljøcertificeringer samt sætter mere fokus på produktion af bæredygtige produkter."

"Vi har også nogle producenter, som gør rigtig meget på området, men ikke har sørget for at få nogle certificeringer, som kan bevise deres bæredygtige arbejde eller udvalg af økologiske og genanvendte materialer. Så jeg fremhæver tydeligt, at gennemsigthed er meget vigtigt, og de bliver nødt til at prioritere det. Med andre ord: Vi vil sammen med vores leverandører udvikle os i en mere bæredygtige retning gennem god dialog og samarbejde."

"Sammenfattende for Careful Choice, så er vores håb, at det bliver lettere for vores kunder at vælge mere bæredygtige produkter, og lettere for vores ekspedienter at rådgive omkring det, og på den måde gøre vores til at skubbe verden i en bedre retning. Vi er helt sikre på, at vi med tiden får flere produkter, der lever op til kriterierne i Careful Choice. Og vi håber også, at vi med tiden kan hæve kravene endnu mere for at opnå markeringen ”Careful Choice” for på den måde også hele tiden at skubbe til udviklingen.”

 


 

 width=Kriterier for Careful Choice

For at produktet kan få Careful Choice-mærket, skal det som minimum opfylde ét af følgende kriterier:

  • Have en Bluesign®-produktcertificering eller en anden bæredygtighedscertificering som OEKO-TEX® 100 (Confidence in Textiles)

  • Være lavet af genanvendte fibre, f.eks. polyester (minimum 80 %)

  • Være lavet af bluesign®-godkendte materialer (minimum 90 %)

  • Være lavet af økologisk bomuld (minimum 80 %)

  • Være lavet af andre miljøvenlige materialer som uld, tencel eller hamp (minimum 80 %). Uld skal altid komme fra mulesing-fri produktion

  • Økologisk mad skal overholde europæiske standarder

  • Have Vaude’s Green Shape- eller Haglöfs’ Sustainable Choice-mærkning

Desuden må ingen af produkterne indeholde imprægnering baseret på fluorkarboner, og dun skal have en international certificering som f.eks. en RDS-certificering (Responsible Down Standard).

Andre spændende artikler


Hugorm

Hugorm

Bag om uld

Bag om uld

Eventyrlige fortællinger til de unge

Eventyrlige fortællinger til de unge