Eventyrsport giver grej til hjemløse

Hvad sker der med grej, der bliver leveret tilbage på grund af produktionsfejl

Vidste du, at grej, der bliver leveret tilbage til Eventyrsport på grund af produktionsfejl, bliver repareret og givet gratis til hjemløse? Vi har talt med Kasia B. Sørensen, der er Category and Sustainability Manager i Eventyrsport, og som står bag initiativet.

IMG_8822.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 20. maj 2022
Læst af: 9596

Vidste du, at grej, der bliver leveret tilbage til Eventyrsport på grund af produktionsfejl, bliver repareret og givet gratis til hjemløse? Vi har talt med Kasia B. Sørensen, der er Category and Sustainability Manager i Eventyrsport, og som står bag initiativet.

Hvad er baggrunden for projektet?”
Ideen opstod for cirka to år siden. Vores reklamationsansvarlige fortalte, at der er nogle leverandører, som pålægger os, at når kunder leverer grej tilbage til os på grund af produktionsfejl, så skal det smides ud. Jeg syntes, at det var ærgerligt, at reklamationsgrejet ikke bliver brugt, for det kan sagtens repareres. Jeg følte, at vi kunne gøre mere. Vi skal ikke smide varer ud.”

Hvad sker der normalt med reklamationsvarer, efter I får dem tilbage?
”Nogle af vores leverandører har deres egne fantastiske systemer, hvor de samler produkterne sammen og giver dem til gode formål. Eller også genbruger de nogle af produktets dele. Vi tænkte, at vi også var nødt til at gøre noget og luftede lidt forskellige ideer, men det er sjovt nok ikke alle organisationer, der er villige til at tage imod produkter. I stedet for at sende produkterne langt væk, tænkte vi at holde det lokalt. Så skal der ikke bruges energi på transport. Hus Forbi her i Aarhus var meget interesserede. De har et stort behov for produkter til deres brugere, og vi startede samarbejdet i slutningen af april 2018.”

 

IMG 9612Folk fra Hus Forbi henter returgrejet fra Eventyrsport. Deres syersker reparerer det, inden det bliver givet til hjemløse.

Hvordan fungerer samarbejdet med Hus Forbi?
”Hus Forbi har afdelinger i de fleste større byer og også her i Aarhus, hvor de samarbejder med Værestedet. Det er et samlingssted for hjemløse i centrum af Aarhus med en fin opholdsstue og kantine. Det er frivillige, der arbejder der og laver mad til de hjemløse, og forskellige organisationer støtter på forskellige måder. Værestedet hjælper også de hjemløse med at finde jobs, og de har byrundvisninger, Povertywalk, hvor det er de hjemløse, der viser folk rundt. De har også et lager med tøj, for brugerne har behov for tøj, sko, soveposer, Liggeunderlag osv. Værestedet har deres egne syersker tilknyttet, som reparerer de ting, der bliver doneret.”

Hvad er det for noget udstyr, der bliver doneret?
”Det er primært tøj og fodtøj, men også soveposer og Liggeunderlag. Regnjakker er noget, deres brugere har stor glæde af. En reklamation i Eventyrsport kan jo være et produkt, hvor der er en lynlås, der er gået i stykker. En knap, der er revet af. Eller en syning, der er gået. Nogle gange behøver man næsten ikke reparere, for det kan være småting.”

Hvordan foregår det rent praktisk?
”Vi vurderer, om reklamationsgrejet stadig dur til noget. Kræver det en lille reparation, før det er brugbart, så giver vi det videre. Vi giver ingen varer videre, der er ødelagte. Nogle mærker har som sagt deres eget reklamationssystem, og i starten var der kun to mærker med i vores ordning, men der er kommet flere og flere til. Noget af reklamationsgrejet bliver sendt tilbage til producenterne; andet bliver sendt til Hus Forbi. Nogle producenter ønsker, at vi smider produkterne ud, men det har vi besluttet, at det gør vi simpelthen ikke. Jo, hvis det er helt ubrugeligt, så smider vi det selvfølgelig ud. Men ellers giver vi det videre. Når vi har kasser med grej klar, så kommer de fra Hus Forbi og henter dem. Syerskerne, som reparerer produkterne, sorterer dem efter størrelse og i herre- og damemodeller. Hus Forbi har ret strikse regler for, hvordan det skal håndteres.”

IMG 9608Værestedet i Aarhus, hvor udstyret fra Eventyrsport bliver givet gratis til hjemløse. Folk kan også komme ind fra gaden og donere tøj.

Hvordan bliver grejet givet til de hjemløse?
”I Værestedet kalder de det for en butik, men de hjemløse skal ikke betale for grejet. Det er frivillige, der styrer, hvad der bliver givet ud, og der er en grænse for, hvad én person kan få, for det skal deles mellem de hjemløse og uddeles efter behov. Der skal være til alle. Også til dem, der kommer fra gaden og er helt ude af sig selv, beskidte og måske ikke kommer i huset normalt. Det kan godt ske, at de får for mange Bukser for eksempel, og så sender de dem videre til andre organisationer, der har brug for dem. Der er ikke noget, der går til spilde. De har for eksempel ikke så meget behov for børneprodukter, så de bliver sendt videre til organisationer, der arbejder med børn.”

Hvor meget udstyr drejer det sig om?
“Sidste gang var det 18 store kasser. Der havde vi samlet sammen i lang tid; i næsten et år. Nu kommer vi til at gøre det cirka hvert halve år. Jo flere mærker, der kommer med i ordningen, jo flere ting får de. Det er fedt at fra at være startet med to mærker, så har vi nu en række. Vi opfører os mere bæredygtigt og sender de produkter videre, vi føler kan genbruges. Vi vil simpelthen ikke smide ud.”

IMG 96151
Der er en lang række mærker, der er med i ordningen; Icebreaker, Sherpa, Tentree, Viking, Lundhags, Ulvang, TLT, Meru, Kaikkialla.


Om Hus Forbi

Avisen Hus Forbi bliver solgt af hjemløse. Den har til formål at skabe debat og dialog om og med hjemløse og socialt udstødte, som typisk ikke kommer til orde i medierne. Samtidig giver den de hjemløse sælgere mulighed for at tjene deres egne penge og have noget at stå op til.

Hus Forbi koster 20 kr. i gadesalg. Sælgeren tjener 10 kroner per avis. De sidste 10 kr. går til produktion, administration og distribution.

Langt hovedparten af overskuddet fra avissalget går til at købe udstyr og tøj til sælgerne, som de får gratis både sommer og vinter. Hus Forbi driver også en medarbejdercafé for sælgerne i Vanløse og yder økonomisk støtte til de ca. 40 sociale organisationer, der fungerer som distributører af Hus Forbi, og som alle arbejder med tilbud til hjemløse og socialt udsatte.

Derudover yder Hus Forbi støtte til, at andre kan udvikle nye aktiviteter, som kommer hjemløse og socialt udsatte til gode.

Læs mere på www.husforbi.dk

Redaktionen anbefaler

Tore Grønne

Tore Grønne

Tore Grønne er chefredaktør på Opdag Verden. Han har skrevet flere bøger om sine cykeleventyr og er medlem af Eventyrernes Klub. Tore har cyklet 50.000 kilometer rundt i verden, vandret lange ture...

Andre spændende artikler


Tips og tricks til dine støvler

Tips og tricks til dine støvler

3 tips: Kom i form til vandreturen

3 tips: Kom i form til vandreturen

Gratis kort over danske stier og vandreruter

Gratis kort over danske stier og vandreruter