Lav Pizza i dutch oven

Sådan laver du sprød pizza på bål

Esben Syberg stiller sig ikke til tåls med dåsemad og pulvermiks, når han tager på kanotur eller i shelter. Han bager pizza. Fantastisk, sprød, velsmagende pizza. Han påstår oven i købet, det er let. Vi har udfrittet ham og bringer her hans bedste bud til at gøre ham kunsten efter.

IMG_4124.jpg
Skrevet af: Tore Grønne - Foto: Esben Syberg
Opdateret den 12. aug 2023
Læst af: 10966

Esben Syberg stiller sig ikke til tåls med dåsemad og pulvermiks, når han tager på kanotur eller i shelter. Han bager pizza. Fantastisk, sprød, velsmagende pizza. Han påstår oven i købet, det er let. Vi har udfrittet ham og bringer her hans bedste bud til at gøre ham kunsten efter.

Esben Sybergs opskrift på verdens bedste bålpizza.

Opskrift: Pizzadej

  • 5-10 g tørgær. Jeg bruger altid tørgær, da det holder sig længe, så man altid er klar til at lave en dej.
  • 1 spsk. rørsukker
  • 4 spsk. jomfruolivenolie
  • 6-7 dl håndvarmt vand
  • 1 kg tipo 00-mel eller 800 gram tipo 00-mel og 200 gram durummel
  • 1 strøget tsk. fint havsalt

Rør gær, sukker og olivenolie ud i vandet, bland resten af ingredienserne i, og lad din røremaskine klare resten. Brug alternativt håndkraft. Lad dejen hæve mindst et par timer og gerne i køleskab natten over. Når den er hævet færdig, deler du den i otte lige store portioner, smider dem i hver sin frysepose og så i fryseren. Dejen laver 8 stk. 12” pizzaer.

Opskrift: Tomatsauce

  1. 2 dåser flåede tomater
  2. olivenolie
  3. 4 fed hvidløg skåret i tynde skiver
  4. 1 håndfuld friske basilikumblade
  5. havsalt og friskkværnet sort peber

Svits hvidløgene i olie. Sørg for, de ikke branker. Bland derefter resten af ingredienserne i og lad det simre 20 minutter, eller til den har en god konsistens. Esben foretrækker, at den er kogt ret meget ind. Men det er smag og behag. Når man synes, konsistensen er god, blendes den og puttes i en Nalgene-flaske eller lignende, så den er klar til tur. Saucen kan også fryses, hvis man mangler køleelementer til sin Taske på en sommertur.

IMG 4212

Dutch Oven

Esben fortæller: ”En Dutch Oven er tykbundet, så der er god varmefordeling, og så har den låget med en fordybning, du kan lægge gløder i. Mange har også ben, så du kan sætte dem ind i bålet. De fleste Dutch Ovens er lavet i støbejern, min er dog i aluminium, hvilket betyder den vejer tre kilo i stedet for 10 kilo.

Har du dej tilovers fra pizzaen, kan du for øvrigt bruge det til brød næste morgen. Dog vil jeg anbefale en anden dej til brød, hvis det skal være rigtig lækkert. Du kan bruge din Dutch Oven til alt fra kanelsnegle til pizzaer og gryderetter.”

7 tips til pizza i Dutch Oven

  1. Lav dej og tomatsovs hjemmefra: Se opskrifter i bokse.

  2. Stort bål: Det handler om at have rigtig meget brænde og lave et kæmpe bål med gang i. Du får brug for gløderne!

  3. Skovl gløder til side: I begyndelsen havde Esben problemer med, at der kom for meget varme nede fra og for lidt ned fra oven. Nu skovler han en lidt mere begrænset bunke gløder til side med en pind eller sine bålhandsker. Det virker.

  4. Put ovnen i gløderne: Stil din Dutch Oven i gløderne og læs rigeligt med gløder oven på. Omtrent 2/3 af gløderne skal ligge ovenpå, så pizzaen også får varme oppe fra. Det skyldes, at varmen jo stiger op så gløderne under gryden giver stadig meget mere varme.

  5. Rul dejen ud: Rul dejen ud på et skærebræt med grov semolina-durummel. Opbevar melet i en Nalgene-flaske, der også kan bruges som kagerulle. Det grove semolina-mel giver en lækker, grovkornet smag.

  6. Pynt pizzaen: Tag ovnen ud af gløderne og læg dejen i gryden. Det gør ikke noget, at ovnen bliver taget af varmen, og pizzaen begynder at bage med det samme. Put fyldet på nede i gryden. Så skal du ikke bakse med at få lagt dejen med alt fyldet på ned i gryden.

  7. Bag pizzaen: Det tager 5-10 minutter for en pizza at bage. Bunden bliver super lækker. Brug evt. skærebrættet som vifte og lav lidt ekstra varme fra toppen. Bunden er normalt færdig, når osten begynder at blive lidt brun på toppen.

Esben Sybergs 4 favoritter 

Når pizzadejen er lavet, og tomatsovsen smurt ud, skal der fyld på pizzaen.

Her er fire af Esbens favoritter:

  1. Asparges, revet mozzarella, gorgonzola, økobacon fra f.eks. Aalbæk og masser af frisk timian

  2. Lammepølse, konfiterede tomater, rapini, parmesanost, pecorino og mint (inspireret af en pizza fra Gjelina Take Away i Los Angeles, www.gjelinatakeaway.com).

  3. Trøffelpizza, revet mozzarella, mix af svampe, parmaskinke, trøffelsovs, pecorino og semidried tomater.

  4. Parmaskinke, revet mozzarella og gorgonzola. Kom parmaskinke på efter bagning sammen med frisk parmesanost

IMG 4112

Køkkenudstyr Esben elsker

  • Pande: ”Det er altid godt at have en pande med, så man hurtigt lige kan kaste lidt grøntsager eller kød rundt. Nogle gange er man jo i den uheldige situation, at der er optaget i ens Dutch Oven! Her har jeg valgt GSI Pinacle 10”, da det er en ’rigtig’ pande med god varmefordeling, som man kender dem hjemmefra. Og så passer den lige ned i min 12” Dutch Oven.”
  • Wok: ”Meget nemt at lave en hurtig grøn karry eller lignende på bål. Og endnu en mulighed for at lave noget på siden, hvis der er optaget i Dutch Oven.”
  • Gryde: ”Jeg har også tit en mindre gryde med til at koge pasta eller lignende i.”
  • Vacum-pakker: ”De er fantastiske til at hjælpe lidt på vej med holdbarheden og til at marinere dit kød samtidig.”
  • Diverse: ”Paletter, grydeskeer, kaffefilter, kaffekværn, bålhandsker, espresso-pumpe, tallerkner, krus, skærebræt, kokkekniv, bestik, dehydrator osv.”

Andre spændende artikler


Info-video: Kajakture i Kroatien

Info-video: Kajakture i Kroatien

I havkajak langs Fyn og Jyllands kyster

I havkajak langs Fyn og Jyllands kyster

Kajaktur omkring Anholt

Kajaktur omkring Anholt