De fleste har hørt om Trangiaen, og det er der en god grund til. Den første trangia så dagens lys i Sverige allerede i 1925, og meget vand er kogt på stormkøkkenet siden. Vi kigger her på de mange muligheder for at sammensætte en Trangia, så den passer til ens behov.
De fleste har hørt om Trangiaen, og det er der en god grund til. Den første Trangia så dagens lys i Sverige allerede i 1925, og meget vand er kogt på stormkøkkenet siden. Vi kigger her på de mange muligheder for at sammensætte en Trangia, så den passer til ens behov.
HVAD ER EN TRANGIA?
En Trangia er et Kogesæt, der består af brænder, vindskærme, gryder, tang, låg og pande samlet i et kompakt design lige til at tage med på tur. Konceptet har været helt klart fra starten, men der er dog sket lidt ændringer på de snart 100 år.
Trangia produceres stadig i Sverige den dag i dag; ovenikøbet i den samme by som den blev skabt i. Byens navn, Trång, er faktisk det, der ligger til grund for navnet Trangia. Skaberen valgte blot at fjerne bollen over a’et, og tilføje et ”ia” i enden af navnet, hvilket hentyder til, at Trangia er lavet i aluminium.
HVORFOR TRANGIA?
Trangia er nok det friluftskøkken, flest kender til, og det er der en god grund til. Stormkøkkenet giver nemlig et solidt, sikkert rejsekøkken, der er nemt at lave mad på. Det har mange muligheder, og man kan let og kompakt samle det og lave god mad til mange personer. Trangia har mange år på bagen, og kvalitet og holdbarhed er da også det, mange forbinder med Trangia.
STØRRELSER OG MODELLER
Der er mange forskellige Trangia-modeller, men der er egentlig ikke den store forskel på indholdet, når det kommer til stykket. Det, der adskiller de forskellige modeller, er materialer, ekstra udstyr som kedel, samt hvilken type brænder de indeholder.
Du har muligvis undret dig over numre som 25-7 og 25-1 UL, som er nogle af de mange Trangia-navne og modeller, man finder.
Men hvad er forskellen egentlig?
Jo, vil du have den største Trangia, skal du gå efter det mindste nummer. De første tal i stormkøkken-serien er 25 eller 27, som angiver størrelsen på Trangiaen. Serie 25 er den klassiske model til 3-4 personer, mens 27-serien er mindre og oplagt til 1-2 personer. Udover disse modeller findes også Mini Trangiaen til 1 person.
Mini Trangia / 249 kr.
Aluminium (UL): Den klassiske Trangia i aluminium har forkortelsen UL sidst i navnet. Modellen er også den mest prisstærke uden at gå på kompromis med styrke og holdbarhed, som er et kendetegn ved Trangia. Aluminiumudgaven er ikke så sårbar og derfor nem at gøre ren med mere hårde metoder. Det er vigtigt at huske fedstof, når du laver mad i UL-modellen, da mad nemmere vil brænde fast på i disse gryder og pander.
Sliplet – non stick: Elsker du pandekager, eller i det hele taget at udfordre din Trangia med madlavning, så er sliplet-belægning et must. Det er muligt at få et sæt med almindelige gryder og kun sliplet-pande, hvilket kan være en stor fordel. Non-stick belægningen er noget mere sårbar end UL- og HA-modellen, og det er derfor enormt vigtigt, at man kun bruger plastik- eller træbestik på belægningen. Man skal desuden være noget mere nænsom med at gøre gryderne rene, men sliplet belægning gør opvasken noget nemmere.
Hardanoriceret (HA) – saltvand: Er du hård ved dit grej, så er HA, som står for hårdanodiseret aluminium, den mest hårdføre type Trangia. Ved en speciel behandling af aluminiummet bliver det gjort stærkere, så sættet kan tåle højere varme, og du kan være mere hårdfør med rengøring og brug, uden der kommer ridser. Ror du meget Kajak eller Kano, kan HA også være en stor fordel, da det ikke er så følsomt over for saltvand som rent aluminium.
Der er mange fordele ved HA, men det er også noget dyrere end UL-udgaven. Har du haft en UL, ved du også, at den nok skal holde længe, men HA vil holde endnu længere og er ikke ligeså udsat for at få buler og ridser. Der er ikke den store forskel på mængden af fedstof, der skal bruges på en UL- og HA-model, så vil du sikre dig mod, at maden brænder på, må du have fat i en slip-let gryde og pande.
Duossal 2,0 (UL/D): Duossal er en blanding af stål på indersiden og aluminium på ydersiden. Der er en god grund til, at gryden ikke er i ren stål, da aluminium leder varme bedre. Fordelen ved stål på indersiden er, at man undgår risikoen for sundhedsskadelige dampe, som aluminium kan frigive ved høj varme. Du skal dog ikke gå i panik og smide din aluminiums-Trangia ud; det kan sammenlignes lidt med, at røg fra et bål og mad med højt fedtindhold kan være skadeligt i for store mængder. Duossal er en løsning, som giver dig det bedste fra to materialer, men du skal også regne med lidt mere vægt end en UL- eller HA-Trangia.
Kombinationer: Det er muligt at få Trangia-sæt med blandinger af de forskellige materialer, så du kan få lige det sæt, der passer til dig. Du kan f.eks. få vindskærme i UL, gryder i HA og en pande i non-stick.
Sprit: Helt enkel og billig, både når man anskaffer Trangiaen, men også i brændstof efterfølgende. Sprit er dog ikke så effektivt som gas, og det er svært at finjustere og regulere varmen. Sprit virker dog i lavere temperaturer, men skal man på vinterfjeld eller lignende, vil jeg kun stole på en multifuelbrænder.
Fordele: Billig i brændstof. De mest prisstærke modeller er med spritbrænder. Du kan finde brændstof hvor som helst.
Ulemper: Soder gryder til. Man skal have gryden op for at regulere varmen. Tager længere tid at koge og tilberede mad.
Trangia Gasbrænder / 499 kr.
Gas: Gas kan købes i løssalg til din Trangia med spritbrænder, eller også kan du købe din Trangia med gasbrænder med det samme. Gasbrænderen klikkes ned i hullet i vindskærmen, hvor spritbrænderen også kan sidde, og en ledning stikkes ud af siden på Trangiaen, så gasdåsen står for sig på jorden. Det er nemt at regulere mængden af gas med ventilen med plus og minus, og dermed er det nemt at finjustere temperaturen. Den nederste vindskærm har et hul i siden, så gasledningen kan komme ud. Har du en ældre Trangia, har den muligvis ikke hul i siden, men så er det muligt selv at lave et hul med en boremaskine.
Fordele: Effektiv. Kort kogetid. Finjustering af temperatur. Gryderne soder ikke til.
Ulemper: Gas er dyrere i brændstof end alternativer. Man må ikke medbringe brændstof på et fly. Gasdåser kan være svære at finde i alle lande, så man skal være sikker på at kunne købe gas det sted, man rejser hen.
Trangia Multifuelbrænder / 1.699 kr.
Multifuel: En multifuelbrænder kan bruge alverdens typer brændstof i både ekstreme temperaturer og højder. Det er de færreste, der har behov for en multifuelbrænder, men det er muligt at købe den til din Trangia. Multifuel-brænderen passer ned i hullet på 25 og 27-serien, ligesom gas og spritbrænderen, og den kan derfor ikke stå på jorden uden en Trangia.
Fordele: Brændstof kan skaffes hvor som helst. Kan bruge mange typer brændstof. Effektiv i ekstreme temperaturer og højder. Et must på vinterfjeld.
Ulemper: Dyr at anskaffe. Som multifuelbrænder er den begrænset til kun at kunne bruges i Trangiaen, da den ikke kan stå selv. De færreste har behov for denne brænder, da de andre typer er tilstrækkelige.
Udover selve serienavnet er der også et tal efter bindestregen, som er en kode for, hvilke dele Trangiaen indeholder:
De sidste forkortelser i produktnavnet, UL og HA, henviser til materialet. Står der GB, betyder det, at gasbrænderen er inklusiv.
Der findes masser af ekstra udstyr, som kan forbedre en Trangia. Har du en ganske almindelig Trangia i aluminium, kan du også sagtens opgradere den ved at løskøbe sliplet-pander og gryder, en løs kedel, en gasbrænder og meget andet.
Trangia Multi-disc / 69 kr.
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS