Mayaernes udvikling gennem tiden

Pre-klassisk periode
Perioden fra år 1500 før vor tidsregning til 300 efter kaldes den pre-klassiske periode i mayakulturen.

Image15.jpg
Skrevet af: Redaktionen
Opdateret den 22. dec 2021
Læst af: 9016

Pre-klassisk periode
Perioden fra år 1500 før vor tidsregning til 300 efter kaldes den pre-klassiske periode i mayakulturen.

I den periode blev maya-sproget udviklet, og de første større byer blev grundlagt.
Mayaerne overtog dele af deres matematik og kalendere fra olmecerne – en kultur, der af forskere ses som moderen til al mellemamerikansk kultur. Perioden mellem 300 før vor tidsregning og 300 efter var særlig givtig for mayaerne og store udviklinger fandt sted over hele regionen. Skriftsproget fik egen særskilte retning væk fra olmecernes, og kalenderen blev finjusteret. De storslåede byer som El Mirador, Kaminaljuyu, Rio Azul og Tikal blev grundlagt. Men det var også en periode med store indre stridigheder og krige mellem bystaterne.
 

Image14.jpgKlassisk periode
Den klassiske periode i mayaernes udvikling fandt sted mellem år 300 og 900 efter vor tidsregning. I perioden videreudviklede de kalenderen og udviklede skriftsprog til stor sofistkation. Mange gamle bygninger blev revet ned i udviklingens navn. Flere bygninger blev opført lag på lag, så den nye bygning dækkede over flere tidligere. De fleste ruiner, der stadig eksisterer i dag, stammer fra denne periode. Mayaerne begyndte også at udhugge deres bedrifter i steler – mægtige stelblokke med udhugget skrift og statuer – som stadig findes over hele Mellemamerika. De mest berømte byer fra denne periode inkluderer Tikal, Palenque, Yaxchilán, Copán og Quirigua.

Mod nye højder
Mayaerne blev stærkt påvirket af Teotihuacan-riget mod nord – i det nutidige Mexico. Men i år 650 efter vor tidsregning kollapsede Teotihuacan. Dette kollaps udløste en stormflod af nye udviklinger, og magten blev forflyttet. Det blev den indirekte årsag til, at mayaerne nåede deres allerhøjste udviklingsniveau. Både kunst, astronomi og religion nåede nye højder. Astronomien og matematikken blev så sofistikeret, at mayaerne kunne måle himmellegemers kredsløbet med hidtil uhørt præcision. De kortlagde Venus’ bane så nøjagtigt, som det kun er tilfældet i helt moderne tid. Deres byer voksede til størrelser, der langt overgik samtlige byer i datidens Europa.
 
Kollapset truer
Allerede i år 750 efter vor tidsregning begyndte mayaernes problemer, og kollapset af civilisationen truede. Mange har spekuleret over, hvad der udløste problemerne. Klimaet forandrede sig, og dette ledte måske til alvorlige problemer i landbruget. Måske var der sult og hungersnød. Under alle omstændigheder faldt befolkningstallet, og byerne blev forladt. I år 830 efter vor tidsregning var udviklingen gået i stå. Nogle byer i både Belize og Mexico overlevede, men i Guatemala blev alle byer forladt, og befolkningen flyttede ud i landområderne som bønder.
 
Image18.jpgPost-klassik periode
Perioden fra år 1000 til 1500 efter vor tidsregning splittedes mayaerne op i endnu flere undergrupper. Flere af de ruiner, der i dag findes syd for Cancun, stammer fra Yacatan-mayaerne i denne periode, blandt andet Chichen Itza, Uxmal og Mayapán.
 
Spanierne kommer
Fra år 1500 og frem ankom spanierne til området. I år 1517 sejlede skibe ind langs Yucatáns kyster, hvor de, under ledelse af Cortes, led alvorlige tab til mayaerne. I 20 år kæmpede mayaerne for deres overlevelse, men til sidst blev de overmandet og besejret. Mayaerne blev slagtet i krigene, og europæiske sygdomme slog næsten alle de resterende mayaer ihjel. Så sent som i juli 1847 fandt en mayaopstand sted, hvor de erobrede 90 procent af deres oprindelige områder, men over en længere periode blev de slået tilbage. Selv den dag i dag kæmper mange mayaer for en større grad af selvstændighed.

Andre spændende artikler


Miniguide til hotspots i Rajasthan

Miniguide til hotspots i Rajasthan

Blandt rednecks i USA

Blandt rednecks i USA

Mit forsøg med piller mod jetlag

Mit forsøg med piller mod jetlag