Du er her:

Guatemala


Lake-Atitlan_3921499.jpgAktiv ferie. Kultur. Natur. Historie. Guatemala har det hele. Farverige Guatemala er en af de mest populære rejsedestinationer i Mellemamerika – og det er forståeligt.

Aktive, junglebeklædte vulkaner rager næsten fire kilometer i vejret og danner grobund for glimrende trekking, samtidig med at de knejser over de koloniale byer.

Her trisser landets indianere rundt i farvestrålende gevandter, markederne bugner af grøntsager, og de farverige katedraler henleder opmærksomheden på spaniolernes tid og den spændende historie.

Det er dog uden for de store byer, at Guatemala rigtigt kommer til sin ret. I den nordlige jungle gemmer en af Mellemamerikas godt gemte juveler sig: Maya-ruinerne i Tikal er blandt de mest spektakulære af slagsen. Skræppende papegøjer og brølende aber skaber en uforglemmelig lydkulisse. Der er masser af muligheder for at udforske junglen.

Et andet fantastisk spot er Lago Atitlan – søen, der ligger på bunden af et gigantisk vulkankrater og er omkranset af en række andre vulkaner. Rundt om søer er der flimrende mountainbiking, der er muligheder for forskellige former for vandsport på søen og vandring på vulkanerne

Befolkning, kultur og religion i Guatemala

Der bor 14,6 millioner mennesker i Guatemala (juli 2005). 60 % af befolkningen mestizoer, som er en blanding mellem spanierne og de oprindelige indianske stammer fra området og taler spansk.

Den resterende befolkning (40 %) bliver udgjort af en lang række forskellige mayaindianske folk, der taler en bred vifte af sprog – i alt er 23 sprog ud over spansk anerkendt som officielle sprog. De største grupper af indianere er K’iche, Kaqchikel, Mam og Q’eqchi. Guatemala er et af de latinamerikanske lande, hvor den indianske del af befolkningen udgør den største del af den samlede befolkning, og hvor de derfor også er meget synlige i gadebilledet.

På byernes markedspladser ser man specielt mange kvinder klædt i de farverige, stribede klædedragter, der er typiske i landet. Børnene bliver båret i stofbylte på ryggen og store kurver med alskens varer ofte båret på hovedet.

Den spansktalende del af befolkningen er katolikker og protestanter, mens oprindelig maya-indiansk tro er stærkt udbredt i de indianske samfund. Hver gruppe har sit eget sprog og traditioner, men de deler den samme kulturarv i form af religion, musik, dans, mad og den måde, samfundet sociale struktur er opbygget på.

Den gamle mayaindianske tro bygger på et stort panteon af guder af begge køn – ofte er der en såvel en mandlig som en kvindelig inkarnation af en given guddom. Hovedguden er Itzam Ná, der tager skikkelse som en gammel mand, og præger alle aspekter af livet. Han er opfinderen af skriften og beskytter lærdom og videnskaben. Hans kone, IxChel, er hans kone og guden for vævning, medicin og barnefødsler.

Hun er desuden månegudinden, ligesom der også findes guder for solen, Nordstjernen og Venus. Mayaerne tilbeder således både guder, som vi kender dem samt himmellegemerne.

Fire guder opretholder de fire verdenshjørner på en jord, der er flad og firkantet. Hver af guderne repræsenterer forskellige professioner og tilhører dermed forskellige sociale klasser.
Dødsriget, Xibalbá, er inddelt i 9 lag, der er beboet af forskellige guddomme, der på den ene eller den anden måde relaterer til døden.

Mayaerne inddelte året efter deres helt egen kalender, og fastlagt efter denne, blev der afholdt festivaler, overgangsritualer og ceremonier. De havde til formål at tilfredsstille guderne og garantere, at den kendte verden ville bestå, som den var. Ritualerne indebar ofte faste, ofring af mad, værdigfulde genstande og nogle gange endda mennesker. Præsterne, der forestod ceremonierne, repræsenterede guderne, og det hele endte ofte med store fester, mad og druk.

Guatemalas historie

Mayaernes opblomstring
Forfædrene til den storslåede maya-civilisation, der prægede Mellemamerika gennem århundreder var fiskere og bønder, der bosatte sig på Guatemalas stillehavskyst to årtusinder før vores tidsregning.

Disse primitive samfund udviklede sig og i omkring år 250 skete en opblomstring, der førte til konstruktionen af omfattende tempelbyer med fornemme templer og religiøse bygninger – ofte placeret i spektakulære omgivelser på toppen af frodige bjerge og grønne bakker.

Mayaerne fortsatte med at dominerer kulturelt og politisk op gennem det meste af det første årtusinde i vores tidsregning. Først fra det bjergrige guatemalanske højland og senere i El Peténs lavland, hvor den mystiske jungle den dag i dag er hjemsted for nogle af de fineste eksempler på mayaernes fortræffeligheder som arkitekter – Tikal, Uaxactún, El Mirador og Altar de los Sacrifios er nogle af ruinkomplekserne, der kan udforskes i dag.

En civilisations kollaps
Mayaernes imperiums kollaps i omkring år 900 er en gåde, men her efter var det itzaerne, der bosatte sig i El Petén, hovedsagligt i områderne omkring Flores. Spanierne ankom i skikkelse af Pedro de Alvarado til Guatemala i 1523 for at lægge landet under den spanske konges krone. Det viste sig at være en vanskelig opgave i lavlandets svært gennemtrængelige jingler, hvor itzaerne holdt stand helt ind til 1697. På dette tidspunkt var det meste af Guatemala for længst underlagt det spanske imperium.

Landområderne var opdelt i store enheder, hvor den lokale befolkning blev udnyttet på det groveste. Ikke bare befolkningen blev knækket, den spanske kultur- og religionsimperialisme forårsagede ødelæggelsen af en stor del af mayaernes, itzaernes og andre stammers religiøse bygninger og monumenter.

Selvstændigheden
Guatemala red med på bølgen af frigørelse, der rullede gennem hele Latinamerika i begyndelsen af 1820’erne, og i 1821 blev landet selvstændigt. Det betød dog ikke bedre vilkår for den indianske befolkning. Snarere tvært imod. De nyrige var kreolerne, der havde spansk blod flydende i årene, og de satte sig på enorme landområder, hvor der blev dyrket tobak og sukkerrør. Efterkommerne af mayaerne arbejdede som slaver i disse marker. Lige siden har landets mayaindianere levet under kår, der er betydeligt ringere end den resterende befolknings.

Det 20. århundrede
Diktatorer prægede den politiske scene op gennem det 20. århundrede – få af dem med de store lederegenskaber. Juan José Arévalo kom til magten i 1945 og var en undtagelse. Han etablerede et nationalt sundhedssystem og nedsatte et bureau til at sikre mayaernes rettigheder. I løbet af de seks år han var ved magten, var han udsat for 25 kupforsøg. Hans efterfølger general Jacobo Arbenz Guzmán blev væltet i et CIA-støttet militærkup i 1954, og herefter fulgte en række militærpræsidenter.

Op gennem 1960’erne og 1970’erne blev de rige rigere, og bønderne blev fattigere og fattigere. De flygtede til byerne og levede i armod undertrykkelse. Landet har senere hen varieret mellem militære styrer og demokratisk valgte regenter, og der opstod borgerkrig i 1990’erne og sluttede i 1996.

I 1999 blev der for første gang i næsten 40 år afholdt et fredeligt valg, og i dag er situationen nogenlunde stabil.

Hvornår skal jeg rejse til Guatemala?

Det er muligt at besøge Guatemala året rundt, men det mest behagelige vil nok være i sommerhalvåret. Her er der dog også flest turister, der lægger vejen forbi, så det er en mulighed at pakke sweateren og huen med øreflapperne og tage af sted i vinterhalvåret.

Den tørre tid i Guatemala er fra oktober til maj. I højlandet er dagene her varme og dejlige og nætterne behageligt kølige uden at være kolde. Den resterende del af året er nætterne kolde, mens dagene er fugtige og kølige. Stillehavskysten er hed hele året rundt med en gennemsnitstemperatur på 38 grader og en høj luftfugtighed.

Rejsen rundt i Guatemala

Ikke mange indbyggere i Guatemala ejer en bil, så det er meget almindeligt at rejse med bus.

Det betyder, at det ofte vil være ligetil at komme fra sted til sted med de gamle, kasserede skolebusser fra USA, der ofte er malet i mange farver og udstyret med religiøse sloganer, som for eksempel ’Jesus elsker dig’ eller ’Guderne er store’. Det er billigt at rejse med bus.

I El Petén er vejene under regntiden nogle gange i en miserabel tilstand, og rejsetiderne kan være lange. Indenrigsflyvninger er en mulighed.

Nogle af Guatemalas nationalparker i de nordlige jungleområder kan man kun komme til med båd. Det er dog ikke at regne som transport, men snarere som en ekstra oplevelse.

Rejsen til og fra Guatemala

Internationale fly lander for det meste i hovedstaden Guatemala City. Nogle flyver også til Flores, der er den nærmeste lufthavn til Tikals mayaruiner. I højre side her op awo.dk kan du finde rejsebureauer og tjekke aktuelle billetpriser.

Guatemala grænser op til Mexico, Belize, Honduras og El Salvador. Det er muligt at krydse ind og ud mellem landene på veje, mens der også er mulighed for at sejle ind fra såvel Omoa i Honduras som Punta Gorda i Belize. Begge har forbindelse til Livingston.

Sundhed og sikkerhed i Guatemala

Langt størstedelen af de mange turister, der rejser til Guatemala har et problemfrit ophold.

Det er dog værd at bemærke, at Guatemala er et meget fattigt land og væbnede røverier og overfald forekommer.

Udvis derfor opmærksomhed, undgå at bære dyre smykker, ure osv. Og prøv at lade være med at udforske små gyder i de større byen midt om natten.

Som en grundregel er det også en god ide at holde sig væk fra demonstrationer, da de til tider udvikler sig til voldelige sammenstød mellem demonstranter og ordensmagten.

Du kan tjekke rejsevejledningen til Guatemala på www.um.dk/da


En opdagelsesrejsendes kærlighed til mayarigets ruiner

En opdagelsesrejsendes kærlighed til mayarigets ruiner

Tempeljægeren: På ekspedition blandt indianere, kokainsmuglere og gravrøvere i Guatemala er en uh...
Tikal - maya-folkets tabte verden

Tikal - maya-folkets tabte verden

Tættere på guderne i Guatemala
Bestig de imponerende pyramider i det utrolige tempelkompleks, Tikal, som maya-folket byggede dyb...
Trekking på Guatemalas vulkaner

Trekking på Guatemalas vulkaner

Flydende lava og dybblå søer
Med 33 vulkaner er Guatemala andet end mayaindianere og ruinbyer. Der er masser af trekking til f...
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind