Primus Eta Power

Primus Eta Power er et kogesæt fra kogegrejseksperterne fra Sverige, der med Eta Power vil vise, at effektivitet og gasbesparelse kan hænge sammen i et sæt med alverdens muligheder.

Eta power består af en vindskærm, som står meget stabilt direkte på jorden med plads til gasbrænderen samt tre udfoldelige ben, hvor gryden skal stå på. Eta Pot-gryden har udfoldeligt håndtag og en varmeveksler på undersiden, som sørger for at minimere varmespildet fra brænderen. Materialet er hårdt anodiseret aluminium, som både er let og utrolig holdbart.

Udover varmeveksleren er det tætsiddende låg med til at holde på varmen, og med den indbyggede si er det nemt at hælde vand fra eller hælde det kogende vand op til en kop kaffe. Det hele kommer i en opbevaringsbeholder i nylon, hvor der er rum til brænderen, den løse piezotænder samt plads til en gasdåse på 230 gram.

804 gram er væsentligt lettere end andre kogesæt til 3-4 personer. Især hvis man medregner gas, da gasforbruget næsten kan halveres i forhold til andre løsninger på grund af den effektive varmeudnyttelse. Dét, der virkelig gør forskellen, er den effektive Eta Pot, der udnytter 80 % af energien fra gassen (i normale gryder er det kun 40 %).

Eta Power har en brændværdi på 2000 watt, hvilket ikke er det helt vilde, men den formår alligevel at koge 1 liter vand på omkring 3 minutter – og så endda med et gasforbrug på cirka sølle 6 g! Der er selvfølgelig forskel afhængig af vind og vejr, men i både sommer og efterårsvejr, har jeg opnået følgende kogetider: 0,5 liter vand på 1:20-1:50 min; 1 liter vand på 2:30-3:30 min; 1,5 liter vand på 3,5-4 min.

Primus råder en til kun at bruge ¾ del af den maksimale kraft, da man så opnår den mest effektive varmeudvikling i forhold til gasforbruget. Det betyder, at et kogesæt med gas til en uges brug kan komme til at veje omkring et kilo alt efter årstiden og gastronomiske ambitioner.

Skal du på tur et sted i koldere klima, fås der også en multifuelbrænder, som kan kobles til gasbrænderen i Eta Power. Det koster kun 500 kroner for denne ekstra investering til sættet.

Eta Power kan andet end at koge vand, for det er et kogesæt med mulighed for at lave næsten al slags mad. Jeg har haft diverse retter kørende i den 1,8 l store gryde, hvor der har været nok mad til 3-4 personer. Først har jeg kogt tilbehør som ris, pasta, kartofler, hvorefter jeg har hældt det i den medfølgende plastikskål og sat det ned i den varmeisolerende opbevaringsholder. Herefter er det bare at få gang i sovsen eller gryderetten, og så har man så et varmt måltid på ganske kort tid

Dog kan Eta Pots være lidt for effektive; det kan være svært at ramme en passende lav temperatur, for hvis man skruer for langt ned, varmer den kun i midten, og ens mad bliver brændt. Dette er især oplevet ved ihærdige forsøg på at lave pandekager i gryden, hvilket ikke kan anbefales at gøre på denne brænder.

Jeg kunne også ønske mig, at gryden lå mere fast, når den er pakket sammen, da gryden har en noget mindre diameter end vindskærmen og derfor rasler rundt. Etuiet er smart at pakke i, men det kommer til at lugte, hvis man har beskidte gryder og tilbehør.

Men alt i alt et rigtig godt sæt, som jeg trygt kan tage med på længere ture. Effektiv varme og gasudnyttelse, hurtig kogetid, mad nok til 3-4 personer samt meget andet gør dette sæt ideelt til alle former for outdooraktiviteter.

Rasmus Simonsen, mandag, 18 november 2013, hits: 7865