Primus Eta Express

Primus Eta Express er et opdateret kogesæt fra de svenske veteraner. Med fuld gas, ja så menes der fuld gas, for du kan koge en liter vand på kun 2:40 minutter, og samtidig er det en af de mest gasbesparende kogesæt på markedet.

449 gram i det hele. Og det dækker brænder, gryde, låg, plastikskål og vindskærm, som tilsammen udgør Eta Express. Den fungerer ved at skrue brænderen på gasdåsen, og derefter kan vindskærmen fastsættes med magnet. Gryden tages op og et håndtag foldes ud, og så er det ellers bare at fylde noget i gryden og åbne for gassen. Den indbyggede piezo-tænder gør, at man ikke behøver at tilføre ild. Desuden er der et medfølgende plastiklåg, som har indbygget si, hvilket jeg har haft stor glæde af.

Eta Express kan rumme op til en liter vand og har indgraveret linjer med forskellige mål. Det er muligt at bruge større gryder på brænderen, men vindskærmen og den effektive varmeopfanger under gryden får man jo så ikke glæde af.

1 – 2 – 3 - start
Det lyder måske som enhver anden brænder, men det er ikke bare en gasbrænder og en almindelig gryde, for med Eta Express får du noget af det mest effektive kogegrej, du kunne drømme om. Især kogetiden imponerer (egne målinger): Den koger en liter vand på mellem 2.30-2.50 minutter; 0,5 liter vand på 1.30-1.40 minutter og 0,3 liter vand til en kop kaffe på mellem 1.00-1.10 minutter. Dette har været på fuld gas, hvilket man kun behøver, når der koges vand. Under madtilberedning behøver man ikke særlig meget power, da gryden optager varme effektivt. Grunden til dens høje performance er dens varmeforstærker under gryden, de 2600 watt, samt vindskærmen, som alt sammen er lavet i hårdt-anodiseret aluminium, der er let og nemt at arbejde med og gøre rent.

At den både kan være effektiv og gasbesparende, er noget af et plus. Den bruger 230 gram gas på 85 minutter, hvilket er rigtig pænt. Det betyder, at du kan koge en liter vand på omkring 6-7gram gas, så der behøves ikke meget gas med på turen. Den er faktisk mere effektiv end det meste andet på markedet. Så ikke nok med at sættet kun vejer 449 gram, så burde det være muligt to mand at klare sig en uge med 230 g gas – og det er altså ret imponerende.

En ting man skal være opmærksom på, er at det hele kommer op i en vis højde, alt efter gasdåsestørrelsen du bruger. Den klarer sig okay ved vind med vindskærmen den rigtige retning, selvom den virker bedst et sted med læ. I forhold til stabiliteten er det ikke det bedste, da det hele hviler direkte på gasdåsen. Men dette er der en løsning på, da man kan købe en fod til gasdåsen til 69,-, så den opnår meget bedre stabilitet på forskelligt terræn - en rigtig god investering!

Der kan være en 100 grams gasdåse i den nye Eta Express, mens der kunne være en 230 grams i den gamle. Det ville være fedt, hvis der også kunne det i denne, da det ofte er den type, man bruger. Den gamle model havde en pande som også virkede som låg, dette er dog droppet og man må nøjes med plastiklåget, som virker ganske fint. Man kan sagtens stege i den nye bredere model, selvom der ikke er pande, men det smarte var, at man kunne have noget liggende på panden samtidig med det andet var i gryden, men det er så løst med en medfølgende skål. Desværre passer grydelåget ikke til skålen.

Array
Rasmus Simonsen, søndag, 16 juni 2013, hits: 6163