Primus PowerCook

kogeEr du friluftsenspænder med hang til letvægt og smarte løsninger, så vil du elske Primus PowerCook.

Jeg er for længst blevet fan af gasbrændere, som for mit vedkommende har erstattet det tunge bøvl med sprit, og som i de fleste almene friluftsscenarier klarer sig rigtig fint sammenlignet med multifuelbrændere, der ofte kan være noget af en udfordring at betjene.

Jeg har derfor glædet mig til at teste Primus PowerCook, som monteres direkte på gasflasken. Rygtet siger, at gasbrænderen i lommeformat gør sig godt – selv til større pander og gryder. Men har en brænder i lommeformat rent faktisk kapacitet til de større dimensioner?

Jeg tog den med på tur i den svenske skærgård for at teste dens ydeevne og funktionalitet.

Primus PowerCook er en lille sammenfoldelig sag på kun 171 gram. Den fylder bare 48 x 78 x 109 mm, og dens minimale fylde gør, at den snildt kan ligge i lårlommen på mine vandrebukser. Brænderen ligger i en lille, lækker, sort ’drybag’ og tager sig godt ud, da jeg åbner indpakningskassen. Efter at have læst billedguiden ved jeg, at brænderhovedet skal klikkes op på toppen af gastilførslen, tvistes så brænderhovedet sidder i spænd, skrues på gasflasken og så er den klar til brug. Skru på +/- tilførslen af gas, tryk på den integrerede gnisttænder for at antænde gassen og værsågod, så er den klar til brug. Det kan da ikke være mere simpelt.

Jeg har testet den med både stor pande, gryde og kedel. Den lille brænder yder 4000 watt, og så har du, efter producentens ord, kogende vand på mellem to og tre minutter. Med maksimal effekt fra en gasflaske på 400 gram (fuld åben dysse) havde jeg på to et halvt minut, i en almindelig gryde fra køkkenet, 1 liter kogende vand til aftenteen. Med denne effekt er det ikke kun vandet, der er varmt, men også gryden bliver meget varm og temmelig uhåndterbar.

Jeg oplevede store forskelle på effekten, alt efter hvor stor en gasflaske jeg anvendte, især da jeg med en 100 grams flaske skulle stege fisk på en større pande, manglede jeg effekt – fiskene mere kogte end stegte på panden.

Når jeg skal vælge brænder til mine ture er det vigtigste, at jeg har en brænder med, som jeg kan stole på. Det vil sige, at den fungerer upåklageligt. Det skal være en brænder, som kan holde til at blive brugt uanset vejr og vind, og som jeg ikke skal bruge oceaner af tid på at få til at fungere.

Kort sagt, den skal være robust, stabil og let at gå til. Disse forventninger lever Primus PowerCook desværre ikke helt op til – den er simpelthen for specialiseret til letvægtsbrug, og mulighederne for madlavning på den er, efter min mening, ikke særlig store på grund af den dårlige stabilitet. Til gengæld vil den egne sig perfekt som en reservebrænder, eller hvis du kun skal koge vand.

Array
Vibe Sørensen, mandag, 14 oktober 2013, hits: 5438