Udstyrstest

Optimus Vega

Skrevet af: Anders Aagaard
Den 22. jun 2022
Læst af: 6516
Karakter fra test
Optimus Vega
Anmeldelsen

Det (næsten) perfekte udendørskomfur?

Hvis du godt kan lide at kokkerere, når du er på tur, hvis der skal laves mad til flere personer, eller du bare skal have en let og kompakt gasbrænder med en hurtig kogetid, så er den nye Optimus Vega et rigtig godt bud.

Optimus Vega er en utrolig let (228 gram) og kompakt gasbrænder. Den kommer i en lille pakkepose, der er mindre end en knyttet hånd og vil således snildt kunne pakkes ned i de fleste kedler/gryder. På trods af den lille, sammenpakkede størrelse, har brænderen en rigtig stor understøttelsesflade, når den først bliver foldet ud og er da også lavet til større gryder og madlavning til flere personer. Det klarer den rigtig fint.

Den store understøttelsesflade giver samtidig en rigtig god stabilitet, der er fed at have, hvis man skal lave store portioner mad, eller hvis man bare godt kan lide at gøre lidt ud af madlavningen.

Temperaturreguleringen fungerer rigtig godt, og dens output rummer et stort spektrum. Flammen kan føres helt ned på et niveau, der lige akkurat holder en simretemperatur, og når der skrues helt op, er den et sandt kraftværk. Kogetiden er god i forhold til mange andre lignende brændere, men er dog ikke blandt de absolut hurtigste. Under testen blev der målt syv minutter for at koge en liter vand under vindstille forhold og kolde temperaturer. Det må siges at være glimrende.

Designet til vinteren
Særligt det med at håndtere de kolde temperaturer er Optimus Vegas store force. Den indeholder dét Optimus kalder et ’4 seasons-mode’, hvor man, ved hjælp af nogle små, foldbare ben på ventilen, kan stille gasdåsen på hovedet. Gassen kommer derved ud i slangen i flydende form, og brænderen kan holde et mere stabilt brændstoftryk, hvilket giver en bedre ydelse under vinterlige forhold.

Det går dog ud over brændstoføkonomien, der bliver en del dårligere. Under normale forhold, vender man så bare gasdåsen normalt for ikke at udnytte brændstoffet optimalt. I det modus præsterer brænderen rigtig godt og bruger ikke de store mængder brændstof, og man vil derfor ikke behøve bære så store mængder gas. Desuden brænder den meget rent, og man vil ikke have problemer med sod på gryder og pander.

En funktion jeg savner i Optimus Vega, er muligheden for at tænde den uden brug af fyrtøj. Man kunne godt have installeret en lille ’klikker’, som man ser på mange andre brændere, til at antænde den.

Brænderen kommer med en fin vindskærm, man kan bruge under blæsende forhold. Den er ganske simpelt konstrueret, men fungerer glimrende. Ud over at blokere for vinden giver det reflekterende materiale også en bedre ydeevne for brænderen, da varmestrålerne bliver reflekteret.

Optimus Vega er således en supergod brænder for familien, der skal på tur, for guiden, der skal lave mad til en mindre gruppe, eller solovandreren der godt kan lide at kokkerere lidt ud over det sædvanlige. Den kan så sandelig bruges af alle.

Optimus

Vega
Pris: 899,-

Bedømmelsen

Der er ikke mange negative ting at sige om Optimus Vega. Den præsterer utrolig godt, og man får rigtig meget brænder i forhold til både vægt, volumen og pris. Den har en god brændstoføkonomi, en god kogetid og så er den utrolig stabil. Den egner sig bedst til de store gryder og pander, men kan også sagtens benyttes med de mindre. Brænderen er noget nær det nærmeste, man kommer det perfekte udendørskomfur.

9/10: Wow, vi er imponerede
Meget stabil, kompakt, let, god i kulde, fin kogetid, god varmeregulering.
Ingen antændingsmekanisme, ikke blandt de allerhurtigste brændere.

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på Optimus Vega
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på Optimus Vega ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.