Alaska

Læs artikler, guider og nyheder om outdoor og vandreture i Alaska


Dyk ned i inspiration til de bedste vandreruter, hvad end der er tale om nye og forholdsvis ukendte vandrestier eller vandring på veletablerede klassikere, og tag det første skridt mod nye oplevelser i Alaska.


Info og fakta om Alaska

Fantastiske Alaska er en af jordens helt store vildmarksområder. Det er bjørne og ulves hjemland. Stedet, hvor kilometerlange gletsjere kysser de kolde farvande, hvor hvaler slår med halen, og søløver og soler sig på klipper.

Det er området, hvor mulighederne for aktiv rejse er uudtømmelige. Hvad enten du er til trekking i vildmarken, hvor dit eneste selskab i utallige dage er intet andet end naturen og dyrene eller mere til dagsture på fine, markerede stier. Om du er til turcykling og mountainbiking i bjergrige områder eller fredelig kajakroning i skyggen af gletsjere. Om du er til bilferie eller heller vil opleve Alaskas bugter, fjorde og farvande med færge. Alaska har noget for alle.

Det er derfor med god grund, at dette område, der først rigtigt kom på landkortet da guldfeberen begyndte sin rasen i slutningen af det 19. århundrede, gennem generationer har lokket eventyrere og naturelskere til sig. I Alaska er det ikke spørgsmålet, hvad du skal lave. Spørgsmålet er, hvad du bliver nødt til at fravælge.

Befolkning, kultur og religion i Alaska

Omkring 20% af Alaskas 650.000 indbyggere stammer fra den oprindelige befolkning. Befolkningen vokser dog, så den oprindelige befolkning udgør en stadig mindre andel af indbyggerne i USA's nordligste stat. Statens oprindelige befolkning består af tre hovedgrupper: eskimoer, indianere og aleuter, som alle er stolte af deres kulturelle arv.
Befolkningen er hovedsageligt kristen.

Alaskas historie

Den første europæer, der så Alaska, var Vitus Bering, der stammede fra Horsens. Det var i 1728, hvor Bering sejlede under det russiske flag og var blevet sendt ud af zaren, der med Berings opdagelse kunne gøre krav på det enorme landområde højt mod nord. Det mest interessante ved Alaska på det tidspunkt var den store forekomst af havoddere, hvis skind var efterspurgt på det europæiske marked.

I 1860’erne var Rusland i en økonomisk trængt situation, og der opstod snak om at sælge Alaska til amerikanerne, der viste interesse for området. Salget blev en realitet i 1867 for den nette sum af 7,2 millioner dollars. For den amerikanske befolkning lod det til at være spild af penge på et område, der virkede stort set ubeboeligt – de skiftede dog mening, da der i 1896 blev fundet guld i Klondike. Guldfeberen satte ind og nybyggere, guldgravere og andre eventyrlystne sjæle begav sig af sted mod det ny land. I 1949 blev Alaska den 49. amerikanske delstat.

Hvornår skal jeg rejse til Alaska?

Højsæsonen i Alaska er sommermånederne, hvor temperaturerne er lunest. 

Rejsen rundt i Alaska

Alaska har 20.000 kilometer veje, men kun godt halvdelen af disse er asfalterede. Der er ofte langt mellem benzin, proviant og overnatning, så planlægning er vigtig, hvis du bestemmer dig for at rejse rundt på egen hånd. De fleste veje er farbare i en regulær personbil.

Cykel: Alaska er STORT, men samtidig en absolut drømmedestination for turcyklisten. Alaska Highway (se Hotspots) er en oplagt mulighed for en cykeltur og desuden er der rigeligt med muligheder i de mange nationalparker for at cykle på småveje og stier.

Fly: Da Alaska er et enormt stort område afhænger mange folk af transport med mindre fly. Det er en god måde at komme rundt på, og tilmed nødvendig for at nå flere steder.

Færger: Alaska Marine Highway Systems 8 færge forbinder en række havne – specielt i den sydvestlige del af delstaten. Rutenetværket er på omkring 5500 kilometer forbinder de 30 havne. Det er en flot måde at opleve Alaska på.

Sundhed og sikkerhed i Alaska

Det er sikkert at rejse i Alaska.
Det anbefales at blive vaccineret for stivkrampe og difteri, når du rejser til USA.

Log ind