3 dage på Camønoen

KONGERIGETS VENLIGSTE VANDRERUTE

Den er smuk, simpel, varieret og veletableret. Du skal bare følge det ikoniske orange Camønomærke, så får du alt fra Danmarks mest idylliske natur med marker, der om sommeren er gule, så langt øjet rækker, til dybe egetræsskove og Møns Klints ikoniske, stejle skrænter.

Camoenoen-Raabylillestrand.jpg
Skrevet af: Amalie Bengtsson
Opdateret den 30. maj 2023
Læst af: 2130

Den er smuk, simpel, varieret og veletableret. Du skal bare følge det ikoniske orange Camønomærke, så får du alt fra Danmarks mest idylliske natur med marker, der om sommeren er gule, så langt øjet rækker, til dybe egetræsskove og Møns Klints ikoniske, stejle skrænter.

Camønoen går under navnet ’Kongerigets venligste vandrerute’ og snor sig 175 kilometer rundt på Møn, Nyord og Bogø. Den relativt nye vandrerute åbnede i sommeren 2016 og bringer en gennem Klintekongens land.

Her er små, fredelige stier gennem skov, frit udsyn og frisk luft langs strande, udsigt til åbent hav og bølgende marker, og selv om natten er der noget at kigge på.

Møn byder nemlig på Danmarks smukkeste stjernehimmel, og det er faktisk ikke nogen tilfældighed. Områder er nemlig certificeret Dark Sky, hvilket betyder, at stjernehimlen så at sige er fredet, da man har begrænset lysforurening.

En smuk solnedgang på en mark ved Camping Møns Klint.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?


Camønoen helt kort

Overnatning: Telt, shelter eller bed & breakfast
Antal dage: 3
Antal kilometer: 68 kilometer.
Bedste måneder: Kan vandres året rundt, men er bedst om sommeren, hvor der er masser af liv på Møn.


Undervejs er der også en række fine kulturoplevelser, og så er ruten nem at følge – her kan de fleste være med. Man kan selvfølgelig vandre hele ruten, der er delt op i 10 etaper – med navne som Enebæretapen, Mælkevejen, Klinteetapen og Fugleetapen – men den er også velegnet til at blive delt op i mindre etaper. Man kan for eksempel tage en forlænget weekend og opleve de 68 kilometer af etapen, vi beskriver herunder.

Camoenoen 4502

Dag 1: Råbylille Strand ved Kullegårdsvej busstoppested – Camping Møns Klint (20 km)

Fra Råbylille Strand følger man stranden i cirka fem kilometer til Klintholm Havn. Fra stranden har man udsigt til Hjelm Bugt og kan tidligt ane Klintholm Havn forude. Ved Klintholm Havn kan man holde en velfortjent pause med en god kop kaffe, en is eller en frokost, før kursen sættes mod Møns Klint. De næste knap syv kilometer følger man landeveje med den smukkeste udsigt over marker og Hjelm Bugt, indtil man rammer Klinteskovens dybe, stille ro.

Herfra vandrer man den sidste del af dagens etape langs den ikoniske Møns Klint med næsten konstant udsigt til den stejle klint og havets brus. Undervejs på ruten kan man holde pause ved GeoCenter Møns Klint, hvor man kan nyde en kop kaffe, en is eller et måltid fra cafeen – eller måske endda købe billetter og gå en tur gennem GeoCenteret.

Der er mulighed for at overnatte på Camping Møns Klint – en idyllisk plads med fokus på den omkringliggende natur. Hvis man har børn med, er der masser af sjove aktiviteter at finde på Camping Møns Klint i højsæsonerne med alt fra swimmingpool, minigolf og legeplads til bål, skumfiduser, solnedgangs – og stjernekiggeri.

Vandrer man med fuld oppakning, er der et stort grønt område til at sætte sit telt op på. Vandrer man let, kan man bo i glampingtelte eller i Villa Hunos fine ferielejligheder lige udenfor campingpladsen.

Bogø Camoenoen

Dag 2: Camping Møns Klint – Ulvshale Camping (27 km)

Alternativ: Camping Møns Klint – Nyord (34 km)

Anden etape fører en tilbage ind i Klinteskoven, hvor man følger klinten i cirka tre kilometer, indtil man rammer den fine slotspark ved Liselund Slot. Derfra følger man små landeveje med marker, så langt øjet rækker og lange afstande mellem huse. Efter et par timers vandring rammer man igen kysten og følger den i et par kilometer, før man drejer ind i landet. De sidste 15,5 kilometer fortsætter ruten ad landeveje og små markstier, indtil man slår nord mod kysten og rammer Ulvshale Strand og Ulvshale Camping. På ruten har man næsten det nordlige Møn for sig selv. Man møder sjældent en bil.

Har man ikke telt med til at overnatte på Ulvshale Camping, kan man vandre de syv kilometer videre til Nyord, hvor der er flere Bed & Breakfasts. Turen går gennem Ulvshale Skov i cirka 3,5 kilometer, indtil man rammer Nyord Bro og dæmning, som man krydser til Nyord. Hvis man er bare lidt interesseret i fugle, så er Nyord et spændende sted. På vej mellem broen og Nyord by kan man nemlig besøge et observationstårn med udsigt over Nyord Enge. Det giver rig mulighed for at opdage fuglelivet på øen.

Camoenoen 4356

Dag 3: Ulvshale Camping – Nyord – Stege Rutebilstation (21 km)

Kursen bliver nu sat mod det endelige mål – Stege. Fra Nyord går turen tilbage over dæmningen og broen og videre langs Stege Bugt. Man kommer kort ud på små landeveje igen, inden man følger en lille, hyggelig sti gennem Udby Skov til Stege. Ved indgangen til Stege, går man langs Stege Byvold – Danmarks bedst bevarede bybefæstning – ned mod kystlagunen Stege Nor og direkte ad Camønoen til rutebilstationen. Herfra kan man gå op gennem bymidten, der i sig selv er en af Møns seværdigheder, som man ikke må gå glip af. Om sommeren emmer byen af liv og feriestemning, og torvet er fyldt med mennesker, butikker, restauranter og hyggelige cafeer. Et perfekt sted at afslutte tre dages Camøno-vandring.

Find din næste tur her


Ruteforslag
Lollands Diger

Lollands Diger

Ruteforslag
Øhavsstien

Øhavsstien

Ruteforslag
Marskstien til fods

Marskstien til fods

Andre spændende artikler


Vandreruter ved havet

Vandreruter ved havet

Guide: Kom i gang med vandring

Guide: Kom i gang med vandring

Længere. Hurtigere. Lettere.

Længere. Hurtigere. Lettere.

Log ind