Stevns Klint Trampesti


En kort togtur fra Københavnsområdet finder du Stevns Klint Trampesti, hvor du har mulighed for at vandre på klintekanten langs Østersøen med spektakulære udsigter over den hvide klint og havet langt under dig. Området er Unesco Verdensarv, da intet andet sted i verden fortæller historien om dinosaurernes udryddelse bedre, hvilket bare gør turen ekstra interessant. Derudover passerer ruten forbi en perlerække af andre seværdigheder.

Stevns Klint Trampesti er unik natur kombineret med en hel perlerække af interessante attraktioner direkte ud til klintekanten.

En stor del af ruten følger klintekanten, mens man kan nyde udsigten over den stejle, hvide klint og Østersøen omtrent 40 meter under vandrestien. På solrige dage kan havet få en nærmest tropisk turkis kulør på grund af den hvide kalk på havbunden.

Selve Trampestien er lidt over tyve kilometer lang, og går mellem Rødvig og Bøgeskov Havn, men forlænger man ruten ad Sjællandsleden mellem Bøgeskov Havn og Strøby Ladeplads, har man en cirka 30 kilometer lang kystnær vandrerute, som passer perfekt til en weekendtur – det giver også en lidt nemmere logistik, da transportforbindelserne så fungerer bedre.

Vandrer man nordpå fra Rødvig er man hurtigt ude ved klinten, og kommer forbi Boesdal Kalkbrud som den første seværdighed, hvor den enorme pyramide, som har været anvendt til opbevaring af kalk, er et usædvanligt syn.

Herefter kommer man til Koldkrigsmuseum Stevnfortet, hvor en række kanoner og missiler opstillet nær vandrestien, afslører at her gemmer sig en vigtig brik i spillet om Danmarks forsvar under den kolde krig. Hvad man imidlertid ikke umiddelbart kan se, er de kilometerlange tunneller skjult i kalken under fortet – hvis man vil opleve de underjordiske gange, kan man deltage i en guidet rundvisning. 

Vandrestien fører videre nordpå til Højerup, hvor en del af kirken er styrtet i havet i et voldsomt klinteskred. Her kan man også se Fiskeleret, det bedste sted i verden at studere meteornedslaget, som udryddede dinosaurerne. Ved Højerup ligger et traktørsted.

Nord for Højerup kommer man til Stevns Fyrcenter, og en formidabel udsigt langs Østersøkysten. På klare dage kan man se både Møns Klint og Øresundsbroen samtidig.

Længere mod nord ligger Holtug Kridtbrud og den hyggelige Bøgeskov Havn med sit traktørsted.

Vælger man at forlænge vandringen til Strøby Ladeplads, byder ruten nu på kystnære bøgeskove og strande resten af vejen.


Aktivitet

Vandretur


Land

Danmark


Turlængde

22 km


Tid

2 dage


Type

Ruteforslag


Pris


Denne tur er bedst i:

  • Maj
  • Juni
  • Juli
  • august
  • september

Dag for dag


Dag 1

Fra Rødvig Station drejer du ud mod klinten og mod øst. Turen er allerede i gang, og hurtigt dukker den hvide klint op, og du går på klintekanten højt hævet over Østersøen.

Efter et par kilometer dukker Boesdal Kalkbrud op, et særpræget område der bærer præg af kalkudvindingen. Her findes en shelterplads, og der er adgang til vandet.

Efter yderligere halvanden kilometer, når du til Koldkrigsmuseet Stevnfortet, et underjordisk fort fra den kolde krigs tid, hvor beredskabet holdt til i skjulte tunneller dybt nede under klinten.

Det er oplagt at tage en lidt længere pause ved Højerup Kirke. Her er kirken delvist styrtet i havet ved et stort klinteskred og fortæller historien om hvordan vores kyster er under løbende forandring.

Det er også her man kan se det berømte fiskeler, som vidner om dinosaurernes udslettelse.

Og endeligt ligger her et traktørsted, hvor man kan få kaffe og kage eller måske en frokost.

Fortsætter du nordpå langs klinten, kommer du til Stevns Fyrcenter, hvor man kan besøge fyrtårnet og på en klar dag nyde udsigten til både Møns Klint og Øresundsbroen.

I foråret er klinten et godt sted at se fugletræk, for eksempel de trompeterende traner, som flyver tæt forbi klinten på deres træk til deres sommerresidens i Sverige.

Efter en lille detour ind i landet, kommer du til Mandehoved, hvor der er shelterplads og teltpladser.

Dag 2

Fra lejrpladsen ved Mandehoved fortsætter ruten nordpå langs klinten til Holtug Kridtbrud, et særpræget menneskeskabt landskab, der er skabt af kridtudvindingen. Holtug Kridtbrud er også et godt sted at se fossiler. Her er adgang til stranden, som er et populært sted for lystfiskere.

Efter Holtug Kridtbrud tager ruten et hak ind i landet ad små landeveje. Ved lavvande, og når der ikke er store bølger, findes der en alternativ rute, hvor man vandrer ad stranden hele vejen til Bøgeskov Havn. Ruten er svært fremkommelig og er ufarbar ved pålandsvind.

Bøgeskov Havn har et hyggeligt havnemiljø og et traktørsted, hvor man måske kan nyde en frokost eller en kop varm kaffe med et stykke kage til.

Ved Bøgeskov Havn slutter Trampestien, men har du lyst til en lidt længere tur på kystnære vandrestier, kan du fortsætte ad Sjællandsleden til Strøby Ladeplads. Ruten gennemskærer store bøgeskove direkte i vandkanten, hvor du af og til vandrer direkte på stranden og andre gange lidt længere inde i skoven.

Herfra går der bus tilbage til Køge, hvor der er togforbindelse videre.

Læs artikel

Stevns Klint Trampesti

Spektakulær weekend-vandretur i verdensarv

Turen er kun tilgængelig for Plus-medlemmer

Bliv medlem og få adgang til Opdag Verden

Som Plus-medlem af Opdag Verden har du adgang til ruter 

Ruterne indeholder viden som:

Sæson, hvornår er det godt at tage på tur. 
Hvor er Lejrpladser og er der vandrehjem, hytter eller anden overnatning. 
Hvor kan jeg få mad og vand på turen.
Transport til og fra ruten.
Links til mere info.
Kort over ture & GPX fil du kan bruge på din GPS.
Fotos fra turen.

Udover Turbasen får du magasinet 6 gange om året, rabat på ture, kurser, grej og meget mere, klik videre til Bliv medlem og se hvad du får for 299 om året.

Værd at vide


Nyttig viden

Der findes en perlerække af seværdigheder langs Stevn Klint. Udover fiskeleret, som har givet klinten verdensarvs-status, leder ruten forbi Boesdal Kalkbrud, Højerup Kirke med sin delvist nedstyrtede kirke, Koldkrigsmuseet Stevnsfortet, Stevns Fyrcenter, Holtug Kridtbrud og den hyggelige Bøgeskov Havn. Sæt gerne lidt ekstra tid af til vandreturen langs klinten, hvis du har lyst til også at opleve nogle af seværdighederne eller spise på traktørstederne.

Stevns Klint er et formidabelt sted at opleve fugletræk i forårs- og efterårsmånederne.
Ruten er velmarkeret med blå skilte med ”Stevns Klint Trampesti”.

Stevns Klint blev udnævnt til Unesco Verdensarv i 2014 på grund af Fiskeleret, en mørk stribe i klinten som fortæller historien om meteornedslaget, som udryddede dinosaurerne og en mængde andre dyrearter på jorden. I den lyse kalk ses en 5-10 centimer tyk grålig stribe. Det er askelaget som vidner om det enorme meteornedslag.

For fagfolk er klinten som en forhistorisk bog, hvor de første kapitler udgøres af det nederste lag af kalken. Her kan man finde fossiler fra dyrearter, der levede samtidig med dinosaurerne. Efter nogle millioner års læsning kommer vi til kapitlet med meteornedslaget, der anes som en mørk askestribe i klinten og fortæller historien om en vældig naturkatastrofe, som udslettede over halvdelen af jordens dyrearter. Lige over askestriben kan man finde fossiler fra de dyrearter, som overlevede katastrofen. Og efter yderligere nogle millioner års læsning kan man højere oppe i klinten se hvordan nye dyrearter opstod, og livet på jorden atter blev fyldt med artsrigdom og mangfoldighed.

Sæson

Trampestien kan vandres året rundt, men hvis du vandrer udenfor sommersæsonnen kan seværdighederne og spisestederne have begrænsede åbningstider.

Overnatning

Ved Mandehoved ligger der en shelterplads direkte på ruten og helt ud til havet. Her er endvidere masser af fine teltpladser samt et fugletårn med flot udsigt over Østersøen.

Ved Boesdal Kalkbrud et par kilometer udenfor Rødvig findes der også en shelterplads, som kan være fordelagtig at bruge, hvis du ankommer til Rødvig sidst på dagen og vil være klar til en tidlig start på vandrestierne næste morgen.

Mad og vand på turen

I Rødvig ved rutens sydlige startpunkt ligger der et supermarked, hvor du kan proviantere.

Ved Højerup Kirke samt Bøgeskov Havn findes der traktørsteder, hvor du kan spise frokost eller måske et stykke kage. Ved fyrtårnet ligger der en café.

Der er vandhane ved shelterpladsen ved Mandehoved.

Transport

Der er togforbindelse direkte til Rødvig, hvor du kan starte vandringen fra stationen og snart efter har udsigt til klinten. Trampestien har egentligt sit nordlige slutpunkt ved Bøgeskov Havn, men da busforbindelserne er bedre fra Strøby Ladeplads, kan du med fordel forlænge ruten med cirka ni kilometer på Sjællandsleden til Strøby Ladeplads.

Herfra går der jævnligt bus tilbage til Køge, hvorfra du kan tage toget hjem. Ankommer du i bil, findes parkeringsmuligheder ved Strøby Ladeplads tæt på busstoppestedet. 

I sommerperioden kører Klintebussen langs ruten med stop ved seværdighederne langs klinten.

Se mere på www.klintebussen.dk 

Log ind