Samtidig med vi skal holde afstand, drager flere folk end nogensinde ud i den danske natur. Heldigvis ligger der massevis af fantastiske, corona-sikre oplevelser og venter i den danske natur, hvis man tænker ud over etablerede vandreruter og travle shelterpladser. Det gør vi her.
Samtidig med vi skal holde afstand, drager flere folk end nogensinde ud i den danske natur. Heldigvis ligger der massevis af fantastiske, corona-sikre oplevelser og venter i den danske natur, hvis man tænker ud over etablerede vandreruter og travle shelterpladser. Det gør vi her.
Friluftslivet er blevet det nye sort. Folk flokkes om vandrestier og shelterpladser som bier på honning, mens besøgstallet på de populære vandreruter skyder i vejret i en grad, så ensretning ved Møns Klint har været nødvendigt.
Det er glædeligt, at flere har fået øjnene op for, hvad naturen har at byde på, og måske er det også med til på sigt at give grobund for flere faciliteter til friluftsfolket såsom shelterpladser og anlagte vandreruter. Derfor byder vi de mange nye gæster i naturen velkommen.
Men hvordan gebærder man sig som vandrer, hvis man gerne vil have en naturoplevelse med lidt færre mennesker?
Og hvis man vil være sikker på at kunne overholde corona-reglerne omkring afstandskrav og forsamlingsloft?
En mulighed er selvfølgelig at tage af sted i hverdagene, hvis du har mulighed for det. Uden for weekenderne har du i langt højere grad det hele for dig selv; både hvad angår overnatningssteder og vandrestier.
Men har du ikke den mulighed, er her nogle idéer til, hvordan du finder ruter og overnatningssteder i naturen, hvor du har en større chance for at nyde naturen uden at støde på så mange andre mennesker.
Camønoen, Gendarmstien og Øhavsstien er alle kendte og elskede vandreklassikere i Danmark.
Det er ikke for ingenting, at de har opnået klassiker-status: De byder på smuk og varieret vandring, velanlagte stier og flotte faciliteter for vandrefolket.
Men med populariteten følger imidlertid også en del andre mennesker.
Måske er nu en god tid at lede efter de mindre velbesøgte hjørner af Danmark, selv gå på opdagelse udenfor de etablerede ruter og finde din helt egen yndlingsplet i naturen. Hvorfor ikke vende forsamlingsforbud og smittefare til nysgerrigt at sætte ud på jagt efter sine egne eventyr; væk fra mængderne?
Her er fem ideer til at sætte kursen mod dine egne eventyr.
1. Danmarks kyster – vandring med fødderne i vandkanten
Vores land er velsignet med lidt over 8.700 kilometers kystlinje.
Det svarer til afstanden mellem København og Bangkok i fugleflugtslinje, så der er gode muligheder for masser af smuk vandring med havudsigt.
At de danske kyster på grund af naturbeskyttelsesbestemmelser i vid udstrækning ligger åbne og med fri adgang gør kun kystvandringen endnu bedre – og i international sammenhæng ganske unik.
Her kan du få sand under fødderne og bølgebrus i øregangene, mens du ser landskabet forandre sig undervejs. Her er høje klinter og sorte stenstrande. Her er lysegrønne bøgeskove helt ned til vandkanten og sandklitter med marehalm. Her er fugleliv og glimtende blå bølger. Og uanset, hvor du bor i Danmark, er der ikke langt til kysten.
Vær opmærksom på eventuelle fuglefredningsområder, hvor der i fuglenes yngleperioder er adgangsbegrænsning – læs reglerne under det enkelte naturreservat – samt ufremkommelige sivskove, hvor du kan blive nødt til at søge lidt længere ind i landet.
2. Statsskovene – vores allesammens skove
I Danmarks offentlige skove må du færdes døgnet rundt, og hvis du er til fods, må du også bevæge dig udenfor stierne. Her er derfor gode muligheder for at lave din helt egen vandrerute i skovbunden uden for de etablerede stier.
Det giver dig ikke blot skoven stort set for dig selv; det giver også mulighed for at opleve den på en ny og eventyrlig måde.
På Naturstyrelsens hjemmeside kan du finde inspiration i blandt andet naturguiderne og Miljøministeriets hjemmeside finder du et detaljeret kort over de statslige naturområder under ’Arealoversigt’.
Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner
Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
3. Pilgrimsruter – vandring med et højere formål
Pilgrimsruterne er lidt mindre kendte blandt danske vandreklassikere.
Men faktisk kan netop pilgrimsruterne betegnes som ægte klassikere, for lige siden kristendommen kom til Danmark, er folk draget på pilgrimsvandring.
Det kan altså være rigtig gamle fodspor, du går i, og du kan for eksempel kigge nærmere på Den Danske Pilgrimsrute, hvor du har knap 1.000 kilometers pilgrimsvandring i Jylland, på Fyn, Sjælland og Lolland-Falster for dine fødder.
Den Danske Pilgrimsrute er forbindelsessti til de europæiske pilgrimsveje længere nede på kontinentet, og du kan endda bruge netværket til at vandre helt til Santiago de Compostela.
Kig efter markeringen med den gule muslingeskal på blå baggrund, som er det internationale pilgrimsrute-symbol. Læs mere på www.santiagopilgrimme.dk.
Du kan også kigge nærmere på Klosterruten, som byder på 2.300 kilometer vandring mellem 50 af de steder, der blev bygget klostre i Middelalderen.
Læs mere på www.klosterruten.dk
4. Cykelruter – også til fods
Mange af Danmarks cykelruter går ad små, snoede landeveje, hvor det er småt med trafik, men der til gengæld er skruet op for idyl og udsigt.
Cykelruterne kan bringe dig ad grusveje gennem grønne skove og forbi søer, gennem hyggelige købstæder, til Danmarks små-øer og langs havet.
Du kan finde oversigtskort over de tolv nationale cykelruter på www.trafikinfo.dk. På kortet kan du gå på opdagelse efter ruter, der også er velegnede til at vandre. Kig efter de små, snoede biveje gennem skov og nær kysten, hvor naturoplevelsen er i top, og hvor du kun vil møde en smule trafik.
Ud over de nationale cykelruter findes der også et hav af regionale cykelruter.
På www.aktivdanmark.dk kan du se et overblik over 12.000 kilometer regionale cykelruter og finde inspiration til ruter, der også er velegnede at udforske i vandrestøvler.
Mountainbikeruterne er dog ikke velegnede til vandring, da sporet her ofte er smalt, og mountainbikerne ofte har fart på den tohjulede.
Og når vi er ved cykelruterne, så er der jo også oplagt at give eventyret på den tohjulede et skud.
5. Private skove – gæst i de private skove
Også de private skove byder på masser af naturoplevelser, dyreliv og mange timers vandreoplevelser.
I de privatejede skove må du færdes fra klokken seks morgen til solnedgang og kun på stier og skovveje. Men da der ofte er et stort netværk af skovstier og grusveje gennem skovene, er der masser af muligheder alligevel.
Det er hyggeligt at møde andre mennesker på Danmarks shelterpladser, hvor man i kraft af den fælles friluftsinteresse har masser af samtaleemner. Ofte deler man shelterplads og bålsted med andre grupper, men det er ikke lige i denne tid, at man i fællesskabets ånd skal sove på rad og række med en masse fremmede mennesker i et shelter.
Heldigvis er der mange andre muligheder end de populære shelterpladser, hvor du kan sove i naturen, få en god oplevelse og overholde alle krav om afstand.
1. Fri teltning i statsskovene
I Danmark har vi ikke allemandsret, men heldigvis har vi fået flere skove med fri teltning, hvor du må slå dit telt op under trækronerne. I alt er der fri teltning i over 275 statsskove efter 1-2-3-princippet: Maksimalt én nat, maksimalt to telte sammen, intet større end et tre-personers telt.
Derudover skal du være opmærksom på, at du kun må have bål på etablerede bålpladser.
Du kan læse mere om fri teltning og finde et oversigtskort over skove med fri teltning på Naturstyrelsens hjemmeside.
2. Sov i hængekøje
I statsskovene har du lov at hænge din hængekøje op mellem træerne, så længe du ikke beskadiger dem. På den måde finder du nemt helt din egen lejrplads.
Og så er hængekøjen hyggelig.
3. Overnat i skovbunden
I statsskovene har man lov at overnatte direkte på skovbunden med underlag og sovepose uden at slå telt eller lignende op.
Og der er noget specielt ved at ligge direkte på jorden, omgivet af naturen.
4. Under åben himmel på stranden
Fald i søvn med udsigt til stjernehimlen over dig og med lyden af bølgeskvulp i strandkanten.
På offentlige strande må man overnatte direkte under stjernerne i sin sovepose.
Det er dog ikke tilladt at slå telt op.
5. I telt på primitiv overnatningsplads
På mange etablerede teltpladser kan man undersøge hjemmefra – f.eks. ved hjælp af Google Maps – om der for eksempel er et stort græsareal til at slå telte op, eller om det drejer sig om en lille lysning i skoven.
Det giver mulighed for at vurdere muligheden for at holde afstand til andre grupper.
Se mere om teltpladser og find et oversigtskort for de primitive overnatningspladser på Naturstyrelsens hjemmeside
6. Book shelteret hjemmefra
Vil du sove i shelter, så husk, at mange sheltere kan bookes hjemmefra. Gør det, så du er sikker på at få plads. Se for eksempel mulighederne på Shelter-app'en, www.bookenshelter.dk eller www.udinaturen.dk
Kan man overholde corona-restriktionerne i forhold til afstand og antal personer, er det dog stadig god stil at give plads til andre og deles om faciliteterne. Vær opmærksom på god hygiejne og afspritning, hvis du deler faciliteter såsom vandhaner eller toiletter med andre. Husk også at annullere din booking, hvis du alligevel ikke tager afsted. Så kan andre få glæde af shelteret.
Det er kun fantasien, der sætter grænser, og den mest spændende oplevelse er måske selv at udforske kort og finde en rute, som du ikke har set beskrevet nogle andre steder.
Man kan få timer til at gå med at undersøge Google Maps eller et topografisk atlas, finde et sted, der ser spændende ud og på den måd
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS