Spanien har Caminoen, Danmark har Camønoen. En af Danmarks nyeste vandreruter har med blot halvandet år på bagen opnået stor popularitet. Med god grund. På en weekendtur venter fine stier, dramatiske udsigter og hyggelig overnatning i det fri.
Spanien har Caminoen, Danmark har Camønoen. En af Danmarks nyeste vandreruter har med blot halvandet år på bagen opnået stor popularitet. Med god grund. På en weekendtur venter fine stier, dramatiske udsigter og hyggelig overnatning i det fri.
Pilgrimsruten Camino de Santiago er en af verdens mest berømte vandreruter, men man behøver ikke drage til det spanske for at finde glimrende vandring. En af Danmarks nyeste vandreruter, Camønoen, byder på fine oplevelser, og det tager hverken lang tid eller et dybt dyk i pengepungen at komme ud på stierne, der blandt andet går forbi et af Danmarks mest overvældende naturskuer: Møns Klint. Hele ruten er på 175 kilometer, men på blot en weekend kan man nå en smuk del af ruten.
”Udgangspunktet for Camønoen er, at man overnatter på kroer og lignende undervejs. Meget af ruten går på små veje med asfalt, men den rute, vi har valgt, følger nogle af de alternative stier, man kan føje til Camønoen. Det gør, at man kommer lidt længere væk, lidt længere ud i naturen. Og så overnatter vi selvfølgelig på en lejrplads i det fri,” fortæller Jens M. J. Clausen, der er turleder for Opdag Verden.
Det sociale på tur
En lørdag morgen mødtes Jens med seks deltagere for at sætte ud på den omtrent 34 kilometer lange rute. Som det altid er tilfældet på ture med Opdag Verden, så mødtes gruppen på et aftalt sted og tidspunkt for at begynde vandringen.
”Det kan godt være, at du kommer alene frem til udgangspunktet, men fra det første sekund, du begynder at gå, så er du en del af et fællesskab. Det sociale er en af de helt store forcer ved de her ture. Der var et venindepar, men ellers så var alle ’alene’ på tur. Men du er jo ikke alene af sted, når du tager på tur med Opdag Verden. Du er af sted med de andre,” fortæller Jens.
Han fortæller også om, hvordan landskabet ændrer sig på turens første dag; fra at være fladt og gå langs havet til at vokse sig større og større, som klinten bygger sig op, ind til man vandrer ind i terrænet bag den.
Her inde i skoven på toppen af klinten venter en fin naturlejrplads omgivet af gavmildt brombærkrat. På det åbne græs slog nogle deres telte op. Der var en enkelt, der spændte hængekøjen op mellem træerne. Jens sov under en Tarp. Man overnatter, som det passer én bedst.
Vidt forskellige forudsætninger
”En af de fede ting ved den her tur var, at deltagerne var så forskellige. Vi havde ham den erfarne vandrer, der gik med en 100-liters rygsæk og skulle afprøve sin nye hængekøje i lejren om natten. Vi havde hende med den tjekkede, lille rygsæk, der har vandret på Caminoen i Spanien fem gange, men gerne ville i gang med at vandre, hvor der er lidt mere primitiv overnatning med Telt undervejs.
Vi havde også de to veninder, hvor turen var en fødselsdagsgave fra den ene til den anden, fordi de gerne ville prøve det der med at vandre af. Det var en god spændvidde i folks forudsætninger, og det gjorde, at folk kunne trække meget på hinanden, fortælle en masse røverhistorier, lære nyt og lære fra sig,” fortæller Jens.
Næste dag vandrede gruppen videre langs klinten i et dejligt bakket landskab. Fra det ene udsigtspunkt ned over klinten til det andet. Fra det ene vide kig ud over vandet til det næste. Op på Gurkebakken, der bød velkommen med udsigt langt ind over øen, videre ned til lille, hyggelige Klintholm Havn og endelig langs marker tilbage til udgangspunktet.
Tilbage blot en dag efter starten, men med nye oplevelser, nye erfaringer og nye røverhistorier på kontoen.
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS