Kystruten Mors Rundt

6 dages vandrerute langs kysten på Mors


Den 150 km lange vandrerute går langs kysten hele vejen rundt om øen Mors i Limfjorden. Du vælger selv, hvor du starter og slutter og går så øen rundt - det meste af tiden med udsigt til Limfjorden - enten fra strandkanten eller højere oppe i landskabet.

Denne smukke vandrerute, der mere eller mindre følger vandkanten hele vejen rundt kan starte og slutte, hvor på Mors's kystlinje, du ønsker det og stoppe samme sted.

Medmindre du er afhængig af offentlig transport eller du af andre grunde har et farvoritsted at starte, kan det anbefales at lægge start- og slutdestinationen ved Flade på Nordmors.

I Flade Bakker (ja, meget selvmodsigende navn!) finder du det højeste punkt på Mors og det er et formidabelt sted at afslutte ruten med en tur op i udkigstårnet med udsyn til store dele af Mors og dermed det landskab, du netop har vandret igennem, mod alle 4 verdenshjørner.

Desuden, hvis du vælger at starte med at gå ruten mod øst fra Flade, kommer du snart til det smalleste stykke på Mors, nemlig stykket fra Nørre Dråby til Sønder Dråby på omkring 2,5 kilometer. Det betyder, at når du har gået hele tangen på Nordmors rundt og næsten når frem til dagens første destination efter ca. 25 kilometer i benene, støder du på et vejskilt, hvor der står "Flade 3 km".

Dét kan være temmelig demotiverende, når du har gået 25 kilometer og planen ikke var at gå i cirkel, men at komme 25 kilometer fremad - og her kan det være en fordel at denne oplevelse ligger på førstedagen, hvor energien stadig er på sit højeste.

Rutens underlag, terræn og udsigt er meget varieret hele ruten igennem. På flere tidspunkter er man nede og gå på stranden - hvilket kan være hårdt for fødder og ben uanset om det er løst sand eller store sten - og andre gange er det på asfaltveje, grusveje eller ud over marker og markveje.

Som sagt er en stor del af ruten i nærheden af vandet og der går ikke en dag, hvor man ikke på et eller andet tidspunkt ser Limfjorden enten på tæt hold eller på afstand, men det betyder langt fra at ruten er ensformig. Tværtimod.

Der er så meget smuk natur at få øje på hver dag på turen. Om det så er Legind Bjerge og skoven ved Højriis, de store, bølgede grønne bakker ved Flade der mest af alt minder om nogle af de områder i New Zealand, hvor Ringenes Herre er optaget eller de grå-hvide molerskrænter ved Ejerslev Havn der falder brat ned mod stranden og den blå fjord i baggrunden.

Smukt er der.


Aktivitet

Vandretur


Land

Danmark


Turlængde

150 km


Tid

6 dage


Type

Ruteforslag


Pris


Denne tur er bedst i:

  • Maj
  • Juni
  • Juli
  • august
  • september

Dag for dag


Dag 1: Flade - Sdr. Dråby (25 km)
Første del af ruten går helt nede på stranden langs vandkanten, op over den nordligste spids på Mors og derefter sydpå igen.

Om eftermiddagen når du til Ejerslev Havn, som af mange fritidssejlere betragtes som én af Limfjordens smukkeste havne med sine imponerende grå-hvide molerskrænter, som man ikke ser mange andre steder i Danmark.

Her findes en lille café, så det er en oplagt mulighed for at slå sig ned på en af bænkene med en is eller en kop kaffe og nyde udsigten over vand, lystbåde og molerskrænter næsten uanset hvor man kigger hen.

Der er en shelter rigtig fint placeret helt ned til vandet her i Ejerslev Havn - et helt oplagt sted at sove, hvis det passer med din daglige gådistance - men ellers er muligheden der også for at gå videre sydvest på og finde sportspladsen i Sdr. Dråby, hvor der er en fin shelterplads med to shelters og en bålhytte - foruden toilet og bad.

Kommer du mandag aften er der desuden gang i petanquebanen, så hvis du endnu ikke er helt smadret, kan du altid spørge, om de kan bruge en ekstra spiller.

Dag 2: Sdr. Dråby - Refshammer (Nykøbing) (17 km)
Den næste dag starter også - efter få kilometer på asfalt - ud på stranden. Det kan oftest mærkes i bentøjet her på andendagen og særligt når du også har gået på stranden dagen før.

Det ér bare noget andet at gå i så blødt et underlag end at gå på en grusvej eller en vandresti.

Derfor kan det også klart anbefales at holde en god pause i Nykøbing, hvor byens liv kan nydes enten på café eller måske på en af byens seværdigheder. Der er også mulighed for at få provianteret igen inden turen går videre.

De næste shelters finder du på Refshammer på vej ud af Nykøbing i sydlig retning.

Denne plads ligger med et stort græsareal og borde- og bænkesæt ned til vandet med udsigt over Sallingsundbroen og er det helt perfekte sted at gøre holdt for natten.

Dag 3: Refshammer - Sillerslev Havn (20 km)
På denne etape går ruten en smule mere ind i landet, hvilket kan være en kærkommen forandring efter flere dages vandring i sand. Her byder underlaget på asfalt og skovveje op gennem Legind Bjerge og skoven der omkranser Højriis Slot.

Du har stadig udsyn til fjorden store dele af tiden, men fordi du kommer lidt højere op i landskabet, betyder det at du også kan se rigtig langt ud over marker og gårde.

Det sidste stykke af dagens etape er et af rutens mest udfordrende underlag at vandre på, da det er store, glatte sten, som er svære at få ordentligt fodfæste på. Til gengæld er det en super dejlig destination, du kommer frem til når du har klaret de få kilometer langs strandkanten, nemlig Sillerslev Havn med et shelter der ligger helt ned til vandet.

Her findes både café, toilet og bad og et klubhus med køkken og opholdsrum, så der er alle muligheder for at tage dig godt af dig selv og pleje dine behov her.

Dag 4: Sillerslev Havn - Næssund (27 km)
Den første halvdel af ruten går mest på asfalt, men senere på dagen bliver det mere alternativt, når du skal til at vandre ud over marker med køer og hegn og en temmelig mangelfuld skiltning (medmindre der er blevet rettet op på det). Her kan det være meget godt med et kort over ruten for lige at sikre dig, at du fortsat er på rette vej.

Men før du når så langt, så slå lige et smut forbi Gårdbageriet syd for Hvidbjerg, hvor du kan nyde friskbagt brød, kager eller andre søde sager fra butikken eller i den lille café. Vær dog opmærksom på de begrænsede åbningstider.

Efter at være kommet godt hen over markerne og forbi køerne er der et lille stykke tilbage på asfaltvej inden du kommer ned til Næssund, hvor færgen sejler over til Thy. Her er der endnu et shelter med udsigt over fjorden.

Det er virkelig en skøn ting ved denne vandrerute - tænk sig at lægge sig til at sove og vågne op igen med udsigt til vandet - dét er da en luksus ikke mange kan bryste sig af fra deres soveværelse.

Dag 5: Næssund - Rovvig (27 km)
Nu går turen nordpå igen på den vestlige side af Mors. Denne dag først på asfaltvej, men senere også på grusvej og ud over marker med køer og ad markveje.

Midt ude i ingenting - sådan føles det i hvert fald - støder du pludselig på en af Mors' attraktioner - nemlig intet mindre end "Da Vinci broen". Det er en 7 meter lang træbro der går hen over den lille å Spangå.

Den er bygget efter de principper, Leonardo Da Vinci brugte i 1502 til at tegne en bro på 240 meter til brug over Bosperusstrædet - som dog aldrig blev bygget - og er bygget uden brug af søm og skruer.

Ikke langt herfra når du til fuglereservatet Mågerodde, som er et oplagt sted at holde en kaffe- eller frokostpause på udsigtsplatformen.

Hvis benene er færdige for i dag når du når til Dragstrup Camping, er der mulighed for overnatning i shelter kort herfra. Eller du kan nøjes med et kort holdt og måske en is i kiosken og gå de sidste 5 kilometer op til Thorup Sportsplads ved Rovvig, hvor du også finder en dejlig stor shelterplads kort fra vandet.

Dag 6: Rovvig - Flade (20 km)
Det er nu den sidste dag på ruten og først går det ad grusveje og grønne arealer mod Sundby, for så nord for Sundby at skifte fuldstændig karakter, da du her kommer op til de smukke molerskrænter på nordsiden igen.

Der er mange utroligt smukke steder på Mors, men der er simpelthen ikke noget bedre end at slutte af på Nordmors. Det sidste stykke af ruten foregår på stranden og du kommer forbi den ene smukke molerskrænt efter den anden - ikke mindst den 60 meter høje Hanklit, der er Danmarks største molerklint og er kandidat til at blive optaget på UNESCOS verdensarvsliste.

Og som om det ikke var nok med sådan et højdepunkt at slutte af på, så bliver det faktisk endnu højere kort tid efter. Nemlig få kilometer før du er i mål, hvor du går gennem Flade Bakker og helt sikkert ikke vil snyde dig selv for at kravle op i udsigtstårnet på Salgjerhøj, det højeste punkt på Mors (89 m) - heller ikke selvom du måtte være både øm og træt i kroppen på dette tidspunkt.

Der er bare noget fantastisk ved at komme så højt op og skue ud over det landskab, du netop har vandret rundt i i en uge.

Læs artikel

Mors rundt til fods

Mors rundt til fods

Debut på Kystruten
Kyst til Kyst Stien

Kyst til Kyst Stien

VANDRETUR PÅ TVÆRS AF JYLLAND

Turen er kun tilgængelig for Plus-medlemmer

Bliv medlem og få adgang til Opdag Verden

Opdag Verden + magasin

Som Plus-medlem af Opdag Verden har du adgang til ruter 

Ruterne indeholder viden som:

Sæson, hvornår er det godt at tage på tur. 
Hvor er Lejrpladser og er der vandrehjem, hytter eller anden overnatning. 
Hvor kan jeg få mad og vand på turen.
Transport til og fra ruten.
Links til mere info.
Kort over ture & GPX fil du kan bruge på din GPS.
Fotos fra turen.

Udover Turbasen får du magasinet 6 gange om året, rabat på ture, kurser, grej og meget mere, klik videre til Bliv medlem og se hvad du får for 299 om året.

Værd at vide


Nyttig viden

BEMÆRK

Kortet herunder er ikke et detaljekort at vandre efter, men viser nogenlunde hvor ruten går.

Sæson

Du kan vandre ruten året rundt, men ønsker du at overnatte i shelter kan det være en fordel enten at tage afsted i perioden maj - september eller at sørge for at have sovegrej der kan holde ned til lave vintertemperaturer.


Lejrpladser og betalt overnatning

Du finder en række sheltere øen rundt 

  • Shelter på Sdr. Dråby Sportsplads. Drikkevand, toilet og bad. 20 kr. pr. person.
  • Shelter på Refshammer. Muldtoilet og mulighed for drikkevand hos naboerne. 20 kr. pr. person.
  • Shelter på Sillerslev Havn. Toilet, bad, køkken og opholdsrum (når klubben er åben). 20 kr. pr. person.
  • Shelter i Næssund. Drikkevand kan hentes hos Find Pedersen, Næssundvej 518 og toilet kan lånes på Næssundfærgen. 20 kr. pr. person.
  • Shelter i Rovvig. Muldtoilet. Drikkevand kan hentes hos nærmeste naboer Tine og Lauritz, Fjordkær 52. 20 kr. pr. person.

Yderligere oplysninger om alle shelterpladserne kan findes på Visit Mors hjemmeside

Mad og vand på turen

Der er mulighed for købe ind/spise på eller i nærheden af ruten:

  • Café Den Blå Lagune i Ejerslev Havn
  • Diverse caféer, restauranter og supermarkeder i Nykøbing
  • Min Købmand i Ørding
  • Caféen i Sillerslev Havn
  • Gårdbageriet i Hvidbjerg
  • Spar i Karby
  • Dragstrup Camping
  • Øst Vilsund Gl. Færgekro
  • Gullerup Strand Kro.

Husk at undersøge åbningstider, da de nævnte kroer, caféer og købmænd oftest er eneste indkøbsmulighed/spisested i den pågældende by/havn.

Transport

Det er dejligt nemt med en rute som denne der går i ring, for du kan bare tage X-bussen fra Skive til Nykøbing eller fra Thisted til Sundby Mors eller Nykøbing og så begynde at gå.

Når du så kommer tilbage, tager du X-bussen derfra igen.

Eller hvis du er i bil, så finder du blot en passende parkering et sted på øen i nærheden af vandet og begynder at gå og gå og gå - indtil du er tilbage ved din bil en lille uge senere.

Log ind