New Zealand

Læs artikler, guider og nyheder om aktive rejser og trekking i New Zealand


Dyk ned i inspiration til de bedste vandreruter, hvad end der er tale om nye og forholdsvis ukendte vandrestier eller vandring på veletablerede klassikere, og tag det første skridt mod nye oplevelser på New Zealand.


Info og fakta om New Zealand

New Zealand er i løbet at de seneste år blevet noget nær synonymt med aktiv ferie – og det med god grund. Trekking langs kysten, huleudforskning, skiløb på en gletsjer, på cykel rundt på Sydøen eller havkajak på det dybblå, klare vand.

Et besøg i landet på den anden side af kloden kan føre til et spændende møde med maori-kulturen, et af de mest stolte folkefærd på kloden, og også new zealænderne har et velfortjent ry for at være særdeles hyggelige og imødekommende mennesker.

Hvorfor skal jeg egentlig rejse til New Zealand?

Fordi landet gang på gang tildeles første pladsen over de bedste rejsemål i verden af forskellige magasiner og internationale turistorganisationer.

Fordi kiwierne er et hyggeligt og venligt folkefærd!
Eller fordi det er stedet for adrenalin-pumpende adventure aktiviteter!

New Zealænderne er gode til at udnytte deres storslåede natur på en harmonisk måde, så den ikke ødelægges eller gøres for ”pop smartt”. White water rafting i deres mange floder på både på nordøen og sydøen. Black water rafting i grotterne omkring Waitomo og surfing i Piha eller Muriwai, begge vest for Auckland. Ikke mindst bungy jumping, som blev ”opfundet” i kommerciel forstand i New Zealand.

Kiwierne taler om ”kiwi inginuity”, som frit kan oversættes til ”kiwi opfindsomhed”, og det oplever man bestemt når man rejser rundt både i byerne og ude naturen.

Alle verdens forskellige klimaområder er samlet i New Zealand - så du kan opleve lidt ørken, overnatte i en regnskov, stå på ski i alperne, drikke vin blandt vinrankerne i et middelhavsklima, opleve de smukke fjorde på sydøens vestkyst eller svømme med delfiner i et sub-tropisk klima. Det eneste New Zealand ikke har er koralrev, men det ligger jo lige rundt om hjørnet ved Great Barrier Reef i Australien!

10 bedste oplevelser i New Zealand:

  1. White Wafter rafting ved Queenstown
  2. Surfing i Ragland
  3. Besøge vingårde på Waiheke Island
  4. Spise Brunch på en af caféerne på Ponsonby Road, Auckland
  5. Bungy jumpe ud fra Kawerau Broen ved Queenstow.
  6. Art Deco bygningerne i Napier
  7. Dase på en af strandende i Abel Tasman National Park
  8. Nyde en hjemmelavet jordbær soft ice fra Strawberry Patch ved Napier
  9. Besøge Gowett Brewster Gallery i New Plymouth, og få en café latté i caféen
  10. Nyde drinks på Match Lounge, Chapel Bar og Rakinos, Auckland

Befolkning, kultur og religion

Der bor 4,4 mio. mennesker i New Zealand. 71,7 % er af europæisk afstamning, mens 14,6 % er maori (indfødte). 4,5 % er af polynesisk afstamning og 9,2 % asiatisk. Engelsk og maori er de to officielle sprog i New Zealand, og det er nemt at rejse rundt, da langt størstedelen af befolkningen taler engelsk. Nogle få steder tales der udelukkende maori, og maori accenten er til stede i de fleste new zealænderes tale. For den besøgende bliver det hurtigt klart, at maorierne har været i landet siden gammel tid – mange stednavne er på maori, kunsten er fremtrædende med maoriernes vævning, udskæringer, tatoveringer og gruppeoptrædninger.

Maorikulturen er baseret på mundtlig overlevering er er rig på historie, legender og myter. Skabelsesberetningen beskriver den voldelige adskillelse mellem Ranginui – Himmelfaderen – og Papatuanuku – Moder Jord forårsaget af deres børn. Et væld af maorikunst omhandler denne beretning.

Skabelsen af New Zealands er beskrevet i Maui-legenden. Ikke ulig nordisk mytologis Loke var Maui en gud, der var fræk og en mester i at narre andre. Det var Maui, der fangede solen, så den blev længere tid på himlen og dagene blev længere. Hans største bedrift var dog, at fiske Nordøen op ad havet – Nordøen hedder på Maori Te Ika a Maui, Mauis Fisk. Kigger men på et kort over New Zealand vil man da også opdage, at øen ligner en fisk. Maorierne tror, at nordspidsen er halen og Wellington Harbour munden.
Vil du vide om maorierne, er der en samling til links om maori på http://www.culture.co.nz/.

I dag er kristendommen dog den dominerende religion i øriget mod syd og følges af omkring halvdelen af befolkningen. 25% tror ikke på noget.

New Zealands historie

Det hedder sig, at en polynesisk eventyrer opdagede New Zealand omkring år 800, men normalvis kæmper de vestlige opdagelsesrejsende Abel Tasman og James Cook om æren. I 1642 sejlede Abel Tasman langs den new zealandske kyst, men han vendte hurtigt næsen hjemad, da flere fra hans besætning blev slået ihjel og spist af de indfødte. Godt 100 år senere sejlede James Cook så rundt om både Nordøen og Sydøen og kortlagde New Zealand.

Øerne kom under det britiske flag, og først i 1947 fik landet sin selvstændighed, om end båndene til Storbritannien stadig er stærke den dag i dag. Efter uafhængigheden blomstrede landets økonomi helt frem til den globale krise i 1980’erne, hvor arbejdsløsheden steg drastisk. I dag er økonomien sund.

Hvornår skal jeg rejse til New Zealand ?

Det er sommer i New Zealand fra december til februar. Men der er sådan set ikke noget dårligt tidspunkt at besøge landet på.

Afhængigt af, om du er til ski, trekking, dykning eller badeferie, kan du vælge forskellige tider på året.

Rejsen rundt i New Zealand

Cykel
New Zealand er muligvis verdens populæreste destination for turcyklister. Specielt Sydøen tiltrækker hvert år et utal af cyklister fra verden over. Og det er forståeligt. Vejene er gode, proviant er nemt at finde og ligeså er overnatningssteder. Naturen er sublim, og da befolkningen taler engelsk er det nemt at gøre sig forståelig, spørge om vej og møde mennesker.

Fly
Air New Zealand Link tilbyder destinationer over landets to øer, og det er bestemt værd at overveje at flyve blot for de fantastiske udsigter ned over landets snedækkede bjergområder.

Bus
Store busselskaber kører til destinationer på begge øer - ofte med afgang mindst en gang om dagen. Det er dog langt fra billigt og går langsomt, og det er eventuelt en god idé at tage med de mindre busser – ’shuttle busses’ – der er billigere.

Bil
Mange rejsende vælger at investere i deres egen bil. Ofte lykkes det dem at sælge bilen til samme pris, som den blev købt for eller med minimal tab. Kører du sels skal du være opmærksom på, at der er andre vigepligtsregler i New Zealand end i de fleste europæiska lande. Blandt andet derfor er det en god ide, at læse the Road Code, der er de officielle færdselsregler

Tog
Det er også muligt at rejse med tog. På nordøen er den eneste strækning med passaggertog mellem Auckland og Wellington. Med The Overlander får man rig lejlighed til at se nordøens smukke indlandsnatur. Man rejser igennem fem unikke geografiske områder lige fra landbrugsområder omkring Hamilton og vulkanisk nature hvpr man passerer Mount Ruapehu til smukke dale inden man ankommer til Wellington.

Log ind