• Hjem
  • ARTIKLER
  • 9 suveræne dykkerdestinationer i Stillehavet

9 suveræne dykkerdestinationer i Stillehavet

Magi under overfladen

Når verdens dykkersteder bliver vurderet, er det som regel Stillehavs-destinationer, der topper – og det er der god grund til. Verdens største hav byder på oplevelser, der kan få selv den mest garvede dykker til at suge flasken tom af bare begejstring. Her er nogle af de bedste steder i det østlige og sydvestlige Stillehav for nybegyndere og garvede.

Ian-Scott.jpg
Skrevet af: Camille Aulkær Andersen - Fotos: Camille Aulkær Andersen. S/Y Amazing og S/Y Orbit
Opdateret den 27. okt 2021

Når verdens dykkersteder bliver vurderet, er det som regel Stillehavs-destinationer, der topper – og det er der god grund til. Verdens største hav byder på oplevelser, der kan få selv den mest garvede dykker til at suge flasken tom af bare begejstring. Her er nogle af de bedste steder i det østlige og sydvestlige Stillehav for nybegyndere og garvede.

Det er som at ligge i et akvarium. Sigten er mere end 50 meter, og under os svæver en enorm djævlerokke lydløst hen mod en stime sardiner i fuld vigør. De deler sig elegant, da kæmpen passerer.

På 30 meters dybde kaster vi anker med vores reef hooks og sætter os til rette i den lette strøm. Men vi skal ikke vente længe – snart myldrer det med hajer, stimer af tun, Jack Fish og Rainbow Runners. Et par legesyge delfiner og en nysgerrig havskildpadde bliver tiltrukket af al den festivitas. 

Men vi vil længere ned. På næste dyk går vi direkte til 50 meters dybde. Her er alt tyst og vandet fuldstændig roligt. Dette er haj-land, og pludselig nærmer de sig: Hundredvis af grå revhajer kommer langsomt som en mur imod os ind fra det dybblå hav.

Vi ligger helt stille, og efter få sekunder er vi omgivet af hajer. Under os. Over os. Der er hajer overalt.
Scenen er fra et helt almindeligt hverdagsdyk på Tuamutu-atollen Rangiroa. Et af de bedste dykkersteder i Fransk Polynesien, Stillehavet.

Men uanset, hvad du dykker efter, kan du finde det i verdens største hav: Gigantiske hvaler, smukke hajer, elegante rokker, hurtige barracudaer eller nuttede nøgensnegle. Her er nogle af de bedste steder i det østlige og sydvestlige Stillehav.


Cocos haj-paradis

Skal det være et ægte hajdyk, skal det være på Cocos Island, 550 kilometer sydvest for Costa Rica. Øen er kendt for at have en af de største bestande af hammerhajer, så et dyk her er ikke for sarte sjæle.

Man kan let komme til at følges med flere hundrede hammerhajer på én gang. Al dykning på Cocos foregår per live aboard-båd, der arrangeres fra fastlandet Costa Rica. Turen derud tager ca. 36 timer.

OPLEV
Her er hammerhajer, silkehajer, alle slags revhajer, djævlerokker, skildpadder, delfiner og større stimer af tun og barracuda foruden alle mulige andre fisk. Indimellem kan man opleve verdens største fisk, hvalhajen, samt pukkelhvaler.

BONUSINFO
Cocos Islands undersøiske klipper tiltrækker havdyr fra de store omkringliggende havområder uden land, og derfor er faunaen her ufatteligt differentieret. Cocos Island er verdens største ubeboede ø og sammenlignes tit med øen fra Jurassic Park eller King Kong. På mange liveaboard-ture er der mulighed for at komme i land og se lidt på den frodige jungle og bade i vandfaldene.

ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Annetje

Djævlerokker ved Marquesas

Marquesas-øerne hører til Fransk Polynesien, og her skal du ikke tage hen, hvis du vil have krystalklart vand og høj sigtbarhed (over 10 meter). Til gengæld er det her, dykkerturen skal foregå, hvis du vil have djævlerokker. Rigtigt mange djævlerokker. Vandet omkring øerne er fyldt med plankton, og næringen tiltrækker rokkerne og ofte enkelte hammerhajer.

Den relativt lave sigtbarhed under overfladen betyder, at man er helt tæt på dyrene, når man ser dem. Så Marquesas er ikke for dem, der let forskrækkes. Dykningen foregår med båd på den barske måde med høje bølger og brænding.

OPLEV
Masser af djævlerokker er næsten garanteret. Derudover enkelte hammerhajer og generelt virkelig mange fisk – oftest næsten fiskesuppe. På enkelte dyk kan man ikke se solen for de mange fisk over hovedet på én.

BONUSINFO
Et af de bedste steder på Marquesas er øen Nuku Hivas sydøstligste spids øst for byen Taiohae. Her stikker en knold 1,5 m op af havet, og omkring den er stimer af stort set alt.


Rich-Carey

Fodr skildpadder på Tuamotu-øerne

Gin-klart vand med en sigtbarhed på over 50 meter og en overflod af fisk og hajer. Tuamotu-øerne hører til det bedste af Fransk Polynesien, og her får du ren akvarie-fornemmelse.

Korallerne er meget fine og leder tankerne hen på Rødehavet, som det må have set ud, da Jacques Cousteau begyndte at udforske det i 1950’erne. De fleste dyk her er strømdyk i atollernes pas, men her er også glimrende snorkling. Til strømdyk er en reef hook, der kan hægte én fast til revet i 3-8 knobs strøm, en god følgesvend.

OPLEV
Tuamotu-øerne er hjemsted for en bred vifte af hajer: Hammerhajer, grå revhajer, hvid- og sorttippet revhaj, silkehajer og nursehajer. Fiskene her er mangfoldige, og chancerne for at se skildpadder er stor.

BONUSINFO
Prøv at fodre en skildpadde med den hvide svamp, der gror på korallerne. Det er ganske lovligt, skildpadden spiser selv svampen, og så længe man ikke rører dyret eller på anden måde forstyrrer det, er det i orden at give den lidt at spise.


IMG 0544Niue for de kræsne

Verdens mindste land tiltrækker dykker-entusiaster fra hele verden. Grunden er, at den ubeskyttede, porøse kalkstensø ikke har nogle fersksvandsudløb, og derfor kan levere meget klart vand langs klipperne med en sigtbarhed på op til 60-70 meter.

Selve øen er spækket med drypstenshuler, hvis man bliver træt af det våde element, men forvent ikke et pulserende og romantisk øliv. Niue er rå og barsk.

OPLEV
Kommer man i de danske sommermåneder, juni til september, er det sandsynligt, at man støder på en pukkelhval eller to på en snorkel- eller dykkertur. Er man ikke så heldig, kan man nyde de mange sort- og hvidstribede søslanger, der er meget nysgerrige men blandt verdens giftigste. Deres mund er dog så lille, at de normalt ikke kan bide mennesker.

BONUSINFO
Det er muligt at snorkle fra stranden, men dykning foregår fra båd, da klipperne er meget skarpe og brændingen tit stor. I det hele taget er vejret afgørende for at dykke på Niue, da øen ligger helt blottet ud til Stillehavet på alle sider og rammes hårdt af storme. Beregn derfor minimum en uge på øen, hvis du vil være sikker på at dykke. 


Phillip-Hobbs-Andresen

Pukkelhvalernes sang på Tonga 

Vil man være helt sikker på at svømme med en pukkelhval på næste dykkerferie, så tag til Tonga mellem juni og september. Hvalerne, der er kendt for at springe ud af vandet og synge højt og længe, gæster øgruppen for at opfostre kalvene, før turen igen går mod Antarktis.

Ved den nordligste øgruppe, Vava’U Group, ligger der en håndfuld let tilgængelige mindre vrag, og der er rig mulighed for vægdyk og strømdyk. Lokale dykkercentre er meget professionelle, og vil man ud på egen hånd, deler de lokale gerne ud af koordinater på gode dykkersites. Alle dyk foregår med båd.

OPLEV
Hvalerne kan opleves fra båd eller med snorkel. Revhajer og større fisk som sejlfisk, tun og barracuda ses tit, ligesom havskildpadder, blæksprutter og søslanger er almindelige. Tongas koraller er rigtig fine, så her er også rigeligt for detaljesansen.

BONUSINFO
Hører man en underlig skinger lyd eller mærker en brummen i brystet på et dyk, er det højest sandsynligt en pukkelhval, der synger. Sangen kan høres op til 100 km væk i åbent vand.


IMG 4160

Fiji for alle 

Fiji-øerne har noget for enhver smag. Her er mange turister, men også mange dykkersteder. Den bedste dykning får man på de ydre øgrupper Yasawas eller i passagen mellem de to hovedøer Viti Levu og Vanua Levu, hvor Jacques Cousteaus børnebørn har et dykkercenter. Også bugten Beqa Bay på sydsiden af Viti Levu er blandt verdens bedste dykkersteder med fine koraller og mange skildpadder.

OPLEV
Både vægdyk, strømdyk, vragdyk og snorkling er rigtig godt på Fiji. Korallerne er de fleste steder fine, og arterne er mangfoldige: Sort- og hvidtippede revhajer, bronx whaler hajer, grå revhajer, tun, barracuda, de fleste slags rokker, stenfisk, dragefisk og skildpadder er alle meget almindelige. Her er også kæmpemuslinger på op til en meter i bredden.

BONUSINFO
Navne på bugte eller passager holder som regel stik. Så spring for eksempel ikke over Manta Passage – her kan du være sikker på at se verdens største rokker, når tidevandet skifter to gange i døgnet.

Dykker man på egen hånd i Yasawa Group, kan det betale sig at kigge efter brugte flasker, der ligger som bøjer i overfladen. De markerer gode dykkersteder, og med lidt forsigtighed må man gerne fortøje en lettere båd til dem. Husk også altid at spørge lokalt – for eksempel den lokale stammehøvding – om man må dykke. 


Vrag ved vilde Vanuatu 

Dykningen på Vanuatu er for de hardcore. Et af de mest eftertragtede vragdyk i verden kan gøres ud for den nordlige ø Espiritu Santo. Skibet SS President Coolidge fra 2. Verdenskrig ligger på 21-60 meter og kræver mindst 10 dyk, for at man kan få det fulde indtryk af skibet. Er man bidt af vragdyk, så søg længere nordpå mod Mikronesien, der nærmest flyder med vrag og også byder på enestående dykning.

OPLEV
Kaptajnens badeværelse, tallerkener og kartoffelskræller i kabyssen og lægens førstehjælpskasse med nål og tråd er blot nogle af de ting, man kan opleve på SS President Coolidge.

Derudover er der et dyk til næsten hvert enkelt rum ombord, inkl. lastrum med biler og militærudstyr, skibsbibliotek og swimmingpoolen med mosaikker. Er man Trimix eller Nitroxdykker, kan der arrangeres særlige dybdedyk.

BONUSINFO
Pas på med at snorkle på Vanuatu – især hvor sigtbarheden er lav. Hajerne her er kendt for at være meget nærgående.


IMG 1255

Ny Caledonien for detalje-elskerne

Den franske koloni har det næstlængste koralrev i verden og desuden nogle særprægede mineralformationer under vand. Ny Caledonien er relativt rigt og meget velorganiseret, og de lokale forærer ikke dykkersites væk, så dyk skal arrangeres med et center.

OPLEV
Et kendt site er koralformationerne i en bugt på hovedøens vestkyst. Her har mineraler skabt en flot formation, der ligner en katedral og er hjemsted for alskens spas og løjer. Alt på formationen bevæger sig, så kig godt efter muræner, muslinger, orme, nøgensnegle og både almindelige og mini-søheste samt stimer af tun og batfish.

BONUSINFO
Det sker, at søkøer ses på Ny Caledonien, hvor en mindre bestand holder til. Spørg de lokale dykkercentre, om de er set for nylig, og om et dyk kan arrangeres.


New Zealand – modsætninger mødes

New Zealand ligger længere mod syd, og netop derfor er der fremragende dykning at finde – især på Nordøen. Grunden er, at varme havstrømme fra nord blander sig med det koldere vand langs landets kyst og sender mange sydhavsfisk og dyr derned, hvor de så blander sig med den lokale fauna.

OPLEV
Øerne Poor Knights Islands er reservat og afgjort et besøg værd – øerne er altid nævnt øverst på listerne over verdens bedste dykkersteder. Her er en spændende blanding af sæler, nøgensnegle og rokker og et langt swimthrough i form af cirka 15 meter tunnel.

Goat Island Marine Reserve er også reservat, og kan gøres på egen hånd fra stranden – også hvis man mest er til at snorkle. Her er ufatteligt meget liv helt ind under land, inklusiv masser af pigrokker. Til begge sites kan anbefales fuld våddragt på minimum 5 mm. Vandet er maksimum 17 grader.

BONUSINFO
Poor Knights Islands er opkaldt af Kaptajn James Cook – efter franskbrødsmadderne arme riddere, som han savnede voldsomt på sine tre årelange ekspeditioner til søs.


DJ-Mattaar

Andre spændende artikler


3 nye dykkerstier i Lillebælt

3 nye dykkerstier i Lillebælt

Halvt så mange koralrev i USA

Halvt så mange koralrev i USA

Islandsk dykning i Thingvellirs iskolde kilder

Islandsk dykning i Thingvellirs iskolde kilder

Log ind