Omgivet af dyr på Galapagos

Dyk ned i arternes oprindelse

Fantastisk dykning med store stimer fisk, hajer, skildpadder og rokker. Snorkling med søløver og pingviner. Et mildt klima, frodigt landskab, aktive vulkaner, smukke strande og sol fra en skyfri himmel. Kæmpeskildpadder og forhistoriske øgler. Med et rigere dyreliv end i zoologisk have og stor mulighed for at se det hele på tæt hold er Galapagos en sand drømmedestination for enhver naturelsker.

IMG_5383.jpg
Skrevet af: Dorit Willenbrock Saly - Fotos: Dorit og Adrian Saly
Opdateret den 27. okt 2021

Fantastisk dykning med store stimer fisk, hajer, skildpadder og rokker. Snorkling med søløver og pingviner. Et mildt klima, frodigt landskab, aktive vulkaner, smukke strande og sol fra en skyfri himmel. Kæmpeskildpadder og forhistoriske øgler. Med et rigere dyreliv end i zoologisk have og stor mulighed for at se det hele på tæt hold er Galapagos en sand drømmedestination for enhver naturelsker.

”Hov, der ligger en leguan,” siger min mand og får travlt med at fiske kameraet frem.
Vi er netop ankommet til Puerto Ayora på øen Santa Cruz og går lidt rundt i byen for at finde os noget mad.

Efter en rum tid lægger jeg mærke til, at besynderligt mange af de store fregatfugle kredser i luften over os. Jeg forlader leguanen for at finde ud af, hvad der mon foregår.

Da jeg kommer igennem mangroven opdager jeg, at vi er lige ved den lille fiskerhavn – Pelikanbugten. Fiskere er i gang med at rense dagens fangst, og rundt om dem kredser sultne fregatfugle og utallige pelikaner.

Et plask nede i vandet drager mit blik fra himlen og ned til en søløve, der også er kommet for at få en bid af det gratis måltid. Inde på havnen får jeg øje på endnu en søløve, der opmærksomt følger fiskernes arbejde. Og på klipperne rundt om havnen kravler hundredvis af ildrøde Sally lightfoot krabber rundt. Det er svært at finde ud af, hvor jeg skal kigge hen, så meget er der at se på.

Og dette er bare starten på to en halv uge i det zoo af fantastisk og unikt dyreliv, som Galapagos har at byde på.

 

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

 MG 5881Snorkling og søløvekys
Snorkling er en rigtig god måde at opleve Galapagos’ rige dyreliv. Et must er snorkling med Galapagos søløver, hvilket jeg får mulighed for ved adskillige lejligheder. Ved den sydlige ø Floreana ligger utallige søløver på strand og klippeafsatser rundt om en lille beskyttet indsø. I vandet boltrer yngre søløver sig. Vandet er rimeligt klart, og jeg ser store stimer af småfisk, som jeg svømmer ind for at mødes med de legesyge søløver.

”Iik...Iiiik!”
Et søløvebrøl får mig til at se mig lidt nervøst omkring. Er tyren på vej? Men omkring mig er kun fem-seks mindre, legesyge søløver, der kredser nysgerrigt omkring os snorklere og viser deres overlegne vandakrobatiske evner, mens jeg ligger og plasker klodset i vandoverfladen.

Du må ikke røre dyrene på Galapagos, får du konstant at vide. Men de må gerne røre dig! På nær flokkens tyr, er søløverne ganske fredsommelige. De er nærgående, og jeg får adskillige små ’kys’, idet de glider tæt forbi og kilder mig med deres lange knurhår.

 MG 6153Blåfodet parringsdans
Galapagos er kendt for sit rige fugleliv – i særdeleshed den blåfodede sule, som smykker utallige T-shirts i turistbutikkerne. Maj er en perfekt måned at opleve den sjove fugl, da den her yngler på North Seymour.

Da vi ankommer med båden, står flere sule-par allerede på klipperne langs kysten og danser den pudsige parringsdans. Det foregår ved, at de på skift løfter de store, blå fødder og viser dem frem for den udkårne.

Luften over øen er fuld af fugle, og i havet ud for kysten dykker de på skift ned fra højderne og plukker frokosten fra havet. Også den storslåede fregatfugl er i parringstid, og over os kredser hanner udsmykket med overdimensionerede røde halsposer, som de har blæst op for at tiltrække sig hunnernes opmærksomhed.

Solen brænder fra en skyfri himmel, mens lugten af fugleefterladenskaber blandet med søløve-hørm er knap så eksotisk. Vi går i land og går øen rundt ad den omhyggeligt afmærkede sti, der skal give fuglene lidt privatliv fra horderne af turister.

Men selvom stien er lavet for at adskille turisterne fra de ynglende fugle, så tager fuglene selv ikke afmærkningerne så højtideligt. Flere har bygget rede midt på stien, og sidder der roligt og passer på deres æg og endog udklækkede unger, mens vi går lige forbi og kan tage nærbilleder med vidvinklen.

De er nærgående, og jeg får adskillige små ’kys’, idet de glider tæt forbi og kilder mig med deres lange knurhår.

IMG 5839Nysgerrige pingviner
For at se lidt mere af Galapagos har vi booket en tur til øgruppens største ø, Isabela. Den har stadig vulkansk aktivitet og kan mønstre hele fem vulkaner. Byen Puerto Villamil på sydkysten ligger idyllisk ved en fantastisk lang koralsandstrand, hvor utallige af de marine leguaner soler sig på sorte lavasten, der spredt stikker op af det fine sand.

Vi har booket en pakketur, der inkluderer en tur op på vulkanen Sierra Negra, der har verdens næststørste kraterdiameter på ti kilometer. Men højdepunktet for mig er turen i bugten, hvor vi håber på at få Galapagos pingviner fra den lille koloni at se.

Vi er heldige. Pingvinerne er ’hjemme’. På lavaklippen står fire små Galapagos pingviner og tørrer fjerene efter dagens fisketur.

Efter tilbørligt at have filmet og fotograferet de små kræ, sejler vi videre for at snorkle med hvidtippede hajer i den lille bugt ved siden af. I det vi nærmer os, ser vi tre små fugle i overfladen af vandet. Næh nej, ikke fugle. De dykker og kommer op til overfladen et helt andet sted. Jeg får travlt med at få tøjet af og komme i snorkelgearet. Det er pingviner, og min drøm er at snorkle med dem.

Jeg hopper i vandet, dykker ned og ser mig ivrigt omkring. Men vandet er ret grumset, og jeg kan ikke se langt. Skuffet kommer jeg op og spejder rundt ved overfladen. Pingvinerne kommer lige mod mig. Jeg får travlt med at dykke ned igen og knipse løs med mit kamera.

Jubii. En stund har jeg dem lige på kornet. Og så kommer en af pingvinerne pludselig lige lovligt tæt på. Ja faktisk kommer det nysgerrige dyr helt op til min maske med det af vandet forstørrede næb på vidt gab.

Jeg får pludselig travlt med at bakke væk, for selvom pingviner ser enormt søde ud, så er de her vilde, og jeg ved slet ikke, hvad de kan finde på med de der små, spidse næb. Pingvinerne bliver desværre ikke så længe hos os. Vi er vist ikke så interessante, og kan jo i hvert fald ikke spises.

IMG 6102Jagten på hammerhajerne
Galapagosøerne er i dykkerkredse berømmet for sine store stimer af hammerhajer, og det er også hovedårsagen til, at jeg længe har drømt om at dykke ved Galapagos. Men faktisk skal der gå helt indtil mit næstsidste dyk, før jeg endelig får set en hammerhaj tydeligt og tæt på.

De store stimer af hammerhajer kan bedst opleves ved nogle afsides nordlige øer kaldet Darwin og Wolf, der kun kan nås på otte dages dykkercruises, som koster en arm og halv bondegård. Men heldigvis er der også gode chancer for at opleve hammerhajer ved Gordon Rocks og North Seymour, som kan nås på dagsdyk fra Santa Cruz.

Det rige fiskeliv ved Galapagos skyldes de fem havstrømme, der mødes ved Galapagos, hvor især den stærke Humboldt-strøm fører store mængder næring med sig samt får næringsrigt vand fra dybderne til at stige op.

Det betyder desværre også, at vandet kan blive meget grumset. Og når sigtbarheden kun er fem meter, kan hammerhajer i stimer jo svømme lige forbi, uden du ser dem. Men du kan også være heldig. For når sigtbarheden er lav, kan fiskene også have svært ved at se dig og komme meget tæt på, før de opdager dig.

Jeg er derfor så heldig at opleve den kæmpe djævlerokke meget tæt på hele to gange. Majestætisk og enorm dukker den pludselig op ud af mørket og svæver lige mod mig og tæt forbi i det grumsede vand. Selvom dens vingespand er mindst 4 meter, skyder den en god fart, og trods hektisk sparken kan jeg ikke længe følge med og holde den inden for sigte.

En belgisk dykker påstår, at synet af søløver på dyk er et dårligt varsel, hvis man vil se hajer, da de jager dem væk. Men dette bliver eftertrykkeligt gjort til skamme på efterfølgende dyk, da sigtbarheden bliver bedre og vi både oplever søløver og adskillige af de hvidtippede revhajer på et og samme dyk. Ja, og dertil oven i købet havskildpadder og rokker.

Strømmen kan være ret stærk og sigtbarheden lav. Derfor er Galapagos ikke for nybegyndere. For mit vedkommende starter dykningen på Galapagos med mit værste dyk nogensinde.

Men derfra bliver det bare bedre og bedre, og mit sidste dyk er nok mit bedste dyk nogensinde. Tre hammerhajer ser jeg. Og dertil en hvidtippet revhaj, et par søløver, mange store stimer fisk, og så, til allersidst, en stime på hele 18 ørnerokker, der svæver af sted i cirka 20 meters dybde.

Jeg lader mig synke ned lige over dem og følger dem i flere minutter, indtil divemasteren, desværre, kalder mig op, og dykningen uigenkaldelig er slut for denne gang.


IMG 5724Galapagos

De mere end 160.000 turister, der hvert år besøger Galapagos, udgør sammen med de nu mere end 40.000 indbyggere selvsagt en stor belastning for det unikke dyreliv på øerne. Men Ecuador, der ejer øerne, er et fattigt land, og regeringen er svag.

Derfor virker de fleste konserveringstiltag, der bliver taget mest på grund af internationalt pres, mere som proforma end reelle og langsigtede planer for øernes fremtid. Vi var for eksempel skuffede over at opleve hunde løbe frit rundt i gaderne og se vilde katte endog langt fra byzonen.


Bevarelse af Galapagos

På Galapagos Concervancy’s hjemmeside, www.galapagos.org, finder du masser af info om øerne og tiltagene for at beskytte dem.

IMG 5663


PARTNERLINKS 

www.kiplingtravel.dk 
www.jesperhannibal.dk  
www.jysk-rejsebureau.dk 
www.marcopolo.dk 
www.viktorsfarmor.dk

Andre spændende artikler


Halvt så mange koralrev i USA

Halvt så mange koralrev i USA

På aktiv ferie i Caribien

På aktiv ferie i Caribien

Mexico: Grottedykning i Yucatans undervandsverden

Mexico: Grottedykning i Yucatans undervandsverden

Log ind