5 uforglemmelige vandreture i New Zealand

Vandring på Sydøen

Gillespie-Pass.jpg
Skrevet af: Maria Frandsen
Opdateret den 12. feb 2021
Læst af: 11780

Maria Frandsen har i seks måneder vandret på langs og tværs af New Zealands sydø. Her kommer hun med fem bud på ture, der alle har ubegrænset adgang til fortryllende natur med vilde bjergkæder, klare søer og dybe dale i et land, der virker endeløst og uspoleret. Du kan gå alle ruterne fra hytte til hytte eller med Telt.


Gillespie Pass

Dalenes mester
Hvis du er til at vandre i dale, så er Gillespie Pass creme de la creme. Fra Gillespie Pass i 1640 meters højde har man Mt. Awful lige i nakken og panoramaudsigt over bjergkæder og dale i alle former og farver.

Efter en stejl nedstigning venter Siberia-dalen, som på sin mest spektakulære facon får én til at føle sig lille. En time gennem dalen ligger Siberia Hut. Det er nu ikke det værste at vågne op her, se disen løfte sig i dalen og solen stå op bag bjergene.

Tag to nætter i Siberia Hut og en dagstur op til Crucible Lake. Trærødderne danner en stejl trappe op til den glaciale, krystalklare og pivkolde sø. En skjult skat.

Tag en bog med og nyd roen. Som på alle andre vandredage i New Zealand kommer man ikke let til de belønnende udsigter, men dalene, Crucible Lake og udsigten fra Gillespie Pass, er hver en sveddråbe værd. Hytterne kan være fyldte fra december til april, så tag underlag og gerne Telt med.

Længde: 4 dage / 58 km
Info: 45 minutters kørsel nord for Wanaka ligger Blue Pools, hvor du kan parkere din bil og starte turen. Ruten slutter ved en tankstation 10 minutters kørsel tidligere. Start og slut er langs hovedvejen, så man kan uden problemer blaffe tilbage til ens bil eller tilbage til Wanaka. Det er muligt at tage en jetbåd ud fra Kerin Forks med Wilkin River Jets, www.wilkinriverjets.co.nz, eller flyve ud fra Siberia Valley med Southern Alps Air, www.southernalpsair.co.nz. Besøg Visitor Center og køb mad i Wanaka.


ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Travers Sabine Circuit 1

Travers-Sabine Circuit 

Turen til verdens ende
Nelson Lakes National Park er et eldorado for erfarne bjerggeder og vandrejomfruer. Man kan sætte de markerede ruter sammen på kryds og tværs, og du vil altid kunne nå næste hytte på maksimum seks timer.

Højdepunkterne på min alternative udgave af Travers-Sabine Circuit er Travers Saddle i 1787 meters højde, verdens klareste vand i Blue Lake, og timerne op til man rammer den store alpine sø Lake Angelus.

Ruten starter gennem skoven langs Lake Rotoiti med kig til de bjerge, som venter lige om hjørnet og får én til at føle sig helt lille. Herfra bliver det kun mere fortryllende. Vandet i de floder, man vandrer langs, er krystalklart. Stierne er smalle og til tider meget mudrede.

Udsigten til de høje bjerge, den tydelige trægrænse og de jævnlige vandfald gør de lange og udfordrende vandredage til en sand fornøjelse. Det sidste stykke op til Travers Saddle er klatring på kæmpesten, og lige så skøn udsigten er gennem dalen, lige så vildt er det at se, hvor hurtigt skyerne kan indhente én, omfavne bjergene og forsvinde igen.

På den anden side går det igen nedad på større sten, indtil man rammer trægrænsen, så bliver det stejlt. Rigtig stejlt. Og glat. Jeg accepterede, at det nemmeste var at løbe ned og give træerne kram på stribe, mens man let og elefant fumler sig 1100 højdemeter ned til et velfortjent frokoststop.

Magisk afstikker
Afstikkerturen til Blue Lake er ikke til diskussion. Selvom turen dertil til tider er stejl, er der ikke meget, som slår at sidde i græsset ved verdens klareste sø i 1190 meters højde med sin lille gasbrænder og tilmed være omringet af bjerge.

Selvom man efterhånden er mæt af indtryk, så slutter eventyret næppe her. Fra Sabine Hut når man at runde 1300 højdemeter i benene inden en velfortjent frokost og den magiske Lake Angelus venter. Lige så snart man kommer over trægrænsen, er der en udsigt, som siger spar 2, til hvad der virker som verdens ende. De færreste tager denne rute, da det er den stejleste og mest udfordrende til Lake Angelus Hut.

Nyd de seks timer med vind i håret og sol på kinderne. Du har dem for dig selv, og du glemmer dem sent. Lake Angelus Hut skal bookes på forhånd og er meget besøgt. Hvis du vil nyde fleksibiliteten, kan du fortsætte yderligere fem timer til Bushline Hut via en bjergryg med 360° udsigt undervejs. Herfra er der blot halvanden time til St. Arnaud.

Længde: 4-7 dage / 80 km
Info: Den lille by St. Arnaud ligger lige ned til Lake Rotoiti, hvorfra næsten alle ruter i Nelson Lakes National Park starter og slutter. Her er overnatningsmuligheder til alle budgetter, et fantastisk Visitor Center, og Intercity-busser kører hertil fra bl.a. Nelson og Westport. Køb al mad på forhånd, da det lille supermarked i St. Arnaud hverken har udvalg eller fornuftige priser.


Rees Dart Track

Rees Dart Track

Gletsjernes højborg
Turen, som jeg kun havde lave forventninger til, og som endte helt fremme i huskebogen. For hold nu magle med dybe dale og høje sneklædte bjerge, hvor trægrænsen står knivskarpt, samt muligheden for at komme helt tæt på Dart Glacier. Ingen turister, helikoptere eller informationstavler.

Allerede på førstedagen får man følelsen af at været indhegnet af enorme hajtandsspidse bjerge, som senere bliver til smeltende gletsjere, floder og kæmpe bjerge med den karakteristiske trægrænse. Fra Dart Hut kan man enten tage en eftermiddagstur til Dart Glacier eller blive en ekstra nat i hytten og tage en dagstur hele vejen op til Cascade Saddle.

Et alternativ er at fortsætte over Cascade Saddle til Aspiring Hut, som er et af mine skarpeste minder fra de seks måneders vandring. Intet mindre. Ruten er stejl og udfordrende, hvilket kun gør hele oplevelsen endnu mere speciel. Tag dig tid til at fryse udsigten af de majestætiske dale og gletsjere på nethinden.

Længde: 4-5 dage / 63-83 km
Info: Glenorchy ligger 45 minutter fra Queenstown, og køreturen langs søen er lige til et postkort. Herfra er der en lille times kørsel af en grusvej til Muddy Creek Carpark, hvor ruten starter. Hvis du er i bil, skal du være opmærksom på, at slutpunktet er en lille times kørsel af en grusvej i en anden retning. Bl.a. www.infotrack.co.nz og www.glenorchyjourneys.co.nz arrangerer transport til og fra start- og slutpunkt. Besøg Visitor-centeret og køb mad i Queenstown.


Motatapu Track

Motatapu Track

Omgivet af det gyldne græs
Pak ekstra chokolade; der bliver brug for det. Med fire lange, stejle op- og nedstigninger fordelt på tre dage er det her den fysisk mest krævende rute. Til gengæld finder du næppe andre steder, hvor du kan vandre i gyldent tussock-græs dag ud og dag ind blandt de særeste og smukkeste bjergformationer. På nær en time på førstedagen vandrer man under åben himmel på smalle stier med udsigt til blandt andet Lake Wanaka og Motatapu Valley undervejs.

Udsigten til Alperne er skiftet ud med endeløse, små bakker og høje bjerge, som smelter sammen i et dynamisk gyldent landskab. Ruten er en del af langdistancevandreruten Te Araroa ligesom første del af Travers Sabine Circuit.

Du vil højst sandsynligt møde flere, som vandrer de 3000 kilometer fra nord til syd. På vej mod Rose Saddle, som er den sidste stigning, mødte jeg en Te Araroa-veteran, som gik ruten for 5. gang. Han kunne ikke få nok! 

Efter fire stigninger og begrænset, flad vandring møder man to til tre timer efter Rose Hut en flod, og jep, det er ruten. Hvis det har været tørt i dagevis, og floden er rolig og lav nok til at gå i, så er det bare at dreje til venstre og følge floden i fire kilometer, til du rammer den historiske guldgraver by, Macetown. Indbyggertallet er 0.

Hvis floden står for højt eller flyder for hurtigt, er der en rute op igennem skoven, som dog skulle være meget ringe vedligeholdt. Fra Macetown til Arrowtown skal 21 mindre floder krydses.

Længde: 3-4 dage / 34 km
Info: Turen starter i Wanaka og slutter i guldgraverbyen Arrowtown. Fra Wanaka kan du gå tre smukke timer langs Lake Wanaka, inden du drejer til venstre af en grusvej lige efter Glendu Bay Camping Ground mod Fern Carpark. Fra Arrowtown er der blot 15 minutter med Intercity-bus til Queenstown eller en time tilbage til Wanaka.


The Old Ghost Road

The Old Ghost Road

Gennem det øde vildnis
Det er nemt at forestille sig, hvordan man træder i guldgravernes fodspor gennem skoven, oppe på bjergrygge og nede i dalene i det øde, nordøstlige vildnis. Ejeren af Rough and Tumble Bush Lodge, som ligger ved rutens slutpunkt, fik stukket et kort i hånden dateret tilbage fra 1886.

Derefter gik et enormt projekt i gang. Otte år tog det for ildsjæle og hovedsageligt frivillige at skabe New Zealands længste mountainbikerute, som åbnede i december 2015. Ruten bliver også flittigt brugt af vandrere.

Hvis vejrguderne er flinke, så giver de mange timer på bjergryggen smugkig til de sydlige Alper og fornemmelsen af ikke at være omgivet af andet end endeløse bjergkæder. Ingen byer, intet stress. Stierne er de bedst vedligeholdte og ruten den mindst udfordrende.

Hytterne, som rummer 10-14 mennesker, har i modsætning til de andre fire ture gaskomfur, gryder, pander og service. Hver hytte har en balkon med en udsigt, som jeg tvivler på, at nogle 6-stjernede hoteller kan slå.

Længde: 5 dage / 85 km
Info: Lyell Historic Reserve, som er startpunktet for ruten, ligger 35 kilometer syd for Murchison og 62 kilometer øst for Westport. Westport har størst udvalg af overnatnings- og indkøbsmuligheder før start.

Ruten slutter i Seddonville 5 kilometer fra hovedvejen og 50 kilometer nord for Westport. Buller Adventures, Hike n Bike Shuttle og Trek Express and the Heaphy Bus arrangerer transport og flytning af biler. Hytterne undervejs skal bookes på forhånd på www.oldghostroad.org.nz til ca. 150 kr. pr. nat.


Bliv klogere på ruterne

www.doc.govt.nz finder du informationer om alle nationalparker, status og forhold på vandreruter, og du kan booke hytter samt downloade pdf-guides til alle de nævnte ruter. The Old Ghost Road opereres ikke af DOC, og al information kan du finde på www.oldghostroad.co.nz, hvor du også kan booke hytter. I bl.a. Nelson, St. Arnaud, Westport, Wanaka og Queentown finder du DOC Visitor Centre samt overnatnings- og indkøbsmuligheder før turene. I Visitor-centrene kan du få brochurer og kvalificeret vejledning til alle vandreruter i området.


Gillespie Pass 1

950 hytter at vælge mellem

New Zealands bjerge rummer over 950 hytter, som opereres af DOC (Deparment of Conservation), og er primitive i den forstand, at man selv skal medbringe sovepose, gasbrænder, Pandelampe, toiletpapir og gerne underlag, da hytterne kan være fyldte, når man ankommer.

Oftest er der ingen til at holde styr på hytterne dagligt, så vi vandrere har selv ansvaret for at holde hytterne rene. Til gengæld er de næppe tilfældigt placeret og skaber en stemning af, at området stadig er uberørt, og at man er langt fra alt, hvad der minder om civilisation.

Man kan forvente træborde og bænke, en stålbordplade til at lave mad ved, køjesenge og madrasser, longdrop-toiletter og oftest en brændeovn. Regnvandsbeholderne er sjældent tomme, og hvis det skulle være tilfældet, kan vand fra floder og åer altid bruges.

Få hytter, ud over dem som findes på The 9 Great Walks, skal bookes på forhånd. Størstedelen er efter først til mølle-princippet og rummer fra to til ca. 40 sovepladser. I alle Visitor-centre kan man købe et Hut Pass til 450 kr., som giver fri adgang til alle hytter i 6 måneder.

Alternativt kan man købe enkeltbilletter til 25-75 kr. Hytterne, som skal bookes på forhånd, koster ca. 150 kr. pr. nat og et Hut Pass gælder ikke til disse. Disse hytter kan bookes på www.doc.govt.nz. Alle hytter, undtagen Angelus Hut og hytterne på The Old Ghost Road, er først til mølle og kræver blot en billet eller et Hut Pass.

Det er altid tilladt at slå et Telt op, så længe man er 80 meter væk fra stierne. Ved siden af hytterne er der oftest også et område til telte. Hytterne er en lige så stor del af dagene i bjergene, som timerne i vandrestøvlerne. Man kan sagtens bruge mange hyggelige eftermiddage og aftener omkring en tændt brændeovn, med en god bog og nye bekendtskaber.

Andre spændende artikler


Te Araroa Trail: 4 måneder gennem New Zealand

Te Araroa Trail: 4 måneder gennem New Zealand

Ny 'Great Walk' i New Zealand

Ny 'Great Walk' i New Zealand

Guide til vandring i New Zealand

Guide til vandring i New Zealand

Log ind