Guide til vandring i New Zealand

Tongariro Northern Circuit, New Zealand - Vulkaner og månelandskaber

Bare fordi vinteren står for døren, betyder det ikke, at vandrestøvlerne skal stilles i skabet. Vi har gravet tre vandreture frem, som vi her på redaktionen godt kunne tænke os at sætte ud på, når mørket falder over Danmark, og vi længes efter luft under vingerne.

shutterstock_83779771_Bjorn.jpg
Opdateret den 03. maj 2022
Læst af: 7751

Bare fordi vinteren står for døren, betyder det ikke, at vandrestøvlerne skal stilles i skabet. Vi har gravet tre vandreture frem, som vi her på redaktionen godt kunne tænke os at sætte ud på, når mørket falder over Danmark, og vi længes efter luft under vingerne.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

I New Zealand er dit største problem, hvilket trek du skal vælge. Heldigvis behøver du ikke nøjes med ét, da der er masser at vælge mellem. Vi har dog kastet vores opmærksomhed på nordøens vulkantrek.

Ja ja, der er langt til New Zealand, og det er ikke billigt, men vores antipoder er velsignet med superb vandring i så store mængder, at de burde skamme sig. Det gør de dog nok ikke, men de skal i det mindste ikke have lov til at have stierne for sig selv, så vi vil gerne slå et slag for en tur til maoriernes gamle land. Kunne vi lade magasinet her passe sig selv og stikke af, ville vi som det første begive os ud på Tongariro Northern Circuit, der ligger på New Zealands nordø og bringer dig rundt om Mount Ngauruhoe.
Her er tale om en lidt over 50 kilometer lang rute, der for de flestes vedkommende tager tre til fire dage at tilbagelægge. Undervejs er der hytter at sove i, idet man primært begiver sig gennem et nøgent, vulkansk landskab, hvor overfladen ofte er stenet, og vejret hurtigt kan skifte.

Hytte eller telt?
Trekket starter ved Whakapapa Visitor Centre i Tongariro National Park, og snart er du i områder, der tydeligt vidner om vulkansk aktivitet. Du vandrer over gamle, udtørrede, sorte lavastrømme, ser vandfald og har udsigter ned over dale og kratre på den første etape, der i løbet af 8,5 kilometer og omtrent 3 timer bringer dig til Mangateppo Hut. Hytten er, som det er tilfældet med alle hytterne på trekket, udstyret med madrasser, simple kogefaciliteter (de er der dog kun om sommeren), rindende vand og toiletter. Slår du teltet op på en af campingpladserne, der ligger ved hytterne, kan du også bruge faciliteterne, så du kan for eksempel overveje, om det er værd at medbringe eget kogegrej og brændstof. I hytterne finder du også en hytteleder, der kan fortælle om vejrforholdene, ruten forude og komme med gode råd.

Søer og lava 
Fra Mangateppo Hut er der yderligere otte kilometers vandring til de nærmest kliché-smukke Emerald Lakes, der med den dybe turkisfarve mere end lever op til navnet. Inden du når så langt, vandrer du over endnu en række gamle lavastrømme, og tager du en lille afstikker på en håndfuld minutter, får du Soda Springs og vandfaldet her med, der ligger i et område med vilde blomster. Turen går videre til Mangatepopo Saddle, og endnu engang er der udsigt ned over kratre og vulkanlandskaber. Den slags bliver dog aldrig kedeligt. Når du når frem til Emerald Lakes skal du træffe et valg. Nu kan du nemlig enten fortsætte rundturen, eller du kan tage en afstikker og gennemføre det, der bliver betegnet som New Zealands mest populære dagstur, Tongariro Alpine Crossing. Det er en tur på blot 4,2 kilometer og godt halvanden times vandring til Ketetahi Hut, hvor fra der er yderligere halvanden times vandring til Ketetahi-parkeringspladsen. Undervejs er der flere kratre, flere søer, flere fantastiske udsigter. Du kan dog også lade alpinkrydsning være alpinkrydsning og blot fortsætte på rundturen til Oturere Hut. Det tager omtrent halvanden time fra Emerald Lakes og bringer dig forbi forrevne lavaformationer fra oldgamle udbrud. 
Der er blot 7,5 kilometer og omtrent 3 timers vandring til Waihohunu Hut, så der er rigeligt med tid til at stoppe undervejs og snuse, fotografere og suge det hele til sig.

Flere afstikkere
Fra Waihohunu Hut er der 14,3 kilometer og omtrent 6 timer tilbage til udgangspunktet i Whakapapa Village. Undervejs har du god mulighed for at blive udsat for de vulkanske vindguders rusken, mens du vandrer op til Tama Saddle mellem to bjerge, og kan du ikke få nok af området, er der en sidetur til Tama Lakes – to kratersøer. Den første ligger blot 10 minutter fra hovedstien, mens afstikkeren til den anden og tilbage til hovedstien tager godt og vel halvanden time. 
I løbet af trekket er der for øvrigt mulighed for at tage flere afstikkere og forlænge det, hvis man lyster – du kan for eksempel bestige Mount Ngauruhoe og skue ned over de månelignende vulkanlandskaber, inden du vender tilbage til verden, som vi kender den.


Hvorfor stoppe nu?

Der er langt til New Zealand, og billetter er ikke billige, så hvorfor stoppe med bare et enkelt trek, når du er dernede? Her er en række andre treks, du bør kigge nærmere på, hvis du drager til New Zealand. På www.doc.govt.nz  kan du under menupunktet ’Parks & recreation’ klikke på ’Tracks & walks’ og finde en liste over treks – der er rigtig mange at vælge mellem. 

 

Andre spændende artikler


5 uforglemmelige vandreture i New Zealand

5 uforglemmelige vandreture i New Zealand

Vulkanvandring i New Zealand

Vulkanvandring i New Zealand

Vandreture i en New Zealands smukkeste nationalparker

Vandreture i en New Zealands smukkeste nationalparker

Log ind