• Hjem
  • Artikler
  • Vandreture i en New Zealands smukkeste nationalparker

Vandreture i en New Zealands smukkeste nationalparker

Fiordland Nationalpark er med 1,3 mio. hektar New Zealands største nationalpark. “Og hvilken én,” fristes man til at sige. For 14.000 år siden slap istiden sit tag og efterlod her et sandt vildnis af uberørte tempererede regnskove, stejle granitbjerge, labyrintagtige fjorde, talrige vandfald, frodige dale og et enestående dyre- og planteliv. Fiordland kan tage pusten fra selv den mest forvænte friluftsentusiast. I det følgende vil fem af områdets allerbedste vandreture blive beskrevet.

aw26_new_zealand_cykling_33.jpg
Skrevet af: Michael Pedersen
Opdateret den 10. jan 2017

Fiordland Nationalpark er med 1,3 mio. hektar New Zealands største nationalpark. “Og hvilken én,” fristes man til at sige. For 14.000 år siden slap istiden sit tag og efterlod her et sandt vildnis af uberørte tempererede regnskove, stejle granitbjerge, labyrintagtige fjorde, talrige vandfald, frodige dale og et enestående dyre- og planteliv. Fiordland kan tage pusten fra selv den mest forvænte friluftsentusiast. I det følgende vil fem af områdets allerbedste vandreture blive beskrevet.

Milford Track

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

AW40_vandrin_Fjordland_newzealand_343.jpg

Varighed: 4 dage - 3 nætter.
Distance: 53 km.
Rute: Lake Te Anau - Sandfly Point (Milford Sound).
Hytter: Ja.
Booking: Obligatorisk.
Pris: Ca. 800 kr. inklusiv parkentré, overnatninger, sejlads til/fra ruten, bustransport til/fra Te Anau.

Af mange er Milford-ruten betegnet som en af verdens flotteste vandreture og en seværdighed, der vil sætte sig dybt i naturelskerens sjæl. Store ord, men ikke desto mindre sandt. Det er et overflødighedshorn af New Zealands natur, når den er bedst.
Milford-ruten er mild vandring, som enhver med blot en smule kondition kan gennemføre uden at blive gennemsyret i muskler og lemmer. Det meste af den går gennem en smuk og frodig dal. Eneste stigning på ruten er op til Mackinnon Pass (1073 m), men den er også af den alvorlige slags: Otte kilometer jævn hældning, som hurtigt får pulsen til at galopere. Guleroden er et historisk bjergpas med en fabelagtig udsigt - hvis vejret vel og mærke er til det. Passet er opkaldt efter Quintin Mackinnon, som i 1888 grundlagde Milford-ruten, og det er her, Edmund Hillary løbetrænede inden han besteg Mt. Everest.
Højdepunkter på ruten er talrige. Har det regnet, og det er ikke unormalt, så buldrer hundredvis af vandfald ned ad bjergskråningerne. Det mest opsigtsvækkende er Sutherland Falls, som med dets 580 meter er verdens fjerdehøjeste. En sublim oplevelse. Det er muligt at bade bag vandstrålerne fra det enorme vandfald - noget af en adrenalinpumpende oplevelse i øvrigt. Desuden byder Milford-ruten på mosbeklædte træer og buske, uberørt tempereret regnskov, et prægtigt fugleliv, sneklædte bjergtinder, ginklare floder og åer, mindesmærker for gamle eventyrere og masser af sandfluer (mere om det senere).

AW40_vandrin_Fjordland_newzealand_344.jpgRouteburn Track

Varighed: 3 dage - 2 nætter.
Distance: 32 km.
Rute: Routeburn Shelter - The Divide.
Hytter: Ja.
Booking: Obligatorisk.
Pris: Ca. 550 kr. inklusiv parkentré, overnatninger og transport til/fra ruten.

Routeburn er endnu en klassisk vandrerute med en lang historie bag sig. Den går gennem to nationalparker, startende i Mt. Aspiring og sluttende i den evigt grønne Fiordland Nationalpark.
Modsat Milford-ruten, så er Routeburn en fuldblods bjergvandring, hvis stigning indledes allerede efter et par kilometer på førstedagen. I tusind meters højde ligger rutens første hytte, hvorfra man kan nyde den eminente udsigt over Humboldtbjergene.
Andendagen er det ultimative højdepunkt. En hel dag, hvor man befinder sig over trælinien. Fra Harris Saddle i 1277 meters højde har man en betagende udsigt over hele Hollyford-dalen. Er man erfaren bjergvandrer, kan man skyde sin frokostpause en times tid for at vandre op på toppen af den nærliggende bjergtop Conical Hill (1515 m). I klart vejr kan man se Richardsson-bjergkæden 200 km derfra i naboregionen Otago.
For den fotointeresserede kan man i klart vejr tage et idyllisk postkortbillede kort før Harris Saddle, hvor spejlingerne i den 800 meter lange gletchersø Lake Harris for en kort stund får ens hjerte til at stå stille.
Nedstigningen fra Harris Saddle giver direkte kontakt med Fiordlands varetegn - jomfruelig tempereret regnskov. Især den fantastiske variation af sølv-, rød- og bjergbøg samt den mos- og lavbeklædte underskov er et værdigt minde fra den exceptionelle vandretur.

AW40_vandrin_Fjordland_newzealand_345.jpgKepler Track

Varighed: 4 dage - 3 nætter.
Distance: 67 km.
Rute: Start/slut Lake Te Anau.
Hytter: Ja.
Booking: Ikke obligatorisk, men anbefales.
Pris: Ca. 180 kr. inklusiv parkentré og overnatninger.

Oprindeligt blev Kepler-ruten anlagt for at tage presset fra de to populæreste ruter i New Zealand; Routeburn og Milford. Det er lykkedes, men Kepler-ruten er blevet lagt i et så smukt landskab præget af uendelige panoramaer, at man i de senere år har måttet udvide sengepladserne på de tre hytter undervejs.
Ruten er en rundtur med start og slut i Lake Te Anau. Som Routeburn en bjergvandring, dog en smule hårdere. Årsagen er førstedagens 14 kilometer lange, udmattende opstigning til Mt. Luxmore-hytten i 1080 meters højde.
Mange vandrere vælger at fortsætte stigningen - vel og mærke efter at have stillet rygsækken i Mt. Luxmore-hytten - til toppen af Mt. Luxmore i 1472 meters højde. Herfra man opleve en fredfyldthed i ordets fulde forstand, kun momentvis afbrudt af skræppen fra den sjældne bjergpapegøje, keaen. Et nysgerrigt væsen, som man også kan stifte bekendtskab omkring Mt. Luxmore-hytten, hvor et par stykker er blevet særdeles gode venner med de lokale rangers.
På andendagen får man en sublim vandreoplevelse over trælinien. Eneste minus kan være vejret. Check vejrudsigten hos rangeren i hytten inden afgang. Flere vandrere er blevet overrasket af pludselige vejrskift, og sne er ikke ualmindeligt - heller ikke om sommeren. Tag det som et ekstra krydderi til den i forvejen udfordrende vandring!
Resten af Kepler-ruten er mild dalvandring, som bestemt ikke bør nedprioteres. En del vandrere springer den sidste overnatning over, og det er synd, da hytten ligger idyllisk ved den flotte Lake Manapouri med Keplers tårnhøje bjerge som silhuetter i baggrunden.

AW40_vandrin_Fjordland_newzealand_346.jpgHollyford Track

Varighed: 4 til 7 dage - 3 til 6 nætter.
Distance: 56 km.
Rute: Lower Hollyford road End - Martins Bay.
Hytter: Ja.
Booking: Ikke obligatorisk.
Pris: Ca. 200 kr. Inklusiv parkentré, overnatninger og transport til/fra start af ruten.

Hollyford er med sine firs kilometer Fiordland Nationalparks længste dal. Præcis i hjertet af denne særdeles frodige dal har man anlagt Hollyford-ruten. Den er den eneste rene dalvandring blandt vandreturene i Fiordland. Man vandrer langs Hollyford-floden hele vejen, indtil denne bliver afløst af søerne Lake Alabaster og Lake McKerrow for at ende i floddeltaet ved Martins Bay. Ruten er “one-way”, så varigheden kan selv bestemmes. Man kan vælge at vandre et stykke vej og så sejle/flyve tilbage. Eller man kan gøre som jeg, simpelthen gå frem og tilbage og opleve turen to gange.
Ruten byder på dyreliv fra første parket. Pelssælkolonien ved Martins Bay er fastlandets største, og er man påpasselig, kan man komme ganske tæt på dyrene. Desuden er fuglekiggeriet i topklasse. Der er gode muligheder for at spotte pingviner i bugten. To arter ses regelmæssigt - fiordland crested- og yellow eyed-pingviner. Sidstnævnte art er verdens sjældneste med under 5000 eksemplarer tilbage. De findes kun på New Zealand.
Har man lystfiskeri på hjernen som undertegnede, så tag endelig fiskestangen med. Hollyford-floden har en sund og talrig bestand af både bæk- og regnbueørred, og de kan hjælpe vandreren med et smagsfuldt aftensmåltid.

AW40_vandrin_Fjordland_newzealand_347.jpgGreenstone Track

Varighed: 3 dage - 2 nætter.
Distance: 36 km.
Rute: Lake Howden - Greenstone Car Park.
Hytter: Ja.
Booking: Ikke obligatorisk.
Pris: Ca. 120 kr. inklusiv parkentré, overnatninger og transport til/fra ruten.

Greenstone ruten går - som Routeburn - gennem to nationalparker, fra Mt. Aspiring til Fiordland. En udpræget mild dalvandring med tæt bevoksning af rød- og sølvbøg. Som Hollyford-ruten går også Greenstone-ruten langs en flod - nemlig Greenstone-floden, som er verdenskendt blandt lystfiskere for dens eminente ørredfiskeri. Der er gode muligheder for at fange både bæk- og regnbueørred i de mange stillestående pools mellem Lake Wakatipu og Lake Mckellar. Både spinne- og fluefiskeri er tilladt. Er man grebet af fluefiskeriets ædle kunst, kan tørfluefiskeri i de sene aftentimer anbefales. Tusinder af insekter udklækkes hver aften sommeren igennem.
Det er muligt at kombinere Routeburn med Greenstone, men de imponerende scenerier, man finder på Routeburn-ruten, kan gøre, at man ikke nok værdsætter Greenstone-rutens helt egen mystik. Kort sagt; de skal vandres hver for sig med nulstillet sind.

Artiklen blev bragt i Adventure World (Opdag Verden) nr. 40 i januar/februar 2002

Andre spændende artikler


Guide til vandring i New Zealand

Guide til vandring i New Zealand

Luksustrekking i Fiordland National Park

Luksustrekking i Fiordland National Park

New Zealand første nye ‘Great Walk’ i 25 år

New Zealand første nye ‘Great Walk’ i 25 år

Log ind