Caminoen

Og de mange Caminoer til Santiago

Folk taler tit om Caminoen. Som om, der kun var én rute. Der er dog en hel stribe ruter, som alle fører til Santiago de Compostela. Den mest kendte og mest vandrede hedder Camino Frances, men hver Camino byder på hver deres oplevelse. 

CAMINOEN_289921.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 23. jun 2023
Læst af: 1991

Folk taler tit om Caminoen. Som om, der kun var én rute. Der er dog en hel stribe ruter, som alle fører til Santiago de Compostela. Den mest kendte og mest vandrede hedder Camino Frances, men hver Camino byder på hver deres oplevelse. 

CAMINOEN 1153683964 Gui

Camino Frances

Den mest populære

Uden sammenligning den mest populære rute, som over halvdelen af alle caminopilgrimme vandrer. Ruten starter i Saint-Jean-Pied-de-Port på den franske side af Pyrenæerne og snor sig herfra de 780 kilometer til Santiago. Turen er velegnet for begyndere, da alt er enormt velorganiseret, det er let at finde vej, og der er mange steder at bo og spise. Vandrer du alene, er der mulighed for masser af selskab fra andre pilgrimme. De sidste godt 100 kilometer af ruten er de mest populære – og dermed mest vandrede – da det er distancen, man som minimum skal tilbagelægge for at få sit pilgrimscertifikat i Santiago. Vandrer man hele ruten, skal man regne med over en måned på stierne.

Camino Portugues

Et mere fredeligt alternativ

Den 600 kilometer lange rute starter ikke så overraskende i Portugal. Det er den næstmest populære rute, hvor cirka 20% af alle Camino-vandrere sætter deres fodspor, og efter starten i Lissabon passerer den bl.a. gennem Porto og Pontevedra samt langs smukke kyster med sandstrande og blå bølger. Ruten snor sig også ind i landet, og når man krydser den spanske grænse, er der stadig 100 kilometer til Santiago. Camino Portugues er oplagt til dem, der gerne vil have en lidt mere fredelig oplevelse end den på Camino Frances. Der er nemlig rigeligt med overnatningssteder og restauranter, og det er ret ligetil at vandre ruten, som de fleste bruger en måneds tid på at vandre.

Camino Portugues Costa

Det nyere, populære alternativ

Ruten her kan enten vandres for sig selv eller som en alternativ slutning på Camino Portugues. De 270 kilometer fra det nordlige Portugal til Santiago følger Atlanterhavskysten. Ruten starter i fine Porto og klinger sig til den fine kystlinje, inden den drejer ind i landet og snor sig gennem græsmarker til Santiago. Det er en rute, der vokser i popularitet, men stadig er fredelig og fornøjelig. Turen tager som regel syv til 12 dage at vandre.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

CAMINOEN 1460208530 jos

Camino Ingles

Den korte smagsprøve

En kortere pilgrimstur på ca. 120 kilometer fra Spaniens nordlige kyst til Santiago. Ruten blev oprindeligt brugt af pilgrimme fra England og det nordlige Europa, der lagde til med båden, og den er en glimrende smagsprøve for folk, der vil se, om en længere Caminovandring er noget for dem. Ruten er også god til begyndere, da den kan vandres på en håndfuld dage. Samtidig er den langt fra overrendt, men man skal være klar til at vandre en del på asfalt, og at der er nogle gode stigninger.

Camino Primitivo

Den oprindelige – og mere udfordrende

Ruten her går for at være den oprindelige pilgrimsrute til Santiago og blev vandret helt tilbage i det 9. århundrede. Ruten går gennem mere isolerede områder end flere af de andre ruter, og den er såvel en af de smukkere som en af de mere udfordrende. Her skal man bl.a. op i 1.100 meters højde for at krydse Asturiens bjergrygge, og man oplever en mere rustik, uberørt del af Spanien. Ruten tager omtrent et par uger at vandre, men hvad man skal tackle i højdemeter, skal man til gengæld ikke tackle helt så meget af i distance, da ruten ”kun” er på omtrent 320 kilometer. Man vandrer primært på mindre stier gennem skove og bjerge og ikke så meget på grusveje og asfalt som på flere af de andre Caminoer. Ruten rammer Camino Frances 52 kilometer før Santiago. Selvom der ikke er så mange faciliteter, er der stadig offentlige herberger for enden af hver dagsetape.

Camino Norte

Den fredelige og smukke

Den 466 kilometer lange Camino Norte er blevet vandet i århundreder og følger den spanske nordkyst, inden man drejer ind i landet mod Santiago. Den går for at være en af de smukkeste Caminoer, og stien snor sig langs med og tæt på den smukke kystlinje i Baskerlandet og Asturien. Undervejs besøger man desuden fine byer som San Sebastian, Bilbao, Santander og Oviedo, hvorfra Camino Norte følger Camino Primitivo yderligere 315 kilometer til Santiago. Ruten her er en favorit blandt en del erfarne Camino-vandrere på grund af de færre besøgende og de flotte landskaber. Regn med at bruge mindst en måned, hvis du vil vandre hele molevitten. 

CAMINOEN 737667244 greg

Via de la Plata

Den lidt hårdere til de mere erfarne

’Sølvvejen’ snor sig hele vejen fra Sevilla i syd til Santiago i nord – 1.000 kilometer ad en rute, der blev vandret af pilgrimme for mellem 800 til 1.000 år siden, men i dag kun ser omtrent 3% af det samlede antal pilgrimsvandrere med kompasset pegende mod Santiago. Ruten er en af de hårdere, og der skal noget planlægning til, da der er færre faciliteter, og de kan ligge lidt langt fra hinanden. Ruten er derfor ikke den mest velegnede til begynderen, men god til dem, der helst ikke vil vandre så meget på asfalt og kan lide stier, der snor sig gennem fredelige landskaber. Regn med at bruge i hvert fald 40 dage på ruten – og hold dig væk i august, hvor temperaturen gerne stiger til over de 40 grader.

Camino Finisterre-Muxia

Smagsprøve (eller til ekstra eftertænksom)

Finisterre betyder ’verdens ende’, og ruten her går mellem Santiago og det sted på Atlanterhavskysten, man engang troede var verdens ende. Alt det, der lå mod vest, var aldeles ukendt. Ruten er en kortere rute på 90 eller 115 kilometer, alt efter om man vandrer den direkte vej til Finisterre eller slår vejen forbi Muxia først. Ruten er traditionelt blevet brugt af pilgrimme, der har vandret en af de andre ruter til Santiago, men går videre til verdens ende som et symbol på livet, der ligger efter Caminoen. Ruten er også fin, hvis man vil smage på pilgrimsvandring på en kortere rute, inden man evt. sætter ud på en af de længere. Der er fint med faciliteter undervejs, og ruten er velmarkeret.

Spanien

Spanien er et slaraffenland, når det kommer til vandreture, og som noget ret specielt, finder man glimrende steder at vandre året rundt. Landet byder nemlig på alt fra zigzaggende ruter under de himmelstræbende tinder i de høje Pyrenæerne over uforglemmelig pilgrimsvandring på Caminoen til lun vintervandring på de Kanariske Øer og Mallorca

Find din næste tur her


Priser fra 11.298,-
Ture på egen hånd
Rundt om Mont Blanc

Rundt om Mont Blanc

Ruteforslag
GR20 - Korsika

GR20 - Korsika

Priser fra 3.795,-
Fællesture
Vandring på Fishermen's Trail - Rota Vicentina

Vandring på Fishermen's Trail - Rota Vicentina

Andre spændende artikler


Bjergvandring, dybe kløfter og kultur i Andalusien

Bjergvandring, dybe kløfter og kultur i Andalusien

3 pilgrimsture

3 pilgrimsture

11 dage gennem Pyrenæerne

11 dage gennem Pyrenæerne

Log ind