Camino Frances

10 svar på spørgsmål om Europas største pilgrimsrute

Hvad er det egentligt med den der Camino? Hvad gør den så speciel? Hvem er den for? Og hvordan er den anderledes end stort set alle andre vandreruter? Jes og Rasmus fra Opdag Verden drog i foråret til Spanien for at vandre de sidste 116 kilometer af Camino Frances og få svar på en række spørgsmål. Dem svarer Jes på her.

Camino-Frances_4293.jpg
Skrevet af: Tore Grønne - Foto Jes Lindrum Brinch
Opdateret den 05. jul 2023
Læst af: 2876

Hvad er det egentligt med den der Camino? Hvad gør den så speciel? Hvem er den for? Og hvordan er den anderledes end stort set alle andre vandreruter? Jes og Rasmus fra Opdag Verden drog i foråret til Spanien for at vandre de sidste 116 kilometer af Camino Frances og få svar på en række spørgsmål. Dem svarer Jes på her.

Hvordan mærker man, at det er en pilgrimsrute, man vandrer på?

”Man er mange vandrere fra mange forskellige lande sammen, og man går alle i den samme retning. Det er som en folkevandring, men det er mere end bare vandring. Folk har et formål med turen. Det er en livsting. Derfor ser man også folk, man typisk ikke ser på vandreture. Det er nogle, der er så gamle, at de går med stok. Andre er meget kraftige. Der er folk, som går i sandaler og kondisko. Folk fra Australien og Sydkorea, Mexico og USA – udover selvfølgelig tyskere, svenskere, nordmænd, danskere osv. Der er folk, der er kristne, og der er folk, der vandrer, fordi ruten er noget, der skal prøves én gang i livet. Folk går Caminoen af mange forskellige årsager, men når folk går den længere Camino – måske hele vejen fra den franske grænse – så er det typisk, fordi man har noget, man skal have på plads inde i sig selv.”

Hvad kan Caminoen, som andre vandreruter ikke kan?

”Der er en særlig stemning over, at det er folk fra hele verden, der vandrer sammen. Man møder det helt store, internationale vandrefællesskab, og det får du ikke på den måde andre steder. Det er fedt, når man kommer ind i det. At vandre Caminoen er lidt som at være med til et større løb. Folk står og tripper om morgenen for at komme af sted. Taler om, hvordan formen mon er i dag – er vi hurtigere eller langsommere end i går? Folk sætter ud ret tidligt om morgenen for at undgå eftermiddagsvarmen, så man skal tidligt af sted, hvis man vil opleve fællesskabet. Og kilometerne går jo lettere, når man går og taler. Der er i det hele taget stor opbakning undervejs. Folk hilser. Lokale stikker hovedet ud ad vinduet og fortæller én, hvis man er gået forkert. De er vante til at hjælpe og få vandrere på rette vej. Der er hele tiden hjælp at hente, og der er altid nogen at spørge om vej og et sted at købe noget at drikke eller spise. Det er en meget nem og tryg rute, som er godt markeret. Du behøver f.eks. ikke kort. Det betyder, at det er nemt at gå ind i sig selv, ind i sin egen verden, tænke tanker, spekulere over livet. Du behøver nemlig ikke bekymre dig om, hvor du skal spise og sove. Du kan nemt komme i flow.”

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Spanien

Spanien er et slaraffenland, når det kommer til vandreture, og som noget ret specielt, finder man glimrende steder at vandre året rundt. Landet byder nemlig på alt fra zigzaggende ruter under de himmelstræbende tinder i de høje Pyrenæerne over uforglemmelig pilgrimsvandring på Caminoen til lun vintervandring på de Kanariske Øer og Mallorca

Andre spændende artikler


Til Spanien på tandem

Til Spanien på tandem

Ny guide til Caminoen

Ny guide til Caminoen

Vulkanø med telt og trangia

Vulkanø med Telt og trangia