Jordan

Læs artikler, guider og nyheder om outdoor og vandreture i Jordan


Dyk ned i inspiration til de bedste vandreruter, hvad end der er tale om nye og forholdsvis ukendte vandrestier eller vandring på veletablerede klassikere, og tag det første skridt mod nye oplevelser i Jordan.


Ørkenløb i Jordan

Ørkenløb i Jordan

The Desert Cup - 168 km nonstop løb i Jordans ørken
Petra

Petra

Et af verdens syvende vidundere

Info og fakta om Jordan

Jordan udgør en af de bedste muligheder for at opleve alle de spændende aspekter som Mellemøsten har at byde på. Her findes moderne metropoler side om side med beduinkulturer som ikke har ændret sig synderligt i tusindvis af år. Ligegyldigt hvad der måtte være ens interesse, tilbydes den besøgende i Jordan et væld af oplevelser og muligheder. Man kan bedrive alt fra storbyferie til afslapning på hvide strande langs Rødehavets enestående koralrev.

For de historisk interesserede, tilbyder Jordan ligeledes et uoverskueligt stort korpus af historiske og arkæologiske lokaliteter, der tidsmæssigt strækker sig fra de første mennesker over de store bronze- og jernalder imperier, til romerne, den første kristne stat og de islamiske kulturperler.

Den mere aktive/eventyrlystne rejsende kan også få appetitten tilfredsstillet, for udover det kulturelle tilbyder Jordan en natur som er både mangfoldig og enestående smuk. 

Om det er klippeklatring eller luftballonsejlads gennem det spektakulære ørkenlandskab i Wadi Rum, dykning og snorkling i Aqaba eller trekking gennem Dana Nationalpark. Den jordanske befolkning er karakteriseret af venlighed og imødekommenhed. Det er et meget sikkert land at rejse i, og kriminalitet, især mod turister, er nærmest ikke-eksisterende. Samtidig står det klart at man ikke befinder sig i et land hvis infrastruktur er ligeså baseret/afhængig af turisme som eksempelvis Ægypten eller Tyrkiet, og dette giver den besøgende en frihed til at komme ind bag facaden på lokalbefolkningen, der er meget ivrige efter at lære mere om den globaliserede verden de lever i.

Rejsen til og fra Jordan

Der er adskillige selskaber der med en enkelt mellemlanding flyver direkte til Amman. Blandt disse er Lufthansa, Austrian Airlines, Royal Jordanian og Turkish Airlines. Sidstnævnte er ofte billigst og giver en mulighed for at lynvisit i Istanbul. En anden mulighed er at flyve direkte til Damaskus med Syrian Airlines. Fra Damaskus er der en fast pris på en plads i servicetaxa til Amman. Det koster 10 USD og tager omkring 3-4 timer. Det er generelt meget nemt at rejse rundt fra land til land. Husk dog at hvis man har indikationer på besøg i Israel i sit pas (og dette inkluderer jordanske udrejsestempler) kan man ikke komme ind i hverken Syrien eller Libanon. Rejser man via King Hussein Bridge fra Amman til Jerusalem, kan man, fordi Jordan fortsat betragter Vestbredden som annekteret, rejse mellem Israel og Jordan uden at få stempler i passet. De israelske myndigheder kender til problematikken med at rejse til Syrien og Libanon, og de stempler ofte gerne på et stykke papir indlagt i passet. Jordanerne vil se pas, men stempler ikke på denne overgang.

Rejsen rundt i Jordan

At rejse i Jordan er nemt og relativt billigt. Skal man rundt på en lokal tur med flere mål kan det betale sig at hyre en taxa for en dag (40-50 JD). Derudover er der et omfattende netværk af busser. De finere af slagsen hedder JETT og kører eksempelvis dagligt mellem Amman og Petra. Er man klar til lokale busture, så kører man i noget mindre busser men det er meget billigt og en glimrende lejlighed til at komme i kontakt med en imødekommende lokalbefolkning.

Hvornår skal jeg rejse?

På mange måder kan det jordanske klima sammenlignes med andre Middelhavslande. Det betyder at man egentlig kan rejse dertil nårsomhelst, men at man skal gøre sig bevidst at det især om sommeren kan blive meget varmt (40 grader i skyggen er helt almindeligt i juli og august). De fleste steder er der dog tale om en meget tør varme, hvilket gør det væsentligt lettere at holde ud. Det gør også at det faktisk kan være meget behageligt at gå med lange bukser og skjorteærmer, da disse holder varmen ude og er køligere end shorts og t-shirt. Aqaba er ulideligt varmt om sommeren. Her er der selvfølgelig høj luftfugtighed, men samtidig blæser de meget varme vinde ind fra både den jordanske og arabiske ørken, hvilket medfører at der selv om natten sagtens kan blive helt op til 50 grader.

Vinteren er naturligvis mildere end i Nordeuropa, men visse steder, som i Amman, kan det sagtens sne, og da snerydningskøretøjer ikke eksisterer, har undertegnede prøvet at været sneet fuldstændig inde i tre dage. Det er med andre ord mest optimalt at rejse i foråret eller efteråret, hvor dagene er varme men det køler lidt ned om eftermiddagen og aftenen. Som følge af de klimatiske forhold er forår og efterår også de perioder med flest besøgende. Sommeren har dog også en del turisme – især fra Sydeuropa. Så ønsker man at udforske de store attraktioner som Petra uden masseturismen og dens følger, og er man fleksibel mht. vejret, så kan vinter perioden ofte byde på helt uforudsete og intense oplevelser.

Sundhed og sikkerhed

Læs mere på Udenrigministeriets hjemmeside

Befolkning, kultur og religion

Jordan har i dag en befolkning på næsten seks millioner mennesker. Langt størstedelen af disse er arabere, men der findes også omkring 1 % armeniere og 1 % circassere (fra Kaukasus), som er befolkningsgrupper der blev tvangsflyttet hertil under osmannisk herredømme (se historie afsnittet).

92% af befolkningen er sunni-muslimer, 6 % er kristne og resten fordeler sig på meget små minoriteter såsom shia-muslimer, jøder og drusere. Der er udpræget religionsfrihed i Jordan og på trods af den relativt lille menighed, opleves Kristendommen som en aktiv samfundsreligion der komplimenterer den islamiske majoritet. I de fleste større byer finder man kirkerne placeret side om side med moskeerne. Kristendommens stærke position i samfundet har ikke mindst noget at gøre med de bibelske begivenheder der har fundet sted på jordansk jord. Således kan den religionsinteresserede rejsende opleve alt fra Moses grav til det sted hvor Jesus blev døbt.

Fra et nationalt perspektiv deler man de arabiske sunni-muslimer i tre hovedgrupper. Disse er jordanerne, som groft kan underinddeles i henholdsvis urbane arabere og et antal beduin stammer. Næsten halvdelen af den nuværende befolkning er dog palæstinensiske flygtninge. Man kan med andre ord finde stor etnisk og religiøs variation i et land der officielt består af hovedsageligt arabiske sunni-muslimer.

Islam er en stærk faktor i folks dagligdag, men samtidig har Jordans økonomiske og demokratiske udvikling i de senere år medført, at store dele af det internationale samfund betragter jordanerne som nogle af de mest progressive og moderne muslimer i den arabiske verden. Mange jordanere bryder sig dog ikke om denne ære, som de anskuer som en form for politisk underkastelse til Vesten og USA. Under den pæne overflade findes der altså en del religiøse og kulturelle spændinger som man endnu ikke helt ved hvordan man skal løse. Indtil videre er det dog karakteristisk, at man er i stand til at løse sine uoverensstemmelser gennem dialog og samarbejde.

Jordan er et konstitueret kongedømme. Kongen regerer ved hjælp af et parlament som delvist er demokratisk valgt, men kongehuset udgør fortsat den endelige magtfaktor i de fleste spørgsmål – især hvad angår udenrigspolitiske, indenrigspolitiske og økonomiske områder. Der er med andre ord tale om en mild form for diktatur. Man skal derfor være påpasselig med at kritisere systemet – især kongehuset – offentligt. Dette er ikke farligt som sådan, men er noget der forbeholdes hjemmets sikkerhed og hurtigt kan gøre lokalbefolkningen nervøse ved situationen.

Arabisk er naturligvis hovedsproget, men de fleste jordanere taler et udmærket engelsk. Generelt er den jordanske kultur bygget på et værdigrundlag som i stor grad deles af den vestlige verden, og de kulturelle forskelle som findes, kommer ofte til udtryk som nuancer i en debat eller detaljer i måden samfundet organiseres på. Det er derfor let at begå sig som europæer.

Log ind