Myg, myg flyv nu væk…

Tips til at undgå myggestikkene

De er en pine og en plage, og uanset hvad vi gør, kan vi ikke løbe fra dem. Men hvad kan man gøre for at undgå myg? Hvordan skærmer man sig bedst mod dem – kan man endda skræmme dem væk! – og hvad gør man, når man først er blevet bidt af de små væsner?

myggestik_200494427_myct.jpg
Skrevet af: Kaare Meldgaard
Opdateret den 23. maj 2023

De er en pine og en plage, og uanset hvad vi gør, kan vi ikke løbe fra dem. Men hvad kan man gøre for at undgå myg? Hvordan skærmer man sig bedst mod dem – kan man endda skræmme dem væk! – og hvad gør man, når man først er blevet bidt af de små væsner?

Bzzzzzzz. Det er sommer, og jeg er lige drejet væk fra stranden og ind i et lille skovområde. Jeg stopper op for at lade vandet, og idet jeg kigger ned på mine bare ben, ser jeg 40-50 myg lystigt suge mit blod. Jeg kigger op. Nå ja, det er et sumpområde, og her er vindstille i modsætning til blæsten på stranden. Det er tidlig morgen og solskin. Myggeland. Her er stillestående vand, læ for vinden, kropssved, varme, udåndingsluft – en bevægelig buffet, myggene er hurtige til at spotte.

Naturen har skænket os mange fornøjelser, men med dem kommer også udfordringer i form af vejr, vind, terræn og andet godt. En udfordring, som mange nok gerne havde været foruden, er de små, summende myg, som efter bedste formåen forsøger at drikke vores blod. Heldigvis kan man minimere myggestikkene, og jo bedre man forstår myggene, jo bedre mulighed har man for det. 

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Hvor lever myggene?

For at vide, hvordan man undgår myg så godt som muligt, er det vigtigt at vide, hvor de lever. Myg elsker områder med stillestående vand. Det har de brug for til at udklække deres yngel, og der skal ikke meget vand til. Selv små vandpytter eller mose er helt fint – og gerne kombineret med mulighed for læ i form af træer, buske eller højt græs. Det er altså en god ide at undgå de steder til frokosten, pausen og især lejren. 

Hvornår på året er myg aktive?

Er det muligt, kan man forsøge at planlægge sine ture uden for myggenes højsæson. Den afhænger selvfølgelig af, hvor i verden man er, men typisk er der myg fra omkring det tidspunkt, nattefrosten forsvinder i foråret, til den kommer tilbage i efteråret. I Danmark er højsæson fra maj til august, mens den længere nordpå typisk starter lidt senere og måske slutter lidt før.

Hvornår på dagen er myggene fremme?

De kan (desværre) summe hele døgnet, men de er specielt aktive i tiden omkring solopgang og solnedgang. Det hænger formodentligt sammen med, at det er her, mange andre dyr i naturen, som større planteædere, er mest aktive. Kort sagt ringer naturen med madklokkerne for de små bæster.

Hvilken rolle spiller vejret?

Når det kommer til myg, så er regnvejr din ven. Regn og vind er nemlig ikke myggevejr, og her finder de ly. Modsat er de rigtigt glade for sol og vindstille vejr. Her vil man kunne møde dem hele dagen mange steder, mens det kun er ved steder med læ, når der er mere vind eller regn.

Hvordan minimerer jeg myg i lejren?

Overvej dine pauser og lejrsteder godt. Gå lidt væk fra områder med vand, for selv om det er rart med vand til maden, er det også dér, du bliver mest overfaldet. Sørg også for at få klasket alle de myg, der er sluppet med ind i teltet. Intet er mere irriterende end at ligge vågen, eller vågne op, med en myggesnabel i sig.


myggestik 293930579 Volo

5 fakta om myg

  • Der findes over 3.500 myggearter.
  • Visse myggearter er dødelige, da de bl.a. spreder malaria. Faktisk er myg verdens klart mest dødelige dyr med over en million dødsfald om året på samvittigheden.
  • Det er kun hunmyggen, der suger blod. Hanmyg lever af blomstersafte – det spiser hunmyg også, men de har brug for proteiner og andre byggesten i blodet til at udvikle deres afkom.
  • Myg udgør en essentiel fødekilde for fugle, fisk, frøer og flagermus blandt andet, så selv om vi nogle gange funderer over, hvem der fik den fikse idé at opfinde dem, så spiller de en vigtig rolle i økosystemet.
  • Heldigvis er myg noget gladere for køer, heste og andre større dyr end for mennesker.

Hvad tiltrækker myg?

  • CO², kropsdufte generelt (herunder også f.eks. blomsterduftende parfumer), kropsvarme og mørkt tøj/materialer, fordi det er varmere.
  • Stillestående vand og områder med læ som buske, højt græs og lignende. Myg kun kan flyve 2-3 km/t i 5-10 minutter ad gangen, så de holder til steder, hvor de er beskyttet for vinden.
  • En dårlig nyhed: myg er tiltrukket af folk, der drikker øl. Lugten har blomsternoter.
  • Der er en vis individuel forskel i, hvor tiltrækkende man er for myg. Det har til dels noget at gøre med ens kropslugts sammensætning, og hvor meget kropsvarme man genererer. Der er også forskning, som indikerer, at blodtype spiller en vis rolle.

 


myggestik 1040859454 Luk

HVORDAN SKÆRMER MAN SIG MOD MYG?

  1. Klæd dig på til myggene: Hav så meget tøj på som muligt og brug løstsiddende tøj i lyse farver. Myg kan bedre spotte mørke farver og bliver tiltrukket af varmen. Vindtæt tøj eller myggetæt tøj er også en mulighed og kig på, om det er muligt at lukke tæt ved åbninger. En hætte kan også være en idé.
  2. Brug myggenet: Brug myggenet til hovedet sammen med hat, som holder det væk fra huden.
  3. Brug myggespray: DEET virker bedst, mens sprays med citronella generelt virker mindre godt.
  4. Brug telt i pausen: Overvej at slå teltet op til pauser, hvis det er slemt med myggene. Har du et tunnel- eller kuppeltelt, så tager det ikke mange minutter, og ofte får man en meget bedre pause. Slå evt. kun inderteltet op, hvis der er varmt.
  5. Sid stille i lejren: Myg går efter kropsvarme.
  6. Lad være med at sidde for tæt i flok: Myg bliver tiltrukket af kuldioxid, der bliver dannet, når vi trækker vejret. Jo flere mennesker, jo mere kuldioxid.
  7. Lad være med at drikke alkohol: Man ved ikke helt præcist hvorfor, men alkohol betyder flere myggestik. Man kan jo så her overveje, hvad der er vigtigst. 
  8. Vælg lejrplads og pausesteder med omhu: Lær at læse kort og terræn for at undgå vådområder og vindstille steder. Tænk særligt over solopgang og -nedgang, hvor der er flest myg.
  9. Sluk lyset: Myg tiltrækkes nemlig, som mange andre insekter, af lys.
  10. Undgå/minimer sved: Det er svært, når man vandrer i varmen, men prøv specielt at minimere sveden på de udsatte tidspunkter omkring solopgang og -nedgang.
  11. Kig på kortet: Hvis det er muligt, så planlæg længere pauser og overnatning efter, hvor der ikke er stillestående vand, læ, mose eller lignende.
  12. Tjek af vejrudsigten: Det giver viden om myggenes aktivitetsniveau, da man kan se vindretning og styrke, regn og luftfugtighed, om der er sol eller overskyet. Jo mere sol og mindre vind, jo flere myg. Jo mere vind, regn og skyer, jo færre myg.
  13. Vind det genetiske lotteri: Vores metabolisme varierer stærkt, og jo højere den er, jo mere kuldioxid udskiller vi.
  14. Hold hovedet koldt: Som med alle andre udfordringer i friluftslivet – fra regn og vind til hårdt terræn – så handler meget om at opbygge erfaring i, hvad der fungerer for en, men også mentalt at mestre situationen. Ja, myg kan være trælse og irriterende, men hold hovedet koldt. Handl. Tilpas dig naturen, og accepter at du er der på dens præmisser. Din mentale indstilling farver i høj grad, hvor negativ oplevelsen bliver.

 


HVILKE MIDLER SKRÆMMER MYGGENE VÆK?

DEET: Det eneste myggemiddel, hvor der er reel, solid videnskabelig evidens for, at det virker, er DEET. I Danmark er det tilladt at sælge DEET-produkter med op til 40% koncentration af det virksomme stof, der fungerer som en gift på nervesystemet af insekter. Det er en gift, så selv om det er godkendt til brug, anbefales det at bruges med moderation og omtanke i Danmark, hvor vi har relativt få og ufarlige myg – måske det slet ikke er nødvendigt. Skal du steder hen med markant flere myg, det nordlige Skandinavien f.eks., eller hvor der er myg med farlige sygdomme, så kan det bruges. Effekten af stoffet holder typisk fire til ti timer afhængig af koncentrationen, hvordan det påføres, om du sveder osv.

Midler baseret på citroneukalyptusolie (citronella): Det virker næsten lige så godt som DEET, men har ikke helt de samme evner til at holde myg væk. Holdbarheden af en påsmøring er kortere, men rigtig god, og det er i det hele taget et mindre skrapt alternativ til DEET-produkter.

Thermacell: Her er tale om et lidt kontroversielt middel, der udsender krysantemum-duft via opvarmning fra en lille gaspatron. Det må ikke bruges indendørs, og i diverse test ser det ud til, at det virker. Det tager lidt tid, typisk 10 til 15 minutter, før duftbarrieren rundt om dig er skabt, og en ulempe udendørs er, at hvis der kommer lidt vind en gang imellem, bliver effekten mindre effektivt.

Naturmidler: Det er ikke samlet konsensus fra forskningens side om, hvorvidt hvidløg og diverse krydderurter som f.eks. rosmarin, timian og basilikum virker mod myg. Det ser dog ud til, f.eks. at rosmarinkviste smidt på bålet har en vis virkning, og generelt kan man sige, at det nok ikke skader og typisk dufter godt. Men den helt store beskyttelse skal man nok ikke regne med.


4 råd hvis du er blevet stukket

  1. Klø ikke: Ja, du har hørt din mor sige det ikke? Giften – et enzym, som myggen har sprøjtet ind, der forhindrer blodet i at størkne, og som også er det, der klør – kan sprede sig lidt. Problemet er dog mere, at du risikerer at klø hul på huden og skabe infektion.
  2. Lad myggen sidde, når den først stikker: Hvorfor? Fordi myggen suger det meste af det enzym ud igen, som giver kløen, og det derfor vil være mindre irriterende. Men, vis mig den person, der med 40 blodtørstige myg på huden, bare sidder og venter på, at alle har spist færdig! Er der kun en enkelt eller to, så kan man jo øve lidt selvbeherskelse.
  3. Brug en myggestift: Den kan give lidt lindring og undgå, at det klør så meget. Undgår du at klø, minimerer du risikoen for at klø hul og skabe infektionsmulighed.
  4. Tag antihistaminer: Specielt hvis du ved, at du reagerer relativt kraftigt på myggestik, kan det være en god ide, eller hvis du er steder, hvor der er rigtigt mange myg. Vi reagerer forskelligt på det stof, myg sprøjter ind. Nogle hæver mere op, og det klør mere. Hos andre kan det knap ses eller mærkes.

Andre spændende artikler


Vandretur i Sydgrønland

Vandretur i Sydgrønland

Dybt ind i de store skoves land

Dybt ind i de store skoves land

3 dagsture på La Palma

3 dagsture på La Palma

Log ind