De er en pine og en plage, og uanset hvad vi gør, kan vi ikke løbe fra dem. Men hvad kan man gøre for at undgå myg? Hvordan skærmer man sig bedst mod dem – kan man endda skræmme dem væk! – og hvad gør man, når man først er blevet bidt af de små væsner?
De er en pine og en plage, og uanset hvad vi gør, kan vi ikke løbe fra dem. Men hvad kan man gøre for at undgå myg? Hvordan skærmer man sig bedst mod dem – kan man endda skræmme dem væk! – og hvad gør man, når man først er blevet bidt af de små væsner?
Bzzzzzzz. Det er sommer, og jeg er lige drejet væk fra stranden og ind i et lille skovområde. Jeg stopper op for at lade vandet, og idet jeg kigger ned på mine bare ben, ser jeg 40-50 myg lystigt suge mit blod. Jeg kigger op. Nå ja, det er et sumpområde, og her er vindstille i modsætning til blæsten på stranden. Det er tidlig morgen og solskin. Myggeland. Her er stillestående vand, læ for vinden, kropssved, varme, udåndingsluft – en bevægelig buffet, myggene er hurtige til at spotte.
Naturen har skænket os mange fornøjelser, men med dem kommer også udfordringer i form af vejr, vind, terræn og andet godt. En udfordring, som mange nok gerne havde været foruden, er de små, summende myg, som efter bedste formåen forsøger at drikke vores blod. Heldigvis kan man minimere myggestikkene, og jo bedre man forstår myggene, jo bedre mulighed har man for det.
Læs denne artikel
OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Hvor lever myggene?
For at vide, hvordan man undgår myg så godt som muligt, er det vigtigt at vide, hvor de lever. Myg elsker områder med stillestående vand. Det har de brug for til at udklække deres yngel, og der skal ikke meget vand til. Selv små vandpytter eller mose er helt fint – og gerne kombineret med mulighed for læ i form af træer, buske eller højt græs. Det er altså en god ide at undgå de steder til frokosten, pausen og især lejren.
Hvornår på året er myg aktive?
Er det muligt, kan man forsøge at planlægge sine ture uden for myggenes højsæson. Den afhænger selvfølgelig af, hvor i verden man er, men typisk er der myg fra omkring det tidspunkt, nattefrosten forsvinder i foråret, til den kommer tilbage i efteråret. I Danmark er højsæson fra maj til august, mens den længere nordpå typisk starter lidt senere og måske slutter lidt før.
Hvornår på dagen er myggene fremme?
De kan (desværre) summe hele døgnet, men de er specielt aktive i tiden omkring solopgang og solnedgang. Det hænger formodentligt sammen med, at det er her, mange andre dyr i naturen, som større planteædere, er mest aktive. Kort sagt ringer naturen med madklokkerne for de små bæster.
Hvilken rolle spiller vejret?
Når det kommer til myg, så er regnvejr din ven. Regn og vind er nemlig ikke myggevejr, og her finder de ly. Modsat er de rigtigt glade for sol og vindstille vejr. Her vil man kunne møde dem hele dagen mange steder, mens det kun er ved steder med læ, når der er mere vind eller regn.
Hvordan minimerer jeg myg i lejren?
Overvej dine pauser og lejrsteder godt. Gå lidt væk fra områder med vand, for selv om det er rart med vand til maden, er det også dér, du bliver mest overfaldet. Sørg også for at få klasket alle de myg, der er sluppet med ind i teltet. Intet er mere irriterende end at ligge vågen, eller vågne op, med en myggesnabel i sig.
DEET: Det eneste myggemiddel, hvor der er reel, solid videnskabelig evidens for, at det virker, er DEET. I Danmark er det tilladt at sælge DEET-produkter med op til 40% koncentration af det virksomme stof, der fungerer som en gift på nervesystemet af insekter. Det er en gift, så selv om det er godkendt til brug, anbefales det at bruges med moderation og omtanke i Danmark, hvor vi har relativt få og ufarlige myg – måske det slet ikke er nødvendigt. Skal du steder hen med markant flere myg, det nordlige Skandinavien f.eks., eller hvor der er myg med farlige sygdomme, så kan det bruges. Effekten af stoffet holder typisk fire til ti timer afhængig af koncentrationen, hvordan det påføres, om du sveder osv.
Midler baseret på citroneukalyptusolie (citronella): Det virker næsten lige så godt som DEET, men har ikke helt de samme evner til at holde myg væk. Holdbarheden af en påsmøring er kortere, men rigtig god, og det er i det hele taget et mindre skrapt alternativ til DEET-produkter.
Thermacell: Her er tale om et lidt kontroversielt middel, der udsender krysantemum-duft via opvarmning fra en lille gaspatron. Det må ikke bruges indendørs, og i diverse test ser det ud til, at det virker. Det tager lidt tid, typisk 10 til 15 minutter, før duftbarrieren rundt om dig er skabt, og en ulempe udendørs er, at hvis der kommer lidt vind en gang imellem, bliver effekten mindre effektivt.
Naturmidler: Det er ikke samlet konsensus fra forskningens side om, hvorvidt hvidløg og diverse krydderurter som f.eks. rosmarin, timian og basilikum virker mod myg. Det ser dog ud til, f.eks. at rosmarinkviste smidt på bålet har en vis virkning, og generelt kan man sige, at det nok ikke skader og typisk dufter godt. Men den helt store beskyttelse skal man nok ikke regne med.
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS