West Highland Way

Rute, tips, tricks og gode råd

Bliv klogere på ruten, de satans højlandsmyg (berygtede og frygtede!), hvad det er for noget med den skotske version af allemandsretten, og hvordan du selv skal gribe det an, hvis du vil opleve en af Europas store vandreklassikere.

West-Highland-Way_1018464001_Joy.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 07. aug 2023
Læst af: 1327

Bliv klogere på ruten, de satans højlandsmyg (berygtede og frygtede!), hvad det er for noget med den skotske version af allemandsretten, og hvordan du selv skal gribe det an, hvis du vil opleve en af Europas store vandreklassikere.

Fakta om West Highland Way

  • West Highland Way åbnede i 1980 som Skotlands første officielle Long Distance Route.

  • 36.000 mennesker vandrer hele West Highland Way om året.

  • Rutens højeste punkt er på toppen af The Devil’s Staircase. Her står man i 548 meters højde.

  • Der er i alt 3.000 højdemeter på West Highland Way. Når man tager i betragtning, at de er fordelt ud over 154 kilometer, er det ikke det store.

  • Dele af filmen Braveheart fra 1995 blev filmet ved Loch Leven, Glencoe og tæt på Fort William – alle stederne i områder på West Highland Way.

  • Ud over at vandre West Highland Way kan du også cykle og ride den. Du kommer dog til at skulle ud af sadlen mere end et par gange.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

WHW route elevation

Dagsetaper på West Highland Way

West Highland Way snor sig 154 kilometer op gennem Skotland, og en af de mest gængse måder at opdele ruten på er i de her otte etaper.

Dag 1: Milngavie til Drymen (19 km)

En god, stort set flad etape at starte på. Ruten starter i lille Milngavie, går snart gennem skoven i Mugdock Country Park, byder på små søer og floder, og inden dagen er omme, kigger man frem mod højlandet.

Dag 2: Drymen til Rowardennan (24 km)

Et af rutens mest ikoniske punkter er 361 meter høje Conic Hill, som man vandrer over og bliver belønnet med forrygende udsigter til højland og Loch Lomond. Stop i Balmaha, få en bid mad og besøg evt. Loch Lomond & the Trossachs National Park Visitor Center, inden man vandrer videre langs Loch Lomond. Overnat i Rowardennan (og bestig evt. Ben Lomond, hvis benene ikke har fået nok – eller man har en ekstra dag til rådighed).

Dag 3: Rowardennan til Inverarnan (22.5 km)

Bredderne af Loch Lomond bliver mere øde, og man kan nyde det fine vandfald ved Inversnaid. Søen bliver smallere mod nord, og der går både til den anden side, hvis man vil lave en afstikker.

Dag 4: Inverarnan til Tyndrum (19.5 km)

Landskaberne skifter, og sø bliver skiftet ud med bjerge, dale og vandfald. Midt på dagen kan man tage en pause (og måske få lidt forfriskninger) i Crianlarich. Tyndrum er det sidste sted at købe forsyninger inden Kinlochleven 45 kilometer længere mod nord.

Dag 5: Tyndrum til Inveroran (14.5 km)

De gamle militærveje og stier snor sig gennem højland med bjerge – og gennem flækken Bridge of the Orchy, hvor der også er en malerisk lille bro. En dag med store udsigter og skøn vandring.

Dag 6: Inveroran til Kingshouse (16 km)

Stien stiger til en af West Highland Ways mest øde strækninger, hvor man vandrer i udkanten af mennesketomme Rannoch Moor. En storslået dag, hvor der er masser af fred til hovedet og tid til at lade højlandets særlige karakter og mystik trænge helt ind.

Dag 7: Kingshouse to Kinlochleven (14.5 km)

Der er udsigt til en af Skotlands mest berømte Munros (bjerge på over 3.000 fod) i form af Buachaille Etive Mor. Det er også dagen, hvor stien går over Devil’s Staircase, der dog ikke er så djævelsk, som navnet antyder. De landskabelige lækkerier fortsætter.

Dag 8: Kinlochleven til Fort William (24 km)

Start med en stejl stigning – som snart giver bonus i form af vidunderlige udsigter ned over søen Loch Leven. Fortsæt gennem skov, og snart kommer Storbritanniens højeste bjerg, Ben Nevis, til syne. Målstregen i Fort William er nu inden for rækkevidde. 


West Highland Way Ben Nevis

Planlæg turen med interaktivt kort

Når det kommer til overnatning, proviant, pubber, supermarkeder, steder at finde vand osv., så finder du et fint interaktivt kort på www.westhighlandway.org. Her finder du også links til steder at overnatte med tag over hovedet – plus masser af anden nyttig information.

Den skotske allemandsret

I Skandinavien kender vi det som allemandsretten, men i Skotland går den under navnet Scottish Outdoor Access Code. Den sikrer, at man kan vandre og overnatte de fleste steder i naturen og tager udgangspunkt i tre nøgleprincipper:

  1. Respekter andres interesser – vis respekt for andres privatliv og velbefindende. Gener ikke andre mennesker og undgå at gøre dem bange; særligt om natten.
  2. Pas på naturen – efterlad intet i naturen og undgå at forstyrre dyrelivet.
  3. Tag ansvar for dine egne handlinger – for din egen sikkerhed, vær opmærksom på farer og vær særligt varsom med børn på tur.

Scottish Outdoor Access Code gælder f.eks. i bakker og på heder, i skove, på strande og kysten, floder og søer og nogle typer opdyrket land. Den gælder (selvfølgelig) ikke i f.eks. huse, haver, skoler og steder, hvor man skal betale for entré. Man må vandre, cykle, klatre, ride, svømme, ro kano og kajak og kigge på dyreliv, men man må ikke skyde, fiske og bruge motoriserede køretøjer. 

Læs mere på www.outdooraccess-scotland.scot

 

West Highland Way 1044074503 Max

De satans højlandsmyg

Det lader desværre til, at de bittesmå skotske højlandsmyg hænger lige så meget sammen med at vandre West Highland Way, som whisky, kilt og sækkepibe gør det med Skotland sådan helt generelt. De små midges, som skotterne kalder dem, kan drive selv den mest sindige jyde til vanvid, og de findes i enorme sværme særligt i juli og august, hvor gravide hunner er på jagt efter føde (blod!), så de kan producere æg. Det er derfor godt at være forberedt på plagen, og det kan man bl.a. være ved at:

  1. Huske myggesprayen.
  2. Medbringe et myggenet til hovedet.
  3. Klæde sig i løst og evt. myggetæt tøj.
  4. Undgå stillestående vand under pauser, og når lejren skal sættes op.
  5. Huske, at de er mest aktive i morgengryet og i skumringen.

De små bæster er faktisk så vilde, at Skotland har sin egen ’myggeudsigt’, hvor du kan se, hvor slemt det står til. Tjek den på www.smidgeup.com/midge-forecast.

Andre spændende artikler


82-årig på toppen af Skotlands 282 Munros

82-årig på toppen af Skotlands 282 Munros

The Pennine Way i det nordlige Englands Lake District

The Pennine Way i det nordlige Englands Lake District

3 klassiske vandreture i England og Skotland

3 klassiske vandreture i England og Skotland

Log ind