• Hjem
  • Artikler
  • Guide: vandring, cykling og topbestigning i Wales

Guide: vandring, cykling og topbestigning i Wales

Balancekunst på Snowdons hestesko

I det nordlige Wales venter en legendarisk rundvandring på dig. De stejle klippeskrænter omkring 1085 meter høje Snowdon byder på masser af dramatik og vilde scenerier. Og så er der ellers muligheder for en række andre ture i Wales.

06.jpg
Skrevet af: Peter Nordholm Andersen
Opdateret den 03. maj 2022
Læst af: 14276

I det nordlige Wales venter en legendarisk rundvandring på dig. De stejle klippeskrænter omkring 1085 meter høje Snowdon byder på masser af dramatik og vilde scenerier. Og så er der ellers muligheder for en række andre ture i Wales.

Januar-bjergvinden isner i ansigtet, mens vi forsigtigt klatrer på den smalle bjergkarm. Flere hundrede meter under os forsvinder de lodrette, sneklædte klippesider i tågen. Det gælder virkelig om at sætte fødderne rigtigt på den til-isede, knivsspidse karm.

Asbjørn, Jakob og jeg er lige startet ud på den mest udsatte del af the Snowdon Horseshue. Navnet skyldes formen på bjergryggen, der i et stort U spreder sig omkring bjerget Snowdon – det højeste i Storbritanninen uden for Skotland.

Her har mange engelske ekspeditioner trænet før det gik løs i for eksempel Himalaya, blandt andet George Mallory, der sidst blev set gennem en kikkert i 1924 nær toppen af Mount Everset, og måske var den første, der besteg verdens højeste bjerg. Han faldt dog ned og døde samme dag, inden han kunne fortælle nogen om sin eventuelle bedrift.

Lodret isvæg stopper os
Da bjergryggen pludselig rejser sig i en næsten lodret is- og sneklædt klippevæg på cirka 20 meter suger det hårdt i min mave. Kan det virkelig passe, at vi skal op over den? Et par tal begynder at køre i ring i tankerne.

Jeg har læst i Lonely Planets Wales-guide, at 70 mennesker hvert år kommer alvorligt til skade ved bjergsport i Snowdon National Park, og at 10 af dem dør. Det er for eksempel sket flere gange, at vindstød af orkanstyrke har skubbet folk ned fra the Snowdon Horseshue.

Jakob handler resolut, mens jeg står stille og bekymrer mig. Som en bjergged springer han op ad de eksponerede trin på klippevæggen og beviser, at det ikke er noget problem. Vi andre følger efter og står lidt efter lettet på toppen af væggen og nyder udsigten til dagens fysiske højdepunkt, der titter frem mellem skyerne: Toppen af Snowdon.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

02På toppen med mange andre
Antallet af andre bjerggæster stiger, som vi nærmer os. Ud over hesteskoen leder seks andre vandreruter til toppen. De to nemmeste med udgangspunkt tæt på Llanberis mod vest.

Lige før toppen passerer vi endda en togstation, hvor der om sommeren tøffer et lille tog til og fra. Selv om vi deler udsigten fra 1085 meters højde med mange andre, så fejler den bestemt ikke noget: De lyse, sneklædte tinder omkring os får kysten 20-25 kilometer væk til at fremstå som en dyb og mørk kontrast.

Snart tynder det dog ud i bjergfolkene igen, og vi fortsætter videre ad the Snowdon Horseshue. Igen forsvinder skrænterne stejlt på begge sider af os, men knap så udsat som på vejen op til toppen. Derfor anbefaler de fleste guidebøger også denne vej rundt – mod uret. Det er nemlig sværere at kravle ned af de stejle passager.

Mens vi bestiger et par mindre bitoppe på hesteskoens sydside, farver vintersolen sneen i først gule, derefter orange farver. Da vi når tilbage til bilen ved udgangspunktet Pen-Y-Pass lyser dagens sidste solstråle en bjergside op i rene, mørkerøde nuancer, og vi forstår virkelig, hvorfor området er så populært.


12Vandfaldsvandring i Sydwales

Det ene sugende brøl af faldende vand efter det andet. Sådan er landskabet omkring Ystradfellte-vandfaldene i Sydwales, hvor vandet fra blandt andet Afon Mellte giver dig masser af medrivende natur-underholdning.

Faldene ligger nord for Cardiff og nogle kilometer vest for landsbyen Methyr Tydfill på kanten af nationalparken Brecons Beacons. På en tur, der slet og ret bliver kaldt The Waterfall Walk, går du forbi det ene strømmende vandfald efter det andet. Ja, et af dem går du faktisk ikke forbi, men bag om!

Sgwd yr Elra (Sne-vandfaldet) kan du kun passere ved at gå ind gennem en hule lige bag ved vandfaldet. Her er der dog så meget turbulens på grund af de tusinder af liter vand lige foran dig, at det er en god idé at tage regntøj med. Det kan især anbefales at besøge vandfaldene efter en periode med heftig regn om efteråret eller ved tøbrud om foråret.


cykling-wales

Wales på langs med pedalkraft

Meget trafik, smalle veje og få cykelstier. Sådan er det generelle billede af Storbritannien, men i Wales finder du positive undtagelser. Ikke mindst på cykelrute nr. 8, der slynger sig cirka 400 kilometer gennem flot natur og nostalgiske bondelandskaber med høje hække og grønne bakker.

Ruten med start i Holyhead i det nordøstligste hjørne af Wales går blandt andet gennem Snowdonia-nationalparken. Midt inde i Wales deler ruten sig, så du enten kan cykle til Cardiff eller ChepStow.

Ruten ind i universitetsbyen Cardiff går igennem nationalparken Brecon Beacons og ad en lettrafikeret cykelrute ind i hjertet af storbyen. Ruten kan give dig fem til syv dages rolig turcykling, og du kan se frem til både stigninger og lange nedkørsler i det bakkede og nogle steder bjergrige terræn.

300 km kyststi gennem nationalpark
Pembrokeshire er det sydvestlige hjørne af Wales, og det meste af kystområdet har siden 1952 været nationalpark. Her venter en maritim verden, hvor fuglenes lyde blander sig med de brusende bølger fra Atlanterhavet, og et landskab, hvor keltiske mindesmærker som kors og stendysser er drysset med rund hånd.

Om sommeren kan små færger fragte dig ud til flere af øerne langs med kysten, hvor der ofte er fuglereservater med blandt andet søpapegøjer, suler og lomvier. På Ramsey Island findes Wales’ største sælkoloni.

Oppe på klinterne langs med kysten løber Pembrokeshire Coast Path. Alt er dog ikke ren naturidyl. På den sydlige del af den cirka 300 kilometer lange sti vil du blandt andet passere olieindustriens bygninger.

Langs med stiens slyngede forløb er der fordelt 10 vandrehjem. Har du kun en enkelt dag, bør du helt klart satse på at lave en rundtur fra Dale ud omkring pynten, der vender ud mod Skomer Island og tilbage via Martins Haven – eller den anden vej rundt.

Andre spændende artikler


Orkneyøerne: På cykeltur i stenalderen

Orkneyøerne: På cykeltur i stenalderen

3 populære bikepacking-ruter i Skotland

3 populære bikepacking-ruter i Skotland

Ny cykelrute: 1.300 km uden trafik

Ny cykelrute: 1.300 km uden trafik

Log ind